Το μάθημα των Ευρωπαίων ηγετών στην Τουρκία: Στήριξη και αλληλεγγύη στην Κύπρο…

Οι ηγέτες των MED7 στην Μάλτα. Φωτογραφία via Twitter, @MaltaGov




Την στήριξη και την αλληλεγγύη τους προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ότι αφορά την ενάσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων στην ΑΟΖ της αλλά και στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας, εξέφρασαν οι ηγέτες των MED7 στο πλαίσιο των δηλώσεων τους αμέσως μετά το κύριο μέρος των εργασιών της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται, στη Βαλέτα της Μάλτας, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να τους ευχαριστεί.

Ο οικοδεσπότης, Πρωθυπουργός της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ είπε ότι «το έχουμε καταστήσει απόλυτα σαφές ότι παρέχουμε πλήρη στήριξη μας στους Κύπριους φίλους μας για τα παρόντα θέματα και αυτή η στήριξη είναι αμέριστη».

Στη δική του παρέμβαση ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επανέλαβε «για ακόμη μια φορά την πλήρη υποστήριξη με την Κύπρο και το σεβασμό στην κυριαρχία της». «Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου», είπε ο Γάλλος Πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η ΕΕ δεν θα επιδείξει καμία αδυναμία.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας ανέφερε από την πλευρά του για τις παραβατικές ενέργειες της Τουρκίας οι ηγέτες εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και «συμφωνήσαμε ότι το ζήτημα αυτό δεν αποτελεί διμερές ζήτημα της Κύπρου και της Τουρκία. Ενδεχομένως και τα ζητήματα που προκύπτουν στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας δεν είναι διμερή, είναι ευρω-τουρκικά ζητήματα και έτσι πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε.

«Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το σαφές μήνυμα που δίδουμε σήμερα ότι η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει και να πάρει συγκεκριμένα μέτρα αν η Τουρκία δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της», πρόσθεσε.

Την αμέριστη συμπαράσταση τους προς την Κύπρο και τα κυριαρχικά της δικαιώματα εξέφρασαν, επίσης, ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε, ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ και ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα.

Στη δική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε «ιδιαίτερα τους φίλους ηγέτες της σημερινής Συνόδου για τη σταθερή στήριξη τους σχετικά με το αναφαίρετο δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της και ιδιαίτερα για την ομόφωνη έκφραση απαρέσκειας και καταδίκης της παραβίασης του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θάλασσας από πλευράς Τουρκίας».

«Ενημέρωσα τους ηγέτες για τις συνεχιζόμενες προκλητικές ενέργειές της Τουρκίας που δυστυχώς κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες με πρωτοφανείς παραβιάσεις του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας», είπε. Συμπεριφορές, πρόσθεσε, «από όλους καταδικαστέες, άκρως αντίθετες ως προς τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαιτέρως αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραβίαζουσα χώρα δεν είναι άλλη από την Τουρκία που είναι και υποψήφια προς ένταξη χώρα».

Εκφράζοντας τη βαθιά ευγνωμοσύνη του «για τη στήριξη και αλληλεγγύη όσον αφορά τις τουρκικές προκλήσεις», σημείωσε ότι «στόχος, η ΕΕ και οι εταίροι μας να αξιοποιήσουν όλα τα διπλωματικά μέσα και επιρροή, προκειμένου να τερματισθούν άμεσα οι έκνομες αυτές ενέργειες».

Σε σχέση με το Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τους MED7 «για τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα και να τους ευχαριστήσω για τη διαχρονική στάση αρχών που τηρούν όσον αφορά στην προσπάθεια μας για επίτευξη μιας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης στη βάση πάντα των σχετικών Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και των βασικών αρχών της ΕΕ».

Παρά τα όσα συμβαίνουν στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις προκλητικές ενέργειες, σημείωσε, «θέλω να επαναλάβω την αποφασιστικότητα μας για τη δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα μας επιτρέψουν μέσα από τον διάλογο να εξεύρουμε μια μόνιμη, βιώσιμη, λειτουργική λύση».

ΚΥΠΕ – της απεσταλεμένης μας Ήβης Μιτσίδου Phillips
Μαλτα/ΒΑΛΕΤΑ

Ισχυρή παρέμβαση Μακρόν για την Κύπρο: Η Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: