File Photo: Greece President Prokopis Pavlopoulos among Britain’s Prime Minister, Theresa May, Britain’s Prince Charles the Prince of Wales, Britain’s Queen Elizabeth II, US President Donald J. Trump, First Lady Melania Trump attending the commemorations for the 75th Anniversary of the D-Day landings in Southsea Common. EPA, ANDY RAIN




Με την παρουσία του τίμησε την 75η επέτειο της Απόβασης των Συμμαχικών Δυνάμεων στην Νορμανδία, η οποία εορτάζεται στο Πόρτσμουθ της Βρετανίας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος.

Πρόκειται για την απόβαση των Συμμάχων στα παράλια της Γαλλίας με στόχο να δημιουργήσει ένα προγεφύρωμα μέσω του οποίου οι Σύμμαχοι θα περνούσαν στρατεύματα από τη Μεγάλη Βρετανία στην ηπειρωτική Ευρώπη, ώστε να αντιμετωπίσουν την ναζιστική Γερμανία κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

  • Τους εορτασμούς  παρακολούθησαν εκατοντάδες άνθρωποι, τόσο για να τιμήσουν την επέτειο, όσο και λόγω της βαρύτητας του συγκεκριμένου ιστορικού γεγονότος. Είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν στρατιωτικές επιδείξεις και προσομοιώσεις στιγμιοτύπων της Απόβασης, καθώς και να γνωρίσουν τους βετεράνους της εποχής, οι οποίοι προσέδωσαν ξεχωριστή ατμόσφαιρα στις εκδηλώσεις.

Το παρών στις λαμπρές εκδηλώσεις έδωσαν, εκτός από την βασιλική οικογένεια της Βρετανίας, και άλλοι θεσμικοί παράγοντες της χώρας, όπως η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ο επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν, ο Σερ Βινς Κέιμπλ καθώς και Βρετανοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Τζέρεμι Χαντ.

  • Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Μελάνια, οι οποίοι πραγματοποιούν επίσημη επίσκεψη στην Βρετανία. Παρευρέθησαν επίσης ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «η επέτειος της Απόβασης στη Νορμανδία μας διδάσκει το χρέος να υπερασπιζόμαστε στο διηνεκές, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, από τους κάθε είδους εχθρούς του, που επιχειρούν να το κατεδαφίσουν».

Χαρακτήρισε ιστορική από κάθε άποψη, την επιχείρηση, σημειώνοντας ότι ήταν έργο της στενής συνεργασίας των διψασμένων για ελευθερία και Δημοκρατία λαών της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και παρατήρησε ότι «αυτή η συνεργασία είναι επίκαιρη και αναγκαία, αν αναλογισθούμε τι συμβαίνει σήμερα στον πλανήτη».

Η Απόβαση στη Νορμανδία μας διδάσκει να υπερασπιζόμαστε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: