Η Ελλάδα θέλει, αλλά δυστυχώς δεν μπορεί: Η Κύπρος μόνη και αβοήθητη μπροστά στον Αττίλα

File Photo: Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. EPA, ANDRE PAIN




Του Δρ. ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ (ΝΤΙΝΟΥ) ΑΥΓΟΥΣΤΗ (*)

Απέφυγα επίτηδες να σχολιάσω στο τελευταίο σημείωμα μου τη στάση της Ελλάδας σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις (σε στρατιωτικό επίπεδο πάντα) στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. Τέτοιες ώρες, σκέφτηκα, υπάρχουν άλλες, πολύ πιο σοβαρές προτεραιότητες. Κάθε άλλη σκέψη, κάθε μεμψιμοιρία, κάτω από τις υπάρχουσες δύσκολες περιστάσεις, αποτελεί πολυτέλεια. Ο απολογισμός γίνεται πάντα στο τέλος. Και τότε θα κριθούν άπαντες για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους.

Ωστόσο, κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων της ελληνικής κυβέρνησης, μου δημιούργησαν εύλογες πιστεύω απορίες, γι΄ αυτό και επανέρχομαι. «Οι ένοπλες δυνάμεις μας», δήλωσε πριν λίγες μέρες στο ραδιόφωνο «News 24/7» στους 88,6 και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Ρήγας «είναι πάντα έτοιμες και πάντα υπάρχει σχεδιασμός για οποιονδήποτε σκεφτεί να παραβιάσει την ακεραιότητα της χώρας».

  • Την ίδια στιγμή ο κ. Ρήγας επέμεινε στην ανάγκη να συνεχισθούν οι συζητήσεις, όπως και έγινε την περασμένη εβδομάδα, στην Άγκυρα, των Μέτρων Οικοδόμησης εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) μεταξύ των δύο χωρών, καθώς, όπως δήλωσε, σε περιόδους έντασης θεωρεί ότι «βοηθούν αυτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας». Τώρα το πώς βοηθούν είναι μια άλλη ιστορία! Θυμίζω, ότι, με ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ξεκίνησε για τα νερά της Κύπρου μετά  τον «Πορθητή», και το «Γιαβούζ», που στα ελληνικά πάει να πει «αποφασιστικότητα»!

Ακολούθησαν πολλές παρόμοιες δηλώσεις, ακόμα και από τον Αλέξη Τσίπρα, αυτήν τη φορά μάλιστα από το στρατόπεδο της Ελληνική Δύναμης Κύπρου (ΕΛ.ΔΥ.Κ.). Ο Έλληνας Πρωθυπουργός απευθυνόμενος σε στελέχη της ΕΛ.ΔΥ.Κ. τόνισε: «Πρέπει να γνωρίζουν καλά οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας είναι δυνατές, είναι αξιόπιστες και είναι έτοιμες να εκτελέσουν την αποστολή τους στο ακέραιο, πάντοτε λειτουργώντας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Και ασφαλώς κύριο έργο των ενόπλων δυνάμεων είναι η εμπέδωση της ασφάλειας στους πολίτες, της ασφάλειας από εξωτερικές απειλές.

  • Το μήνυμα λοιπόν είναι ότι η εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία είναι και θα είναι αδιαπραγμάτευτες όπως αδιαπραγμάτευτη είναι και η υποστήριξη της κρατικής υπόστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας […] Και συνέχισε: «Δεν έχει κανένα νόημα μια τακτική κλιμάκωσης αδιέξοδης και ατελέσφορης. Δεν είναι ένδειξη ισχύος αλλά ένδειξη αδυναμίας να επιχειρεί κανείς άγονες γεωτρήσεις στην Α.Ο.Ζ. μιας χώρας που γνωρίζει ότι δεν έχει αποτρεπτική δύναμη στη θάλασσα. […].

Η Κύπρος δεν έχει λοιπόν αποτρεπτική ισχύ στη θάλασσα! Μα αν είχε, δεν θα τολμούσε ο Ερντογάν να εισβάλει ξανά. Κι αν τολμούσε ο «Πορθητής» θα ήταν ήδη στο βυθό της  θάλασσας. Γιατί όμως δεν έχει αποτρεπτική ισχύ στη θάλασσα η Κύπρος; Μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να έχει από μόνη της οποιαδήποτε αποτρεπτική ισχύ; Σίγουρα όχι, είναι η απάντηση. Μα η Κύπρος έχει ανεπτυγμένη οικονομία, άρα γιατί να μη μπορεί να δημιουργήσει από μόνη της τέτοια ισχύ; Η απάντηση είναι απλή. Η Κυπριακή οικονομία μπορεί (κατά τα φαινόμενα) να είναι εύρωστη, ωστόσο δεν παύει να είναι ένα ασήμαντο μέγεθος! Ολόκληρος ο προϋπολογισμός της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι το ένα τρίτο του προϋπολογισμού που η Τουρκία διαθέτει κάθε χρόνο για τα εξοπλιστικά της προγράμματα! Μιλάμε για χαοτική διαφορά!

Στο διά ταύτα: Μπορεί η μητέρα Ελλάδα (όσοι παρεξηγούνται με το μητέρα να αλλάξουν εθνικότητα) να υποστηρίξει στρατιωτικά την Κύπρο;

Η απάντηση κατά τα φαινόμενα είναι αρνητική!

Κάποιοι ισχυρίζονται πως πιθανόν και να μη θέλει τέτοια εμπλοκή! Αυτό αποκαλείται…

Μια φορά κι ένα καιρό (πριν λίγα χρόνια για την ακρίβεια), ήταν ένας Ανδρέας Παπανδρέου, ένας Γεράσιμος Αρσένης, ένας Γιάννος Κρανιδιώτης και άλλοι πολλοί συνοδοιπόροι τους που ήταν αποφασισμένοι να στηρίξουν με κάθε τρόπο και με κάθε τίμημα τη Κύπρο. Όλα, όμως, όσα έκτισαν με πολύ μεγάλο κόπο, τα γκρέμισε μέσα σε ένα βράδυ στα Ίμια ο Κώστας Σημίτης. Και τη χαριστική βολή την έδωσε ο Γιώργος Ανδρέα Παπανδρέου, γνωστός και ως ΓΑΠ!  Ειλικρινά αυτό το παιδί, αν ήμασταν σοβαρό κράτος, θα ήταν εξόριστο!

Θυμάστε εκείνο το «Ενιαίο Αμυντκό Δόγμα»; Θυμάστε τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – Κύπρου; Θυμάστε τα ελληνικά φτερά που πετούσαν περήφανα πάνω από την Μεγαλόνησο; Θυμάστε τους S-300 που ο Σημίτης απείλησε, με εγκατάλειψη την Κύπρο αν ο Γλαύκος Κληρίδης επέμενε να τους εγκαταστήσει στο νησί; Θυμάστε τη στρατιωτική βάση Ανδρέας Παπανδρέου που μόνο στρατιωτική βάση δεν είναι σήμερα! Όλα αυτά τα εργαλεία αποτροπής κάθε τουρκικής επιβουλής, Σημίτης, Γιωργάκης ο εντεταλμένος και λοιποί παρόμοιοι τους, τα διέλυσαν όλα με έξωθεν εντολές, ύστερα από εκείνο το ανεπανάληπτο «ευχαριστώ τους Αμερικανούς»!

  • Συμπέρασμα: Τουρκικό έδαφος θεωρεί την Κύπρο η Άγκυρα, γι΄ αυτό και επιχείρησε στρατιωτικά και κατέλαβε το 36.7 % της Κυπριακής επικράτειας. Και σήμερα ενεργοποιώντας τάχατες τα εγγυητικά της δικαιώματα επιχειρεί ακόμη μια στρατιωτική εισβολή δήθεν για να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τ/Κ!  Μα και η Ελλάδα εγγυήτρια δύναμη δεν είναι; Ασφαλώς και είναι εγγυήτρια δύναμη η Ελλάδα. Δυστυχώς όμως δεν έκανε τίποτε για να μπορεί να υπερασπισθεί εμπράκτως αυτό το δικαίωμα της!

Κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο Ερντογάν… Καταλαβαίνετε!

Και περιμένουμε από τους «συμμάχους» το φιλί της ζωής! Ο Πάνος Ρήγας δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει πολλές συμμαχίες με διάφορα κράτη, αλλά και σε επίπεδο Ε.Ε., όπως αποδεικνύεται από τις πρόσφατες, ξεκάθαρες αποφάσεις της, για στοχευμένα μέτρα σε βάρος της Άγκυρας.

Ποια στοχευμένα μέτρα κύριε Ρήγα; «Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι»!

Αχ αυτά τα άτιμα τα συμφέροντα!!

Δρ. Αυγουστίνος (Ντίνος) Αυγουστή
Αναπλ. Καθηγητής Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Από το Μονάγρι Λεμεσού
a.[email protected]

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της.

Η απάντηση στην τουρκική προκλητικότητα: Ενώνουμε δυνάμεις για αποτροπή του Ερντογάν

 

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: