Ουρλιάζει ο Ερντογάν εναντίον του Μακρόν: Απειλεί την Κύπρο, έχει δικαιώματα, λέει

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμάνουελ Μακρόν EPA, DOMENIC AQUILINA
Εκτός εαυτού έβγαλαν τον Ταγίπ Ερντογάν οι δηλώσεις στήριξης του Γάλλου προέδρου Εμάνουελ Μακρόν προς τη Λευκωσία, με αφορμή την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.

Κατά την επιστροφή του από το Τατζικιστάν, μιλώντας με δημοσιογράφους, ο σουλτάνος αποκάλεσε τον Εμανουέλ Μακρόν “ατζαμή”.

  • “Ο κ. Μακρόν είναι ατζαμής. Δεν έχει συνηθίσει τα καθήκοντά του και μάλλον θα περάσει καιρός μέχρι να συνηθίσει. Στην ανατολική Μεσόγειο έχουν δικαίωμα να μιλούν όλοι όσοι έχουν δικαίωμα να μιλήσουν. Από πού προέκυψε το δικαίωμα της Γαλλίας να μιλάει για την ανατολική Μεσόγειο; Έχει ακτές εκεί; Αν μιλούσε η Ελλάδα ή η Αγγλία ως εγγυήτριες δυνάμεις θα το καταλάβαινα. Και εμείς είμαστε εγγυήτρια δύναμη. Η Γαλλία, όμως, είναι εκεί;»

Υπενθυμίζεται ότι κατά την Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Νότου ο Μακρόν μίλησε για «παράνομες δραστηριότητες» της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου. «Θέλω να επαναλάβω την αλληλεγγύη μου στην Κύπρο και την στήριξη και τον σεβασμό μου για την εθνική κυριαρχία της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες ενέργειες στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Η Ε.Ε. δεν θα δείξει αδυναμία σε αυτό το ζήτημα», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Στη συνέχεια ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την πάγια θέση της Άγκυρας ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ο λαός που ζει σε όλη την Κύπρο μοιράζεται όλα όσα βγουν από τα ύδατα της. Εξήγησε ότι στην Κύπρο υπάρχουν δικαιώματα των Τούρκων ομογενών που η Άγκυρα διεκδικεί.

Παράλληλα ανακοίνωσε ότι το πρώτο 15νθημερο του Ιουλίου η Τουρκία, παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις απειλές των ΗΠΑ για κυρώσεις, θα παραλάβει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. «Δεν θα υποχωρήσουμε. Εμείς δεν είμαστε ένα κράτος σαν μια μικρή κοινότητα. Δεν θα γλείψουμε αυτό που φτύσαμε», τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

«Εμείς είμαστε μία από τις εγγυήτριες χώρες στην Κύπρο. Η Ελλάδα και η Μ. Βρετανία είναι επίσης εγγυήτριες χώρες. Η Γαλλία τι κάνει εκεί;», συνέχισε ο Ερντογάν που υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι «όσοι ζουν στην Κύπρο, Τούρκοι ή Ελληνες, έχουν ίσα δικαιώματα και μερίδια», επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο.

Η επίθεσή του στον Εμανουέλ Μακρόν δεν είχε τελειώσει όμως. «Αν πρόκειται να πει ότι η εταιρεία TOTAL έχει κάνει συμφωνίες, ας αφήσει την TOTAL να μιλήσει τότε. Εσείς, η Γαλλία, δεν έχετε κανένα δικαίωμα να μιλάτε», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έστειλαν νέο αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία για το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έκανε λόγο για ιδιαίτερα προκλητικό βήμα που θα ανεβάσει την ένταση στην περιοχή.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έθιξε και το θέμα των ρωσικών S-400 και την ένταση που έχει προκύψει με την Ουάσινγκτον εξαιτίας αυτής της αγοράς, μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά το ταξίδι της επιστροφής στην Τουρκία. Για μία ακόμη φορά υπογράμμισε ότι η συμφωνία έχει ήδη κλείσει και δήλωσε ότι οι πρώτοι S-400 θα φτάσουν στην Τουρκία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου.

«Η απόφασή μας είναι ξεκάθαρη. Δεν θα συμβιβαστούμε στο θέμα των S-400», είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε ότι το ίδιο ισχύει και για τα αμερικανικά F-35, σημειώνοντας ότι η Τουρκία έκανε αυτό που έπρεπε. Οσο για την απάντηση στην επιστολή- τελεσίγραφο των ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε ότι το υπουργείο Αμυνας θα τη στείλει σύντομα. Ο Ερντογάν εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι το ζήτημα θα επιλυθεί σύντομα και δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει τέτοιο πρόβλημα ανάμεσα σε δύο στρατηγικούς εταίρους και συμμάχους στο ΝΑΤΟ.

Στέιτ Ντιπάρτμεντ στον Τσαβούσογλου: Ιδιαίτερα προκλητικό βήμα η γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal