Προβοκάτσια της Χουριέτ στον Ελπιδοφόρο; “Ο πρώτος Αρχιεπίσκοπος Τούρκος πολίτης”…

File photo: Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ μέσω ΚΥΠΕ




Μία συνέντευξη, που θα μπορούσε να παρεξηγηθεί παραχώρησε στην εφημερίδα Χουριέτ της Τουρκίας, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος θα ενθρονιστεί το άλλο Σάββατο, στη Νέα Υόρκη, σε μία τελετή που θα την χαρακτηρίζει η πολυτέλεια, όπως φαίνεται πως αρμόζει στον ηγέτη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η εφημερίδα, υπό την αίρεση ότι δεν επιχειρεί προβοκάτσια εναντίον του κ. Ελπιδοφόρου, τον φέρει να δηλώνει ότι «είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που επιλέγεται ένας Τούρκος πολίτης ως Αρχιεπίσκοπος των Ηνωμένων Πολιτειών», και σημειώνει επίσης ότι το γεγονός αυτό «έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία».

Ο λόγος της μεγάλης σημασίας -κατά την εφημερίδα, που βάζει τη δήλωση ως λόγια του νέου Αρχιεπισκόπου- είναι «επειδή ο Αρχιεπίσκοπος των ΗΠΑ είναι ο θρησκευτικός ηγέτης όλων των ελληνικών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες». Προσθέτει ότι αυτό «σημαίνει ότι έχει και πολιτικό αντίκτυπο».

Η επόμενη φράση, που η τουρκική εφημερίδα βάζει στο στόμα του κ. Ελπιδοφόρου, είναι επίσης παρεξηγήσιμη, και θα μπορούσαν να την εκμεταλλευθούν οι ακροδεξιοί και οι λοιποί ψεκασμένοι της ναζιστικής Χρυσής Αυγής. Λέει:

«Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για την Τουρκία, επειδή κάποιος που γνωρίζει την Τουρκία, ο οποίος καταλαβαίνει την Τουρκία και μιλάει Τουρκικά, θα οδηγήσει την ελληνική εκκλησία στις Η.Π.Α.. Η σημασία αυτού είναι τόσο προφανής»,

Η εφημερίδα φέρει επίσης τον νέο ηγέτη της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας να κομπάζει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής έχει διαρκώς ανοικτή γραμμή με τον Λευκό Οίκο…

Η Χουριέτ φέρει τον κ. Ελπιδοφόρο να λέει ότι όταν επέστρεψε το 1994 στην Κωνσταντινούπολη, υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό.

Γενικά, διαβάζοντας το δημοσίευμα ακόμα και ένας καλόπιστος Ελληνορθόδοξος της Αμερικής, μένει με μία πικρή γεύση για το γεγονός ότι ο νέος Αρχιεπίσκοπος φέρεται από τους Τούρκους να αναλαμβάνει τη θέση του Προκαθημένου της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας έχοντας στο μυαλό του τρόπους για το πως θα βοηθήσει την …Τουρκία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο π. Καρλούτσος στο συλλείτουργο Γαβριήλ-Ελπιδοφόρου

Παρακάτω δημοσιεύουμε όλο το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας:

Για πρώτη φορά στην ιστορία, ένας Τούρκος πολίτης επελέγη ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής για να ηγηθεί της Ελληνικής Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής Αμερικής.

Ο Ελπιδοφόρος Λαμπρινιάδης, που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην περιοχή Bakırköy της Κωνσταντινούπολης, έχει επιλεγεί για να ηγηθεί όλων των Ορθοδόξων και της Ελληνικής Εκκλησίας στις ΗΠΑ

Ένας ντόπιος της Κωνσταντινούπολης, ο Λαμπρινιάδης υπηρετεί ως ο επικεφαλής της κλειστής Θεολογκής Σχολής της Χάλκης στην Heybeliada, ένα νησί στα παράλια της Κωνσταντινούπολης, και διδάσκει ως καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στην Ελλάδα. Ο Λαμπρινιάδης δήλωσε ότι είχε επιλεγεί από το συμβούλιο που ονομάζεται “Σύνοδος” της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αποτελούμενο από 12 μέλη και με επικεφαλής τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.

  • “Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που επιλέγεται ένας Τούρκος πολίτης ως Αρχιεπίσκοπος των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την Τουρκία, επειδή ο Αρχιεπίσκοπος των ΗΠΑ είναι ο θρησκευτικός ηγέτης όλων των ελληνικών ιδρυμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημαίνει επίσης ότι έχει και πολιτικό αντίκτυπο. Ως εκ τούτου, πρόκειται για μια εξαιρετική ευκαιρία για την Τουρκία, επειδή κάποιος που γνωρίζει την Τουρκία, ο οποίος καταλαβαίνει την Τουρκία και μιλάει Τουρκικά, θα οδηγήσει την ελληνική εκκλησία στις Η.Π.Α.. Η σημασία αυτού είναι τόσο προφανής», δήλωσε ο Λαμπρινιάδης σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Hürriyet.

Ο κ. Λαμπρινιάδης δήλωσε ότι αυτή η κατάσταση θα μπορούσε επίσης να συμβάλει στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας, των ΗΠΑ και της Ελλάδας.

  • “Η Αρχιεπισκοπή στις ΗΠΑ έχει ανοιχτή γραμμή με τον Λευκό Οίκο διαρκώς. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αναφέρθηκε πολλές φορές τα προβλήματα του Ελληνικού Πατριαρχείου ​​στην Κωνσταντινούπολη στις εκθέσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ξεκινώντας από το θέμα της κλειστής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Heybeliada, δεν είναι εύκολο να βρούμε λύσεις σε αυτά τα προβλήματα στην Άγκυρα ή την Αθήνα. Ωστόσο, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθεί λύση σε αυτά τα προβλήματα γύρω από το ίδιο τραπέζι στην Ουάσιγκτον. Ιδιαίτερα η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης θα έχει πολύ θετικό αντίκτυπο στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας “, πρόσθεσε.

Ο Λαμπρινιάδης δήλωσε ότι μια μεγάλη τελετή θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ναό της Αγίας Τριάδας στη Νέα Υόρκη στις 22 Ιουνίου προτού αναλάβει τη θέση του. Εκτός από τους διπλωμάτες ορισμένων άλλων χωρών, κάλεσε επίσης Τούρκους διπλωμάτες σε αυτή τη σημαντική τελετή.

Ο Λαμπρινιάδης γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Bakırköy, υπενθυμίζοντας τις μορφοποιημένες ημέρες της νεολαίας του στην περιοχή που φιλοξενεί διαφορετικούς πληθυσμούς.

  • “Είχα μια πολύ όμορφη παιδική ηλικία στην Κωνσταντινούπολη. Συνηθίζαμε να παίζουμε όλα μαζί τα παιδιά, Τούρκοι, Έλληνες και Αρμένιοι. Είχα υπέροχες φιλίες και είχαμε πολύ καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Οι γείτονές μας, που ήταν μέλη μουσουλμανικής οικογένειας, μοιράζονταν μαζί μας το κρέας τους σε κάθε θρησκευτική εορτή [Eid al-Adha] και εμείς μοιραζόμασταν μαζί τους το ψωμί και το χριστουγεννιάτικο γεύμα μας κάθε χρόνο. Οι καλύτεροι φίλοι μου εξακολουθούν να είναι φίλοι μου από το Bakırköy “, είπε.

Ο Λαμπρινιάδης δήλωσε ότι μετά τα γεγονότα στην Κύπρο τη δεκαετία του ’70, έπρεπε να εγκαταλείψουν την Ελλάδα το 1977 – όταν ήταν 10 χρονών – λόγω των αυξανόμενων αντιδράσεων προς τον ελληνικό πληθυσμό στην Κωνσταντινούπολη. “Ήταν πολύ δύσκολο για μας να αφήσουμε την πατρίδα μας και να μετακομίσουμε. Οι Έλληνες στην Ελλάδα μας κοροϊδευαν εξαιτίας της διαφορετικής ελληνικής μας προφοράς και τα παιδιά στο σχολείο μας φώναζαν και μας περιφρονούσαν, λέγοντας: «Είστε Τούρκοι!» πρόσθεσε.

Αφού ολοκλήρωσε τη στρατιωτική του θητεία στη νότια πόλη İskenderun στην Τουρκία και αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης το 1991, ο Λαμπρινιάδης μετακόμισε στη Γερμανία για το μεταπτυχιακό του.

Την εποχή εκείνη ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξελέγη ως πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, πυροδοτώντας ένα νέο κύμα ενθουσιασμού μεταξύ της νέας ελληνικής θρησκευτικής κοινότητας στο εξωτερικό. “Ήταν ο πιο αγαπητός μητροπολίτης και μετά την εκλογή του αποφάσισα να επιστρέψω αμέσως στην Κωνσταντινούπολη. Επιστρέψαμε στην Κωνσταντινούπολη το 1994, ήμουν ήδη Τούρκος πολίτης, ως εκ τούτου μετά τον αγιασμό μου ως ιερέας, έκανα τη στρατιωτική μου θητεία στην Άγκυρα και στο İskenderun “, πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε πού ένιωσε ότι ανήκε περισσότερο, ο Λαμπρινιάδης είπε: “Στην Κωνσταντινούπολη, βέβαια!”

  • “Νομίζω ότι ο πατέρας μου είχε τεράστιο αντίκτυπο σε μένα για την Κωνσταντινούπολη. Επειδή δεν ήθελε ποτέ να πάει στην Ελλάδα, δεν του άρεσε ποτέ εκεί και πάντα ήθελε να επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη. Το 2004, είχε ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και είπε: «Δεν θέλω να πεθάνω στην Αθήνα, να με πας στην Κωνσταντινούπολη μαζί σου». Δεν θα με πιστέψεις, αλλά ο παράλυτος πατέρας μου άρχισε να περπατά ξανά μια εβδομάδα μετά την επιστροφή του στην Κωνσταντινούπολη! ‘Καλά! Φέρτε μου μια τουρκική εφημερίδα και να μου κάνετε ένα φλιτζάνι τσάι, διότι θα κάνω το σταυρόλεξο», μου είπε. Επειδή μπορούσε να λύσει τα σταυρόλεξα μόνο στα τουρκικά! Τον έχασα πριν από δύο χρόνια και τον έθαψα στο ελληνικό νεκροταφείο του Bakırköy “, δήλωσε ο Λαμπρινιάδης.

«Μετακομίζω στις ΗΠΑ, αλλά θα επισκέπτομαι συχνά την Κωνσταντινούπολη, επειδή η καρδιά μου παραμένει στην Κωνσταντινούπολη».

Η κάθοδος των “μυρίων” στη Νέα Υόρκη για την ενθρόνιση του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: