Οι S-400 και η συνάντηση της Οσάκα: Το μείζον ζήτημα για την Αμερική δεν έχει λήξει…

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συνομιλεί με την κόρη του Ιβάνκα στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Οσάκα της Ιαπωνίας. EPA, LUKAS COCH




Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΚΛΙΚΗ* 

Με μια κίνηση που στόχευε και στο θυμικό, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να επηρέασε τον Αμερικανό πρόεδρο για την κατ’ ανάγκην προμήθεια από την Τουρκία των ρωσικών αντιβαλλιστικών συστοιχιών S-400 που τόση αναταραχή  έχει προκαλέσει τελευταία στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις.

Το τουρκικό τέχνασμα φάνηκε αποτελεσματικό και ο Αμερικανός πρόεδρος, μη απομακρυνόμενος από την πάγια αμερικανική θέση περί γεωστρατηγικής χρησιμότητας του τουρκικού εδάφους  και περί της σημασίας της Τουρκίας σε σχέση με τις οικονομικές, εμπορικές και άλλες συναλλαγές της με τις ΗΠΑ, φαίνεται να μη χρειάστηκε μεγάλη προσπάθεια για να μεταστραφεί.  Ήταν  αρκετή η προβολή, από τον κ. Ερντογάν, της άρνησης του προέδρου Ομπάμα να προμηθεύσει στην Άγκυρα το αντιπυραυλικό σύστημα Patriot ώστε  να μεταπεισθεί ο σημερινός Αμερικανός πρόεδρος ότι η Τουρκία είχε βρεθεί σε αδιέξοδο.

  • Για τη στιγμή τουλάχιστον, η ενόχληση της αμερικανικής γραφειοκρατίας για την προτίμηση, από την Άγκυρα, του Ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος, δείχνει να έχει μετριαστεί. Με τον πρόεδρο Trump να δηλώνει ότι “το πρόβλημα των S-400 θα εξεταστεί” και, παράλληλα, να αφήνει στην  πλευρά του περιθώρια ελιγμών προκειμένου να μη κλονιστούν περισσότερο οι σχέσεις με την Τουρκία. Η τοποθέτηση  του κ. Τραμπ διατυπώθηκε και στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου χωρίς να  προβληθεί, όπως εικαζόταν από τους διεθνείς παρατηρητές, νέα έκφραση  δυσφορίας.

Εκμεταλλευόμενη την ήπια αμερικανική στάση στην Οσάκα,  η Τουρκική προεδρία, σε μια προσπάθεια ανόρθωσης του κύρους του κ. Ερντογάν που πρόσφατα μειώθηκε από  τη διατεταγμένη επανάληψη των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη όπως και από την όλη η φιλολογία για τρώση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων λόγω των S-400, υπογράμμισε και αυτή  την επιθυμία του προέδρου Τραμπ για λύση του προβλήματος χωρίς να ζημιωθούν οι σχέσεις Άγκυρας – Ουάσιγκτον. Παράλληλα, όμως,  φρόντισε  να προβληθεί δεόντως ο προβληματισμός του Τούρκου προέδρου για  ενδεχόμενες πρωτοβουλίες των ΗΠΑ “που θα μπορούσαν να βλάψουν τη διμερή στρατηγική συνεργασία τους”.

  • Το θέμα δεν έχει λήξει και αυτή ήταν η πρώτη φάση των δηλώσεων των δύο πλευρών μέσα στον αναβρασμό των συνεννοήσεων των G20. Όπως  ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε, θα ακολουθήσει διερεύνηση των διεξόδων για την αναστολή των κυρώσεων κατά της Τουρκίας όπως και για μεθόδευση “για την αύξηση των διμερών εμπορικών σχέσεών τους στο τετραπλάσιο”.

Η αμερικανική πλευρά βρέθηκε μπροστά σε μια  προετοιμασμένη επιχειρηματολογία της Άγκυρας η οποία γνωρίζει καλά να διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την αξία των μετοχών της. Απομένει τώρα να διαπιστωθεί  ποιες θα είναι οι εισηγήσεις της αμερικανικής διοίκησης προς τον πρόεδρο Τραμπ.

Ας μη ξεχνάμε ότι ο τελευταίος σύντομα άλλαξε γνώμη τόσο σε σχέση με τους Κούρδους της Συρίας όσο και  σε σχέση με την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από το συριακό έδαφος. Και αυτό, προφανώς, διότι η αμερικανική γραφειοκρατία είχε ισχυρή επιχειρηματολογία που φάνηκε ικανή να πείσει τον κ. Τραμπ να αλλάξει  γραμμή πλεύσης. Σύντομα και συγκεκριμένα μέχρι την παράδοση των S-400 στην Τουρκία, θα γίνει γνωστή η θέση του Αμερικανού προέδρου για το θέμα και η ικανοποίηση ή μη της τουρκικής πλευράς. 

* Ο Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή
  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η Ελλάδα θέλει, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί: Η Κύπρος μόνη και αβοήθητη μπροστά στον Αττίλα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: