Τζανακόπουλος και Σβίγγου στην αντεπίθεση: Επικίνδυνη η οικονομική πολιτική της ΝΔ

Ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος. Φωτογραφία ΑΠΕ-ΜΠΕ, Αλέξανδρος Μπελτές




Η πολιτική που θέλει να εφαρμόσει η ΝΔ στην οικονομία είναι απολύτως επικίνδυνη και απειλεί να επαναφέρει τη χώρα στη μνημονιακή συνθήκη, όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, κατά την παρουσία του στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι στην προεκλογική περίοδο θα πρέπει να γίνει μία σοβαρή και σε βάθος προγραμματική και πολιτική συζήτηση και αντιπαράθεση με τη ΝΔ, προκειμένου να αναδειχθούν οι διαφορές των δύο κομμάτων.

Ο κ. Τζανακόπουλος εξήγησε τη θέση του για την επικίνδυνη πολιτική της ΝΔ: «Οι φοροελαφρύνσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι στοχευμένες και αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών. Η ΝΔ στο πρόγραμμά της αναφέρει μείωση 8% του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων. Αυτό μεταφράζεται σε ένα κόστος 2 – 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο θα σημάνει τίναγμα στον αέρα του προϋπολογισμού.

Στην πραγματικότητα, η πρόθεση αυτή της ΝΔ κρύβει μία πολιτική που θα καλύψει το κενό. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος από την περικοπή των δαπανών που είναι όμως ανελαστικές, καθώς οριακή δυνατότητα για μείωση υπάρχει».

Ανέφερε, δε, ότι μία αντίστοιχη κίνηση έκανε ο πρόεδρος της Αργεντινής, Μαουρίσιο Μάκρι, θεωρώντας ότι θα εκτινάξει την οικονομία και τελικά αυτό που κατάφερε ήταν να τινάξει τα οικονομικά της Αργεντινής στον αέρα και να την οδηγήσει πίσω στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Οι τέσσερις πυλώνες του προγράμματος της επόμενης τετραετίας

Για το πρόγραμμα της επόμενης τετραετίας, το οποίο θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απόψε το βράδυ, είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα που απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες και βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες:

– Ο πρώτος πυλώνας αφορά την εργασία και προβλέπει ότι θα δημιουργηθούν νέες και ποιοτικές θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς.

– Ο δεύτερος πυλώνας αφορά το φορολογικό σχέδιο της κυβέρνησης με στοχευμένες φοροελαφρύνσεις. Θα πολλαπλασιαστούν μέσα στα επόμενα χρόνια.

– Ο τρίτος πυλώνας αφορά το αποτελεσματικότερο κράτος.

– Ο τέταρτος πυλώνας αφορά το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία, την πρόνοια όπου έχει σημειωθεί ήδη σημαντική πρόοδος.

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι στο σύνολο των τεσσάρων πυλώνων φαίνονται οι διαφορές σε σχέση με το πρόγραμμα της ΝΔ.

«Εμείς θεωρούμε ότι για την ανάπτυξη χρειάζονται καλύτεροι μισθοί και κοινωνική συνοχή. Η ΝΔ βασίζεται σε φιλελεύθερες θέσεις, θεωρεί ότι χειάζεται συγκράτηση του μισθολογικού κόστους, ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας, φοροελαφρύνσεις των επιχειρήσεων και ότι αν γίνουν αυτά θα μεγαλώσει η πίτα και θα ευνοήσει την κοινωνία. Πρόκειται για δύο διαφορετικά ιδεολογικά και πολιτικά προγράμματα» τόνισε.

Δεν κρίνεται στις ευρωεκλογές ποιος θα κυβερνήσει

Όσον αφορά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τόνισε πως «μας δίνει το μήνυμα να μελετήσουμε τα στοιχεία, να αναστοχαστούμε και να διαπιστώσουμε πού σφάλαμε.

Το χειρότερο που μπορεί να συμβεί στη ζωή είναι να μην αλλάζεις» και συμπλήρωσε: «Οι ευρωεκλογές είναι σημαντική μάχη, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προσδιορίζουν το αποτέλεσμα, ωστόσο δεν κρίνεται εκεί το ποιος και πώς θα κυβερνήσει».

Όπως επισήμανε, στις ευρωεκλογές εκφράστηκε δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση και «αυτό είναι εύλογο, καθώς η κυβέρνηση εφάρμοσε ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ήλθε να σωρρεύσει επιπλέον βάρη σε μία κουρασμένη κοινωνία, παρότι ήταν πολύ πιο ήπιο από τα δύο προηγούμενα προγράμματα.

Εμείς κρατήσαμε όρθια την κοινωνία με πολιτικές στήριξης της πλειοψηφίας και θα καταγραφεί ιστορικά μία πολύ μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης ότι έβαλε τέλος στα μνημονιακά προγράμματα».

Δεν αυξήθηκε ο δημόσιος τομέας

Μένοντας στη διαφορά των δύο κομμάτων, ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε στον ΕΝΦΙΑ: «Η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει μείωση του ΕΝΦΙΑ οριζόντια κατά 30%, άρα ίδια στην Εκάλη και στην Καβάλα. Εμείς λέμε μεσοσταθμικά μείωση κατά 30%, το 10% ήδη εφαρμόζεται, αλλά με έμφαση στις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες».

Σε ερώτηση για το μέγεθος του δημοσίου τομέα παρέπεμψε καταρχήν στην αναλυτική ανακοίνωση της αρμόδιας υπουργού, «η οποία διαψεύει τα δημοσιεύματα ότι δήθεν οι μετακλητοί έχουν πολλαπλασιαστεί.

Στους μετακλητούς υπαλλήλους μέχρι το 2014, όπως καταγράφονταν, δεν εμφανίζονταν οι επιστημονικοί συνεργάτες, οι ειδικοί συνεργάτες υπουργείων. Υπήρχε καθεστώς αδιαφάνειας.

Εμείς το αλλάξαμε και το ότι υπηρετήσαμε ένα καθεστώς διαφάνειας αποτελεί πια τη βάση της επιχειρηματολογίας της ΝΔ». Για τον δημόσιο τομέα είπε ότι η συνολική εικόνα του την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ μειώθηκε.

Για τους συμβασιούχους σημείωσε ότι δεν αυξήθηκαν δραματικά, υπάρχει εποχική διακύμανση που προβλέπεται από το μεσοπρόθεσμο και ήταν συμφωνημένη με τους θεσμούς.

Όσον αφορά τη συνολική φορολογική επιβάρυνση σε σχέση και με τα πλεονάσματα, ο υπουργός Επικρατείας τόνισε ότι το 2010-2014 το συνολικό βάρος ήταν 30-31 δισ. και τα 8-9 δισ. ήταν το φορολογικό βάρος το 2012-2014 επί πρωθυπουργίας Σαμαρά.

Στην περίοδο ΣΥΡΙΖΑ η συνολική φορολογική επιβάρυνση ήταν 7,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,5 φορολογικά βάρη και τα υπόλοιπα περικοπές δαπανών.

Είναι λίγο άδικο από την πλευρά της ΝΔ να επικαλείται φορολόγηση της μεσαίας τάξης, όταν επί των ημερών της είχαμε μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος 5.500, ενώ σε εμάς -και δεν θεωρώ σημαντική την αύξηση του εισοδήματος κατά 150 ευρώ- επήλθε μία σταθεροποίηση.

Αδικεί τη ΔΕΗ η εικόνα χρεοκοπίας

Σε ερώτηση για τη ΔΕΗ, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Σε σχέση με τη ΔΕΗ υπάρχει προσπάθεια από την πλευρά της ΝΔ να δημιουργήσει εικόνα χρεοκοπίας, δεν είναι ακριβής αυτή η εικόνα». Ερωτηθείς για τις λιγνιτικές μονάδες είπε ότι «αποτελούν τομέα, που με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες θα πρέπει να μειώνονται, ώστε μέχρι το 2030 να μην υπάρχει λιγνιτική παραγωγή».

Τέλος, για τα κόκκινα δάνεια υποστήριξε ότι η μεγάλη εκτίναξη του ιδιωτικού χρέους δεν έγινε το 2015-2018. «Αντίθετα βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο από εκείνο που θα μπορούσαμε να βρισκόμαστε με βάση τις συμφωνίες με τον SSM και την Κομισιόν» υπογράμμισε.

Ράνια Σβίγκου: Η εσωστρέφεια σταματά και βγαίνουμε στην αντεπίθεση

Στο μεταξύ σε συνέντευξη που έδωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγγου στον REAL FM τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει στον κόσμο με το πρόγραμμά του

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

– Ο ΣΥΡΙΖΑ υπέφερε μια ήττα. Θεωρείτε ότι μπορεί να ανατραπεί το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης. Και αν ναι, με ποιον τρόπο;..

Σίγουρα και μπορεί και αλίμονο αν θεωρούσαμε ότι δίνουμε μια μάχη για να την χάσουμε.

Καταλαβαίνετε ότι μετά το αρνητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, υπήρξε μια συζήτηση και στα όργανα του κόμματος, αποτιμήσαμε τους λόγους για τους οποίους θεωρούμε ότι υπήρξε αυτό το αποτέλεσμα, τι πήγε λάθος, τι πρέπει να διορθωθεί.. Από αύριο όμως…

– Με ή χωρίς εσωστρέφεια;

Η εσωστρέφεια σταματά και βγαίνουμε στην αντεπίθεση με το έργο και το πρόγραμμά μας.

Κι αυτό θα το κάνουμε τόσο με πίστη στις δυνάμεις μας και στις ιδέες μας, όσο και με αυτοπεποίθηση ότι στο τέλος, στις 7 Ιουλίου οι πολίτες θα επιλέξουν εκείνο το σχέδιο το οποίο με ασφάλεια και με προοπτική θα διασφαλίσει την πορεία της χώρας μας.

– Επειδή έγινε μεγάλη συζήτηση πριν από τις ευρωεκλογές για όπως την ονόμασε η κυβέρνηση 13η σύνταξη, επίδομα προεκλογικό το χαρακτήρισε η αντιπολίτευση, θεωρείτε ότι υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για να μπορέσει η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της αν την 8η Ιουλίου είναι ξανά κυβέρνηση. Και αναφέρομαι βεβαίως σε αυτά που φαίνεται ότι δίνει και σε αυτά που έρχονται σαν μήνυμα από το Βερολίνο, προσέξτε τι κάνετε εκεί διότι βρίσκεστε πολύ κοντά στο να εκτροχιαστείτε ξανά…

Υπάρχουν δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι τα μέτρα τα οποία ανακοινώθηκαν πριν από τις ευρωεκλογές ήταν πλήρως κοστολογημένα, εντός του δημοσιονομικού χώρου που υπάρχει για τις επόμενες χρονιές και…

– Ήταν και συμφωνημένα με τους πιστωτές όμως, δηλαδή είχαν ενημερωθεί οι πιστωτές γι αυτό;…

Όπως είναι γνωστό, μετά την έξοδο από τα μνημόνια η Ελλάδα έχει την υποχρέωση να διασφαλίζει το 3,5% του πλεονάσματος. Από εκεί και πέρα όμως είναι η ελληνική κυβέρνηση εκείνη η οποία αποφασίζει τα μέσα με τα οποία θα επιτευχθούν οι στόχοι.

– Σύμφωνοι, αλλά εδώ υπάρχει απειλή –και το διαβάζω και στο σημερινό ρεπορτάζ της Real News- ξεκάθαρη απειλή δηλαδή, για αναστολή των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που αυτό προφανώς θα επιφέρει συνέπειες στην ελληνική οικονομία…

Ακούστε.. Αυτό που έχουμε εμείς τονίσει από την προηγούμενη βδομάδα, βλέποντας και την έκθεση της Κομισιόν και τα διάφορα δημοσιεύματα τα οποία τη συνόδευσαν και τη συνοδεύουν, είναι ότι, μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, έχει ανοίξει η όρεξη σε ακραίους κύκλους και εντός και εκτός της Ελλάδας να αμφισβητήσουν όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση μέχρι σήμερα και όσα σκοπεύουμε να διασφαλίσουμε για τη χώρα την επόμενη τετραετία εφ’ όσον ξαναείμαστε κυβέρνηση. Αυτό είναι νομίζω εμφανές σε όλους όσοι διαβάζουν και την ελληνική και την ξένη ειδησεογραφία αλλά και όσους ακούν τις τελευταίες προγραμματικές θέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για παράδειγμα, και τα στελέχη της Ν.Δ. αναφέρονται σε ένα προς πέντε, για την αναλογία αποχωρήσεων και προσλήψεων στο δημόσιο, εμένα δεν μου κάνει καθόλου εντύπωση ότι πλέον από κύκλους της Κομισιόν βγαίνουν επιθετικές διατυπώσεις σχετικά με απολύσεις, για παράδειγμα συμβασιούχων του δημοσίου, κάτι το οποίο ποτέ δεν είχε ξαναμπεί τα τελευταία χρόνια στην ατζέντα…

– Πάντως ο κ. Μητσοτάκης πρόσφατα, θυμάμαι και μια τηλεοπτική του συνέντευξη πριν από λίγες μέρες, διέψευσε ότι θα κάνει η Ν.Δ. απολύσεις αν είναι κυβέρνηση την επόμενη μέρα..

Εντάξει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συνολικά η ομάδα που κοιτάζει το πρόγραμμα της Ν.Δ. θα πρέπει κάποια στιγμή να μας εξηγήσει από πού ακριβώς θα προκύψει η μείωση των δαπανών, την οποία είχε εξαγγείλει η Ν.Δ., τη μείωση των δημοσίων δαπανών που έχουν εξαγγείλει.

Όπως γνωρίζουμε, οι δημόσιες δαπάνες αφορούν σε μισθούς, αφορούν σε συντάξεις, αφορούν στα επιδόματα τα οποία δίνει το κράτος.

Οπότε θα πρέπει ο ίδιος να μας πει από πού ακριβώς θα κόψει για να προκύψει η μείωση δαπανών την οποία θεωρεί ως μία από τις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Εξάλλου, εγώ δεν θυμάμαι και το ΄12, πριν δηλαδή την τεράστια περικοπή σε δαπάνες που επιχείρησε η Ν.Δ., και μέσα από τις απολύσεις τις οποίες έκανε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν θυμάμαι πριν από τις εκλογές να λένε ότι θα σας απολύσουμε.. Έτσι δεν είναι;…

– Στήνεται από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο και από την αξιωματική αντιπολίτευση ένα αφήγημα καμένης γης, παρά το γεγονός ότι τα αποθεματικά της κυβέρνησης είναι τεράστια, τα ταμεία είναι γεμάτα…

Βέβαια .. Πάνω από 30 δις…

– Αυτό γιατί συμβαίνει; Γιατί βοηθούν και οι ξένοι σ’ αυτή την κατεύθυνση;…

Κατ’ αρχάς καταλαβαίνουμε όλοι ότι είναι αντιφατικό. Δηλαδή από τη μία, για παράδειγμα, μας κατηγορούν ότι το αφορολόγητο ήρθε τελευταία στιγμή, μας κατηγορούν ότι η 13η σύνταξη είναι επίδομα και δεν είναι κανονική σύνταξη, μας κατηγορούν για μια σειρά πραγμάτων και ταυτόχρονα προετοιμάζουν το έδαφος και αναζητούν δικαιολογίες, μέσα από το επιχείρημα, το κατασκεύασμα θα έλεγα, περί καμένης γης, ώστε να υλοποιήσουν μια σκληρή μνημονιακή πολιτική, ένα σκληρό μνημονιακό πρόγραμμα, εφ’ όσον γίνονταν ποτέ κυβέρνηση.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και ο πρωθυπουργός πριν από δύο μέρες στις δηλώσεις του επιβεβαίωσε ως πραγματικό τον κίνδυνο να παρθούν πίσω όλα όσα έχει καταφέρει η κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια και να γυρίσουμε πίσω σε μια μαύρη μνημονιακή εποχή την οποία την έχουμε αφήσει πίσω. Δεν πρόκειται για ένα αφήγημα το οποίο αυτή τη στιγμή αναζητά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για μια πραγματικότητα την οποία κανένας δεν μπορούσε να την αμφισβητήσει και την οποία την βλέπουμε διαβάζοντας όλη την προηγούμενη βδομάδα όλα τα δημοσιεύματα αλλά και ακούγοντας όλα τα στελέχη της Ν.Δ. τα οποία προσπαθούν να μας πείσουν ότι η χώρα αντιμετωπίζει προβλήματα. Την ίδια στιγμή που όλοι αναγνωρίζουν και εκτός της χώρας τα τεράστια βήματα που έχουν γίνει ως προς τη μείωση της ανεργίας, ως προς την ανάπτυξη και το ότι ποτέ ξανά η χώρα μας τα τελευταία 8 χρόνια δεν έχει υπάρξει σε καλύτερη κατάσταση και ποτέ δεν βρισκόταν στη θέση που βρίσκεται σήμερα να σχεδιάζει το μέλλον της με ασφάλεια για την επόμενη τετραετία.

– Λένε ότι αυτό γίνεται επειδή έχει αλλάξει το κλίμα –είχαμε εδώ χθες την κυρία Κεραμέως και αυτή ήταν η τοποθέτησή της- ότι όλα αυτά συμβαίνουν και πάνε καλά τα ελληνικά ομόλογα στις αγορές γιατί περιμένουν να έρθει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Καταλαβαίνουμε ότι αυτά τα επιχειρήματα είναι ανόητα, γιατί τα στελέχη της Ν.Δ. και ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν αυτός που επί τρία χρόνια προσπαθούσε να πείσει τον ελληνικό λαό ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, ότι πηγαίνει προς τα βράχια, ότι η έξοδος από τα μνημόνια ποτέ δεν θα έρθει. Όταν τελικά έγινε η έξοδος από τα μνημόνια, αν θυμάστε καλά, τον Αύγουστο έλεγε ότι όλα αυτά είναι ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ κι ότι υπάρχει ένα νέο κεκαλυμμένο μνημόνιο. Τώρα καταλαβαίνω ότι προσπαθούν, επειδή ακριβώς η ίδια η πραγματικότητα τους έχει διαψεύσει, προσπαθούν να βρουν τέτοιου τύπου ανόητες δικαιολογίες ώστε να εξηγήσουν τη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Εμείς παρόλα αυτά δεν μένουμε σ’ αυτά….

– Πάντως δεν έχουμε άνθιση οικονομίας. Δηλαδή να το δεχθώ ότι είναι ανόητα τα επιχειρήματα, όπως λέτε εσείς, αλλά δεν έχουμε .. Για παράδειγμα, δεν αποδίδει η εφορία, δεν δίνει τις επιστροφές στους φορολογούμενους, υπάρχουν εφάπαξ που δεν έχουν αποδοθεί σε συνταξιούχους.. Υπάρχει πρόβλημα στη ρευστότητα της αγοράς… Ο εξωδικαστικός δεν προχωράει με ταχύτητα που βλέπατε… Θέλω να πω ότι δεν είναι η εικόνα της οικονομίας τόσο καλή όσο ενδεχομένως την περιγράφετε… Όχι μόνο εσείς προσωπικά…

Μα εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα αναγνωρίσουμε ότι η οικονομία έχει μεν σταθεροποιηθεί, αλλά χρειάζονται πολλά ακόμα για να αποτυπωθούν αυτά τα θετικά στοιχεία στη ζωή και την καθημερινότητα των πολιτών.

Γι αυτόν ακριβώς το λόγο και στο πρόγραμμα το οποίο θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός δίνεται μεγάλη έμφαση τόσο στις νέες θέσεις εργασίας και στην αύξηση των μισθών, στην παραγωγή του πλούτου και στη δίκαιη διανομή του, όσο και σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις ώστε η αγορά πραγματικά να αντιληφθεί τις θετικές επιπτώσεις της βελτίωσης των οικονομικών δεικτών.

Είμαστε οι τελευταίοι που θα σας ωραιοποιήσουμε την κατάσταση και θα παρουσιάσουμε μια εικόνα η οποία είναι καλύτερη από την πραγματική.

Αλλά ταυτόχρονα όμως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση μια κυβέρνηση κι ένα κόμμα το οποίο κατάφερε αυτό τον μεγάλο στόχο, που ήταν ο μεγάλος στόχος που θέσαμε τον Σεπτέμβρη του ΄15 διεκδικώντας την ψήφο των πολιτών για έξοδο από τα μνημόνια και για σταθεροποίηση της οικονομίας, δεν πρόκειται να δεχτούμε τέτοιες φαιδρές κατηγορίες από μία αξιωματική αντιπολίτευση η οποία μας άφησε μια χώρα χρεοκοπημένη και διαλυμένη.

– Κι επειδή νωρίτερα είπατε ότι θα πρέπει να εξηγήσει –και όντως θα πρέπει να το εξηγήσει και να το αναλύσει αυτό η αξιωματική αντιπολίτευση, πώς θα βρει τα χρήματα- ανταπαντά όμως η Ν.Δ. και λέει ότι από την πλευρά της τρόικας και των πιστωτών υπήρχε η απαίτηση για δημοσιονομικά αποτελέσματα.

Ο τρόπος με τον οποίον αυτά ήρθαν προέκυψε από την κυβερνητική πολιτική. Με αυτόν τον τρόπο δηλαδή δείχνουν στην υπερφορολόγηση της μεσαίας τάξης σε όλα αυτά τα οποία συνέβησαν και για τα οποία πήρατε το μήνυμα που πήρατε στις ευρωεκλογές, εννοώ ως συμπολίτευση. Επ’ αυτού τι απαντάτε; Τι να περιμένουμε δηλαδή στο πρόγραμμα που θα παρουσιάσει αύριο η κυβέρνηση;..

Τέσσερις άξονες θα πρέπει να περιμένετε και βέβαια την εξειδίκευσή τους μέσα από μετρήσιμους στόχους, όπως σας είπα πριν για νέες θέσεις εργασίας με αυξημένους μισθούς γιατί σε εμάς δεν είναι απλώς το επίκεντρο της πολιτικής μας οι νέες θέσεις εργασίας και η περαιτέρω μείωση της ανεργίας –η οποία να σημειώσω ότι έχει μειωθεί κατά 8%- αλλά έχει σημασία και το πώς από αυτή την ανάπτυξη και απ’ αυτές τις νέες θέσεις εργασίας επωφελούνται οι εργαζόμενοι, γιατί δεν θέλουμε δουλειές των 300, 400 ευρώ, όπως ενδεχομένως θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης…

– Γι αυτό σας κατηγορεί πάντως ο Κυριάκος Μητσοτάκης.. Ότι έχετε φέρει μια πραγματικότητα με ελαστικές σχέσεις εργασίας…

Μα ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει καμία ρύθμιση της αγοράς εργασίας. Εμείς βρήκαμε μια αγορά εργασίας ισοπεδωμένη. Βρήκαμε ένα Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, το οποίο έχει κεντρικό ρόλο σε οποιοδήποτε ευνομούμενο κράτος, επίσης διαλυμένο. Καταφέραμε να μειώσουμε την αδήλωτη και τη μαύρη εργασία.

Κι αυτό είναι κάτι το οποίο κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί, όσο σκληρή κριτική κι αν ασκεί στην κυβέρνηση. Και βέβαια πλέον οι νέες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται οι περισσότερες είναι πλήρους απασχόλησης και λιγότερες είναι μερικής .

Προφανώς αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να βελτιωθεί ακόμα περαιτέρω. Και προφανώς σε μια κοινωνία στην οποία έχει μειωθεί κατά 8% η ανεργία, αλλά παραμένει η ανεργία σε τόσο υψηλά επίπεδα, εμείς δεν λέμε απλώς ότι τα κάναμε καλά, εμείς λέμε τι θα κάνουμε από δω και πέρα ώστε και περισσότερες επενδύσεις να έρθουν, ώστε και οι νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν να είναι ακόμα πιο ποιοτικές,με ακόμα πιο αξιοπρεπείς μισθούς.

Λέμε ότι η φορολογία πρέπει να είναι ακόμα πιο δίκαιη και το κοινωνικό κράτος να είναι ακόμα πιο αποτελεσματικό και οι υπηρεσίες του να είναι ακόμα πιο καλές για τους πολίτες, όπως επίσης λέμε ότι κυρίαρχο στοιχείο στο μοντέλο ανάπτυξης που επιδιώκουμε είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Και ειδικά σε μια χώρα όπως η δικιά μας, η οποία βασίζεται εν πολλοίς και στον τουρισμό, η προστασία του περιβάλλοντος έχει και μια προστιθέμενη αξία για την ίδια μας την οικονομία.

– Μια τελευταία ερώτηση… Καταλαβαίνω ότι σε αυτές τις εθνικές εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάει με ένα θετικό πρόγραμμα, με ένα θετικό αφήγημα για το τι μπορεί να κάνει από δω και πέρα. Ωστόσο η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα ΜΜΕ όλες αυτές τις μέρες ασχολούνται με τα λεγόμενα ρουσφέτια στη Βουλή, με τους διορισμούς ημετέρων και θυγατέρων, όπως είναι οι τίτλοι που διαβάζουμε συχνά. Αυτό πώς θα το απαντήσετε;…

Κατ’ αρχάς απαντήθηκε μέσα από την απόφαση του Πρωθυπουργού σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Βουλής ώστε να σταματήσει πλήρως αυτή η διαδικασία των μετατάξεων.

Παρόλο που ήταν μια διαδικασία η οποία αποφασίστηκε στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Προέδρων, παρόλο που ήταν ο κ. Τραγάκης εκείνος ο οποίος ζήτησε το ελληνικό Κοινοβούλιο να μπει σ’ αυτή τη διαδικασία της κινητικότητας και να ισχύσει για τη Βουλή ό,τι ισχύει για τα υπουργεία, παρόλα αυτά δεν σας κρύβω ότι ήταν μια εικόνα η οποία θα μπορούσε να βλάψει την εμπιστοσύνη των πολιτών στους θεσμούς. Και γι αυτό πρέπει να γίνει μια ειλικρινής συζήτηση και το επόμενο διάστημα, όχι μόνο με βάση τη νομιμότητα τι συμβαίνει αλλά και με βάση ηθικούς κανόνες.

Οπότε καλώς τελείωσε, ήταν ορθή και επιβεβλημένη η απόφαση του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Βουλής να σταματήσει αυτή η συζήτηση.

Η Τασία Χριστοδουλοπούλου έδωσε δημόσια εξηγήσεις, ζήτησε συγνώμη και αποσύρθηκε η ίδια από τα ψηφοδέλτια.

Κι αυτό δείχνει το πόσο διαφορετικοί είμαστε από όλους αυτούς οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες πετροβολούσαν για μια διακομματική απόφαση τον ΣΥΡΙΖΑ και ταυτόχρονα δεν έχουν απαντήσει ακόμα στις κατηγορίες και του κυβερνητικού εκπροσώπου την Παρασκευή, ο οποίος αποκάλυψε με νούμερα και στοιχεία σχετικά το τι έχει συμβεί από τα άλλα κόμματα στη Βουλή.

Δεν έχουμε δει απάντηση από τον κ. Τραγάκη, δεν έχουμε δει απάντηση από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν είδαμε τη στάση ευθιξίας που ακολουθήθηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ να την ακολουθούν από τη Ν.Δ.. Θα απαντήσουν σχετικά με αυτά;

– Πού θα είστε υποψήφια; Έχετε εικόνα; Θα είστε υποψήφια;…

Ο καθένας και η καθεμιά από μας θα είναι υποψήφιος η υποψήφια ή θα προσφέρει από άλλες θέσεις εκεί που θα αποφασίσει συλλογικά το κόμμα. Έτσι λειτουργούμε στην αριστερά και έτσι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.

– Άρα θα είστε υποψήφια;…

Σας είπα ότι ό,τι ισχύει για μένα, ισχύει για τον καθένα από εμας…

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Στον Παυλόπουλο το απόγευμα της Δευτέρας ο Τσίπρας: Θα ζητήσει διάλυση της Βουλής

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: