Τα “fake news” του Σημίτη, και ο “σεβασμός” της Πρεσβείας: Που θα σταθεί ο Κυριάκος στα Ίμια;

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αμερικανό πρέσβη Τζέφρι Πάιατ. Φωτογραφία ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΑΦΙΔΑ

Είναι κάπως σουρεαλιστικό, αν μη τι άλλο, ένας πρώην πρωθυπουργός, που είχε στον απόηχο της κρίσης των Ιμίων ευχαριστήσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ από το βήμα του ελληνικού κοινοβουλίου, να έρχεται ξαφνικά, 23 χρόνια μετά, και να βλέπει πίσω από την στάση που έχουν υιοθετήσει οι Ηνωμένες Πολιτείες στα ελληνοτουρκικά υποδηλούμενες «πρωτοβουλίες που ίσως δεν θα είναι συμφέρουσες για τη χώρα μας».

  • Ο σουρεαλισμός επιτείνεται καθώς η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα επιλέγει, «με ιδιαίτερο σεβασμό και προσοχή» είναι η αλήθεια, να απαντήσει δημόσια στον πρώην πρωθυπουργό, στον οποίο μάλιστα χρεώνει και ανακρίβειες, πλην όμως… μέσω Ρωσίας για να δικαιολογηθεί και ο προαναφερθείς «σεβασμός».

Διότι εάν εκείνος, ένας πολιτικός με βαθιά γνώση των θεμάτων, κατάλαβε λάθος κάποιες από τις πρόσφατες δηλώσεις των Αμερικανών διπλωματών, τότε δεν μπορεί… κάποιος θα πρέπει να τον πληροφόρησε λάθος, και αυτός ο κάποιος δεν θα μπορούσε «φυσικά» παρά να είναι… ρωσικός δάκτυλος.

Ο σουρεαλισμός χτυπάει, όμως, κόκκινο όταν ο πρώην πρωθυπουργός και πάλαι ποτέ συνομιλητής του Μπιλ Κλίντον βρίσκεται ξαφνικά να (φέρεται να) ενημερώνεται για τις δηλώσεις της αμερικανικής διπλωματίας μέσα από ιστοσελίδες προσκείμενες στις ρωσικές θέσεις, ιστοσελίδες η επιρροή των οποίων πραγματικά δεν γνώριζα ότι θεωρείται τόσο καθοριστική ως προς την διασπορά των ειδήσεων στα καθ’ ημάς. Poor me…

Πίσω από τους όποιους σουρεαλισμούς κρύβεται, ωστόσο, και μια σκληρή πραγματικότητα: εκείνη της τουρκικής προκλητικότητας που οξύνεται επεκτεινόμενη. Μια πραγματικότητα απέναντι στην οποία οι καθ’ ύλην αρμόδιοι θα πρέπει να τοποθετηθούν με όρους ρεαλισμού.

  • Ο κ. Σημίτης, από την πλευρά του, καλεί σε «τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων» με την Τουρκία «μετά τις (σ.σ. ελληνικές) εκλογές». Κρίνοντας από την δική του παρακαταθήκη (Ελσίνκι 1999), εκείνος προκρίνει ως επιλογή την προσφυγή «ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου», το οποίο όμως Διεθνές Δικαστήριο «έχει αποφανθεί, σε ορισμένες περιπτώσεις, ότι ένα μικρό νησί δεν έχει δική του υφαλοκρηπίδα εφόσον βρίσκεται κοντά σε έναν “κύριο όγκο ξηράς”», όπως φροντίζει ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός να υπογραμμίσει στο πρόσφατο άρθρο του στην εφημερίδα Καθημερινή.

Για Καστελόριζο παιδιά κανείς;

Στην εξουσία, ωστόσο, μετά τις 7 Ιουλίου δεν θα βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη αλλά η ΝΔ, μια παράταξη που είχε (επί Καραμανλή, μετά το 2004) απορρίψει από θέση αρχής την οδό της προσφυγής στην Χάγη ως μέσο επίλυσης των διαφορών μας με την Τουρκία.

Και που πιο πρόσφατα, όταν ανέκυψε σχετικό θέμα με πρωτοβουλία του Νίκου Κοτζιά, απέρριψε επίσης και την επιλογή της τμηματικής (και όχι συνολικής) επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων.

  • ;Μένει να φανεί πως θα σταθεί η Νέα Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, όταν εκείνη έρθει στην εξουσία. Και με ποια πρόσωπα στην ηγεσία του ΥΠΕΞ. Υπάρχει ο μετριοπαθής «Ευρωπαίος», ο σκληρός «σαμαρικός» ακαδημαϊκός, καθώς και άλλοι προερχόμενοι από τον χώρο της «ανάπτυξης» και της διπλωματίας.

Υπάρχει και ο Κώστας Σημίτης που επιμένει να μας θυμίζει (το έκανε το 2016, το κάνει και τώρα) το Ελσίνκι… με τη μόνη διαφορά βέβαια ότι η όποια ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκία δεν έχει πια το διαπραγματευτικό βάρος που είχε, ούτε στα μάτια των Τούρκων αλλά ούτε και στα μάτια πολλών Ευρωπαίων.

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Σε επιφυλακή η Ελλάδα λόγω της προκλητικότητας των Τούρκων: Σύννεφα πάνω από το Αιγαίο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: