Οι ΗΠΑ λένε πως ταχύπλοα του Ιράν εμποδίζουν τη ρυμούλκηση του δεξαμενοπλοίου Front Altair

Το τάνκερ Front Altair στις φλόγες, στον Κόλπο του Ομάν. EPA, IRIB NEWS HANDOUT




Ταχύπλοα του ιρανικού Πολεμικού Ναυτικού στον Κόλπο του Ομάν εμποδίζουν δύο ιδιωτικά ρυμουλκά να ρυμουλκήσουν ένα δεξαμενόπλοιο που υπέστη ζημιές στις επιθέσεις που σημειώθηκαν χθες, Πέμπτη, δήλωσε σήμερα αμερικανός αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δεν αποκάλυψε τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν την αναφερόμενη αντιπαράθεση μεταξύ των ιρανικών ταχύπλοων και των ρυμουλκών που προσπαθούσαν να δέσουν και να απομακρύνουν το νορβηγικό Front Altair.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατηγορούν το Ιράν για τις χθεσινές επιθέσεις κατά του δεξαμενόπλοιου Altair και του ιαπωνικού Kokuka Courageous.

Η Τεχεράνη απορρίπτει τις κατηγορίες.

Ροχανί: Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί στενότερους δεσμούς με τη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί στενότερους δεσμούς μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας Χασάν Ροχανί στη σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης (OCS) στο Μπισκέκ, στο Κιργιστάν, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

O Ροχανί δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι αμερικανικές ενέργειες θέτουν “σοβαρή απειλή για τη σταθερότητα” στη Μέση Ανατολή και παγκοσμίως, μετά τις κατηγορίες της Ουάσινγκτον εναντίον της Τεχεράνης για τις επιθέσεις την Πέμπτη εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Οι κατηγορίες απορρίφθηκαν ως “αβάσιμες” από το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

“Τα δύο τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιδεικνύει μια επιθετική προσέγγιση και συνιστά μεγάλη απειλή για την περιφερειακή και τη παγκόσμια ασφάλεια, παραβιάζοντας όλους τους διεθνείς κανόνες”, δήλωσε ο Ροχανί.

Η περιοχή είναι θέατρο τον τελευταίο και πλέον μήνα μιας κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν. Η Ουάσινγκτον δεν σταματά να σκληραίνει τις οικονομικές και τις διπλωματικές της κυρώσεις κατά της Τεχεράνης μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Στις αρχές Μαΐου ενέτεινε ξαφνικά την ανάπτυξη των στρατευμάτων της στη Μέση Ανατολή, κατηγορώντας το ιρανικό καθεστώς ότι ετοιμάζει “επικείμενες” επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών συμφερόντων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ουάσινγκτον, United States
Μπισκέκ, Kyrgyzstan

Δεν το κάναμε εμείς, απαντά η Τεχεράνη: Ο στρατός των ΗΠΑ λέει ότι έχει αποδείξεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: