File Photo: Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον Γάλλο ομόλογό του, Λε Ντριάν. Φωτογραφία via Twitter, @MevlutCavusoglu

Πόνεσαν οι Τούρκοι από την ανακοίνωση Μακρόν και άλλων: Φωνάζει και κτυπιέται η Άγκυρα…

Έξω φρενών είναι οι Τούρκοι με την ανακοίνωση των Ευρωπαίων ηγετών με την οποία καταγγέλλεται η Τουρκία και υποστηρίζεται η Κυπριακή Δημοκρατία. “Θλιβερό παράδειγμα” για το πώς η Κύπρος και η Ελλάδα εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην ΕΕ και πως ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ το χρησιμοποίησαν αυτό, χαρακτηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ την ανακοίνωση της Med7.

Υποστηρίζει δε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι μια …κανονική χώρα. Βέβαια η Κύπρος είναι κανονικότατη χώρα, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό η Τουρκία θέλει να το καταστρέψει.

Στην απαράδεκτη ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει:

«Καταδικάζουμε τις μεροληπτικές, εκτός πραγματικότητας και αντίθετες με το διεθνές δίκαιο διατυπώσεις που αφορούν το Αιγαίο, την ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο στην κοινή ανακοίνωση της 6ης συνόδου των επτά χωρών του Ευρωπαϊκού Νότο που οργανώθηκε στη Μάλτα στις 14 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της ‘Ε/κ διοίκησης νότιας Κύπρου».

Κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ, οι “διατυπώσεις αυτές αντανακλούν τις εθνικές θέσεις του Ε/Κ-ελληνικού διδύμου, που δεν συνάδουν με τις αρχές του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού, ούτε με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Για εμάς δεν έχουν καμία αξία, ισχύ και επιρροή».

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η ανακοίνωση αυτή αποτελεί ένα θλιβερό παράδειγμα για το πώς το Ε/κ-ελληνικό δίδυμο εκμεταλλεύτηκαν την ένταξή τους στην ΕΕ και πως ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ το χρησιμοποίησαν αυτό», προσθέτοντας ότι «αυτή η κατάσταση δεικνύει καθαρά για άλλη μια φορά γιατί η ΕΕ και τα μέλη της δεν θα μπορούν να είναι αμερόληπτοι και αξιόπιστοι παράγοντες στην επίλυση του Κυπριακού».

Το μάθημα των Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία: Στήριξη και αλληλεγγύη στην Κύπρο…

Το τουρκικό υπουργείο ψεύδεται ασύστολα στην ανακοίνωση του:

«Σε σχέση με το Κυπριακό, οι χώρες που υπέγραψαν αυτή την ανακοίνωση θα πρέπει να θυμούνται ότι στο νησί δεν ζουν μόνο Ε/Κ αλλά και Τ/Κ και θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο στην περίπτωση που εξασφαλιστεί η πολιτική ισότητα των Τ/Κ και ικανοποιηθούν οι ανάγκες για την ασφάλειά τους. Πρέπει να δουν πλέον ότι ο λόγος μη επίλυσης του Κυπριακού για 56 χρόνια είναι η απροθυμία της ε/κ πλευράς να μοιραστεί την εξουσία. Επίσης πρέπει να αποδεκτούν ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίσα δικαιώματα και στις φυσικές πηγές ενέργειας του νησιού», αναφέρεται.

Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ «η στήριξη των μαξιμαλιστικών ισχυρισμών της ε/κ πλευράς για τα όρια της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της σημαίνει από μόνη της παραβίαση του διεθνούς δικαίου». «Επειδή όπως έχουμε ήδη τονίσει νωρίτερα, τόσο η ΕΕ όσο και οποιοδήποτε μέλος της ΕΕ δεν μπορούν να νομιμοποιήσουν αυτά τα όρια αποφασίζοντας, σαν να είναι δικαστήριο, για τους ισχυρισμούς μιας χώρας για τα θαλάσσια όρια της. Επιπλέον, η ´ε/κ διοίκηση νοτίου Κύπρου’ η οποία σφετερίζεται τα δικαιώματα των Τ/Κ οι οποίοι αποτελούν συνιδρυτικό στοιχείο με ίσα δικαιώματα, δεν είναι μια κανονική χώρα».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζει “για άλλη μια φορά στη διεθνή κοινότητα ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να προστατεύει με τον ίδιο τρόπο τόσο τα δικά της δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα της στην ανατολική Μεσόγειο, όσο και τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ επί των υδρογονανθράκων στο νησί, και ότι στο θέμα αυτό δεν θα διστάσει να προβεί στα απαραίτητα βήματα».

Πληροφορίες από ΚΥΠΕ, Τουρκία/Κωνσταντινούπολη

Οι ειλικρινείς ευχαριστίες του Αναστασιάδη από τη Μάλτα προς τους ηγέτες των Med7

2 Comments on "Πόνεσαν οι Τούρκοι από την ανακοίνωση Μακρόν και άλλων: Φωνάζει και κτυπιέται η Άγκυρα…"

  1. Dr Costas Demetriou | June 16, 2019 at 2:37 AM | Reply

    Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών:”Να ικανοποιηθούν οι Τουρκοκύπριοι σε θέματα ασφάλειας και πολιτικής ισότητας”
    Αν δεν το ξέρετε, η Κύπρος απειλεί να εισβάλει την καημένη την Τουρκία!!!!Και τ ο 18% ισούται με το 82%!!!
    Αν οι ηγέτες μας δεν γνωρίζουν ποια η είναι η σωστή εξωτερική πολιτική ας μελετήσουν τις Τουρκικές αντιδράσεις και θα μάθουν.

  2. Δημήτρης Θεοδωρίδης | June 16, 2019 at 3:10 AM | Reply

    Οι δηλώσεις δεν είναι της ευρωπαϊκής Ένωσης, εκεί κάνει κουμάντο η Γερμανία. Η κόντρα Ελλάδας Τουρκίας πάντα υπήρχε και θα υπάρχει, αυτό που αλλάζει είναι οι διεθνείς ισορροπίες. Στην ιστορία μας είχαμε την τύχη να επιλέξουμε την σωστή πλευρά, ας δώσει ο Θεός ακόμη μια φορά φώτιση στους Έλληνες.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*