Ο Οργανισμός Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) ανησυχεί για την αύξηση της ισλαμοφοβίας

FILE PHOTO: A handout photo made available by the Saudi Royal Court shows Saudi Crown Prince Mohammad bin Salman during the Gulf Cooperation Council (GCC), in Mecca, Saudi Arabia. EPA, Bandar al-Galoud, Saudi Royal Court HANDOUT




Η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟIC) στη Μέκκα σημειώνει στη σημερινή τελική ανακοίνωσή της πως διαπιστώνει με μεγάλη ανησυχία την αύξηση της ισλαμοφοβίας σε πολλά τμήματα του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό, η ισλαμοφοβία «εν είδει μίας σύγχρονης παραλλαγής του ρατσισμού και των θρησκευτικών διακρίσεων εξακολουθεί να διογκώνεται σε πολλά σημεία του κόσμου, όπως γίνεται εμφανές από την αύξηση των κρουσμάτων θρησκευτικής μισαλλοδοξίας, των αρνητικών στερεοτύπων και του μίσους και της βίας κατά μουσουλμάνων».

Η σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙC) καταδίκασε κάθε θέση που ενδέχεται να λάβει οποιοσδήποτε διεθνής οργανισμός υποστηρίζοντας τη διαιώνιση της ισραηλινής κατοχής στην Παλαιστίνη, περιλαμβανομένης και της απόφασης των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του εβραϊκού κράτους, σύμφωνα με την τελική ανακοίνωσή της που εκδόθηκε τις πρωϊνές ώρες.

Η διάσκεψη της Μέκκας καταδίκασε επίσης κάθε παράνομη ισραηλινή ενέργεια που στόχο έχει την αλλαγή των συσχετισμών στα Κατεχόμενα, υπονομεύοντας τη λύση των δύο κρατών, τονίζεται στην τελική ανακοίνωση της συνόδου.

Η σύνοδος επίσης προτρέπει τα μέλη της να λάβουν «τα δέοντα μέτρα» κατά των χωρών εκείνων που θα αποφασίσουν να μεταφέρουν τις πρεσβείες τους στην Ιερουσαλήμ.

Επίσης απέρριψε κάθε πρόταση για ειρηνική διευθέτηση της διένεξης στην περιοχή, η οποία δεν θα συμφωνεί με τα αναφαίρετα και νόμιμα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού, τονίζεται στο κείμενο της τελικής ανακοίνωσης.

Παράλληλα, ο OIC ανακοίνωσε πως αρνείται όποια απόφαση για την όποια νομική και δημογραφική μεταβολή του καθεστώτος στα Υψώματα Γκολάν της Συρίας, ιδίως δε την σπουδή της αμερικανικής κυβέρνησης να αναγνωρίσει την ισραηλινή κυριαρχία επί αυτών των εδαφών, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Στο ίδιο κείμενο η σύνοδος των ισλαμικών χωρών καταδικάζει την απάνθρωπη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μουσουλμάνοι Ροχίνγκια, προτρέποντας τον τερματισμό της βίας και υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση της Μιάνμαρ έχει υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες της.

Ο βασιλιάς Σαλμάν δηλώνει ότι οι επιθέσεις οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν απειλούν τον παγκόσμιο πετρελαϊκό εφοδιασμό

Ο βασιλιάς του σουνιτικού βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάλ δήλωσε σήμερα ότι οι επιθέσεις σε σταθμούς άντλησης πετρελαίου συμφερόντων του Ριάντ, από οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν, θέτουν μια απειλή στον παγκόσμιο εφοδιασμό με πετρέλαιο και στην περιφερειακή ασφάλεια.

«Οι επιθέσεις με drone σε σαουδαραβικούς σταθμούς άντλησης πετρελαίου, που διέπραξαν οργανώσεις που στηρίζονται από το Ιράν, δεν απειλούν μόνο την ασφάλεια του βασιλείου και του Κόλπου, αλλά επίσης απειλούν την ναυτιλιακή ασφάλεια και τον παγκόσμιο πετρελαϊκό εφοδιασμό», τόνισε ο Σαλμάν στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ) στην Μέκκα.

Ο Σαουδάραβας μονάρχης συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου και του Αραβικού Συνδέσμου με θέμα συζήτησης τις επιθέσεις με drone τον Μάιο ενάντια σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας και εναντίον εμπορικών πλοίων χωρών, ανάμεσά τους και σαουδαραβικών, κοντά στα χωρικά ύδατα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Νωρίτερα χθες Παρασκευή, κατά την έναρξη της συνόδου του ΟΙΣ, ο Σαλμάν ανέφερε ότι «θα αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά επιθετικές απειλές και ανατρεπτικές ενέργειες», σημειώνοντας ότι θα εργαστεί για το μέλλον των αραβικών και ισλαμικών κρατών.

Παράλληλα τόνισε ότι ο παλαιστινιακός αγώνας συνιστά ένα θεμελιώδες ζήτημα για τον ΟΙΣ και πως το βασίλειο «αρνείται οποιαδήποτε μέτρα που άπτονται της ιστορικής και νομικής θέσης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ».

ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Μέκκα, Saudia Arabia

Σύντομα έτοιμο το πόρισμα Επιτροπής Ιστορικών για το παρελθόν του Κόμματος Ελευθέρων

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: