Δεν το κάναμε εμείς, απαντά η Τεχεράνη: Ο στρατός των ΗΠΑ λέει ότι έχει αποδείξεις

Ναύτες στο αμερικανικό πολεμικό Arleigh Burke-class δέχονται βοήθεια από το αμερικανικό προσωπικό. EPA, US NAVY, MC3 Jason Waite HANDOUT




Το Ιράν αρνήθηκε σήμερα κάθε ευθύνη για τις επιθέσεις σε δύο πετρελαιοφόρα στον Κόλπο του Ομάν και επιβεβαίωσε πως έχει την ευθύνη για την ασφάλεια στο Στενό του Χορμούζ απ’ όπου διακινείται σχεδόν το ένα πέμπτο του παγκόσμιου πετρελαίου, μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.

Η Ουάσινγκτον έδειξε με το δάκτυλο την Τεχεράνη για τις χθεσινές επιθέσεις που οδήγησαν σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου και ενέτειναν την ανησυχία για μια νέα αντιπαράθεση ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν.

Ο στρατός των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα αργά χθες ένα βίντεο στο οποίο, όπως υποστηρίζει, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν μετακινούν μια νάρκη που δεν είχε εκραγεί στο πλευρό του κύτους του ιαπωνικής ιδιοκτησίας δεξαμενόπλοιου.

Οι Φρουροί της Επανάστασης έχουν πει ότι το Ιράν θα μπλοκάρει όλες τις εξαγωγές από το Στενό αν οι άλλες χώρες ανταποκριθούν στις εκκλήσεις των ΗΠΑ να σταματήσουν να αγοράζουν ιρανικό πετρέλαιο. Τον Απρίλιο, η Ουάσινγκτον χαρακτήρισε τους Φρουρούς της Επανάστασης ξένη τρομοκρατική οργάνωση.

Η Κεντρική Διοίκηση του στρατού των ΗΠΑ έδωσε επίσης στη δημοσιότητα φωτογραφίες που δείχνουν κατά τα φαινόμενα μια νάρκη, η οποία τοποθετείται μαγνητικά σε ένα πλοίο, προτού απομακρυνθεί αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.

«Προφανώς, το να κατηγορείς το Ιράν για ένα ύποπτο και ατυχές συμβάν όπως αυτό είναι ο απλούστερος και βολικότερος τρόπος για τον (υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ) Μάικ Πομπέο και άλλους αξιωματούχους των ΗΠΑ. Αυτές οι κατηγορίες είναι ανησυχητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί στο ιρανικό κρατικό ραδιόφωνο.

«Είμαστε υπεύθυνοι για την εγγύηση της ασφάλειας του Στενού και διασώσαμε το πλήρωμα των δεξαμενοπλοίων που δέχθηκαν επίθεση στον συντομότερο δυνατό χρόνο».

Προς το παρόν δεν είναι σαφές τι προκάλεσε τις εκρήξεις και ανάγκασε τα πληρώματα να εγκαταλείψουν το νορβηγικής ιδιοκτησίας πλοίο Front Altair και το ιαπωνικής ιδιοκτησίας Kokuka Courageous που έπλεαν ακυβέρνητα στη θάλασσα ανάμεσα σε κράτη του Κόλπου και το Ιράν.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ δήλωσε ότι οι κατηγορίες των ΗΠΑ είναι μέρος μιας «διπλωματίας του σαμποτάζ».

Πριν από τις εκρήξεις αυτές, νότια του Στενού του Χορμούζ, είχαν σημειωθεί επιθέσεις, τον περασμένο μήνα, σε πλοία ανοικτά της Φουτζάιρα, πόλης-λιμάνι των ΗΑΕ.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο Μπρεντ σημείωσαν αύξηση κατά 0,6% σήμερα φθάνοντας τα 61,69 δολάρια το βαρέλι στις ασιατικές αγορές, έπειτα από αύξηση 2,2% χθες.

Μια πηγή δήλωσε πως η έκρηξη στο Front Altair μπορεί να προκλήθηκε από μαγνητική νάρκη. Η εταιρία που έχει ναυλώσει το δεξαμενόπλοιο Kokuka Courageous ανέφερε ότι φέρεται να χτυπήθηκε από τορπίλη, όμως πηγή με γνώση του θέματος δήλωσε πως δεν είναι αυτή η περίπτωση.

Χωρίς να αναφερθεί στις επιθέσεις, ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί είπε κατά τη διάρκεια της υπό την αιγίδα της Κίνας συνόδου του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ, ότι η αποχώρηση των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία, που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις και στο Ιράν, θέτει σοβαρή απειλή στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε σήμερα στον Ροχανί πως το Πεκίνο, μια από τις χώρες που υπέγραψαν τη συμφωνία, θα προωθήσει σταθερά την ανάπτυξη των σχέσεων με το Ιράν ανεξάρτητα από το πώς θα αλλάξει η κατάσταση, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Πυροσβεστική παρέμβαση της Βαγδάτης στην κόντρα ΗΠΑ – Ιράν για την επίθεση στο Ομάν

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο πρωθυπουργός του Ιράκ ‘Αμπελ Αμπντελ Μάχντι τάχθηκε υπέρ της “άμβλυνσης” της έντασης απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, την ώρα που οι δύο μεγάλοι σύμμαχοι της Βαγδάτης, το Ιράν και οι ΗΠΑ, έχουν εμπλακεί σε έναν φραστικό πόλεμο εγείροντας ανησυχίες για τυχόν ανάφλεξη.

Ως γνωστών η ένταση αυξήθηκε εκ νέου μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον μετά την επίθεση στα δύο δεξαμενόπλοια στη Θάλασσα του Ομάν χθες, Πέμπτη, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν.

  • Ο επικεφαλής της ιρακινής κυβέρνησης είπε σήμερα ότι θέλει να εργαστεί για τον “κατευνασμό για την προστασία των συμφερόντων των λαών της περιοχής”, σύμφωνα με το γραφείο του.
  • Η Βαγδάτη –νικητής στα τέλη του 2017 του πολέμου επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια των ΗΠΑ αλλά και ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων– προσπαθεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή σε μια ιδιαίτερα διασπασμένη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, του οποίου η χώρα τείνει επίσης να παίξει ρόλο μεσολαβητή στην περιοχή, έγινε δεκτός στο Ιράκ και η αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης συζητήθηκε επί μακρόν.

Μιλώντας για την κρίση μεταξύ των συμμάχων του, ο ‘Αμπντελ Μάχντι δήλωσε την Τρίτη ότι “κανείς δεν θέλει τον πόλεμο” στην Ουάσινγκτον ή στην Τεχεράνη κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου. “Αλλά υπάρχει κάποιος που θέλει την ειρήνη; ‘Οχι”, πρόσθεσε αμέσως μετά.

Η Βαγδάτη τελεί ωστόσο υπό την πίεση των ΗΠΑ που επιθυμούν να σταματήσει να εφοδιάζεται με ενέργεια από τον ιρανό γείτονά της. Αν και η Βαγδάτη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια του Ιράν, απέσπασε μια αμερικανική εξαίρεση, αυτή εκπνέει σε λιγότερο από μια εβδομάδα και καμιά απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη για παράτασή της ή όχι.

Χθες Τετάρτη ωστόσο, οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά μιας ιρακινής εμπορικής επιχείρησης που κατηγορείται ότι στηρίζει, μέσω μιας διακίνησης όπλων, στοιχεία της επίλεκτης μονάδας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Δύο πετρελαιοφόρα αποτέλεσαν τον στόχο επιθέσεων άγνωστης προέλευσης στη Θάλασσα του Ομάν, κοντά στον Κόλπο, ένα μήνα μετά τη δολιοφθορά σε τέσσερα πλοία, από τα οποία τρία πετρελαιοφόρα, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Ουάσινγκτον δείχνει με το δάκτυλο κάθε φορά την Τεχεράνη.

Το Ιράν διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στις διαφορετικές αυτές επιθέσεις και καταγγέλλει με τη σειρά του ένα “διπλωματικό σαμποτάζ” εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ και Reuters
Ντουμπάι, United Arab Emirates

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: