Προσφυγή στο Σ.Α. για τις τουρκικές παραβιάσεις προτείνει ο Θεμιστοκλέους

File Photo: Το τουρκικό πλοίο Oruc Reis. EPA, TOLGA BOZOGLU




Η συμπεριφορά της Άγκυρας αλλά και η προκλητική ρητορική των Τούρκων αξιωματούχων αποδεικνύουν το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας η οποία παραβιάζει κάθε αρχή του διεθνούς δικαίου.

Η παρουσία των ερευνητικών πλοίων αλλά και η εξαγγελία γεωτρήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν πρέπει να θεωρηθεί από την κυπριακή κυβέρνηση ως ένα μεμονωμένο γεγονός.

Αποτελεί μέρος ενός στρατηγικού σχεδιασμού της Τουρκίας που αποσκοπεί από τη μια στο να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να αποθαρρύνει εταιρείες που έχουν αδειοδοτηθεί για έρευνες και εξόρυξη στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά κυρίως αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα εκβιαστικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στην παρέμβαση άλλων μεγάλων δυνάμεων για να κλείσει το Κυπριακό με τρόπο που να ικανοποιείται η Τουρκία.

Αυτό που πρέπει να πράξει τώρα η Κυβέρνηση, είναι να προετοιμάσει μέσω διπλωματικής οδού το έδαφος για προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για παράνομη κατοχή και εκμετάλλευση θαλάσσιου χώρου το οποίο ανήκει στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Ταυτόχρονα να επιδιώξει την επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε στην Τουρκία. Η μη αποτελεσματική αντίδραση εκ μέρους της κυβέρνησης οδηγεί στην αποθράσυνση της Τουρκίας η οποία ενδεχόμενα να κινηθεί ακόμα πιο επιθετικά.

Τέλος, πρέπει να ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατό το νομικό πλαίσιο για να προχωρήσει στη λήψη νομικών μέτρων μέσω της Κυπριακής δικαιοσύνης κατά των εταιρειών βοηθούν και συνεργάζονται με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, και οποιουδήποτε τούρκου αξιωματούχου εμπλέκεται στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την Κυπριακή ΑΟΖ.

ΚΥΠΕ – Ανακοίνωση Τύπου

 

Επίθεση του Προδρόμου στο ΑΚΕΛ: Ο Κυπριανού ζήτησε την παραίτηση του Νίκου Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: