Σύντομα έτοιμο το πόρισμα Επιτροπής Ιστορικών για το παρελθόν του Κόμματος Ελευθέρων

File Photo: Austrian Chancellor and leader of the Austrian People’s Party’ (OeVP) Sebastian Kurz (R) gives a statement at the political academy of the OeVP in Vienna, Austria. EPA, CHRISTIAN BRUNA




Όπως ανακοινώθηκε επίσημα σήμερα στη Βιέννη, έπειτα από επανειλημμένες αναβολές της παρουσίασής του, σύντομα θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Επιτροπής Ιστορικών η οποία είχε συσταθεί τον Φεβρουάριο του 2018 από το μέχρι πρόσφατα συγκυβερνόν στην Αυστρία ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, για να εξετάσει το αμφιλεγόμενο παρελθόν του και τις μαύρες (φαιές) κηλίδες στην ιστορία του.

  • Στην ανακοίνωση του γραφείου του νέου αρχηγού των Ελευθέρων Νόρμπερτ Χόφερ, ο οποίος φέρεται να δίνει μεγάλη σημασία στην δημοσίευση του πορίσματος, παρά τις “ανατροπές” των τελευταίων ημερών, σημειώνεται πως δεν θα αργήσει ακόμη πολύ να γίνει η παρουσίαση του πορίσματος, το οποίο, σύμφωνα με τον αρχιιδεολόγο του κόμματος Αντρέας Μέλτσερ είναι σε γενικές γραμμές έτοιμο.

Οι “ανατροπές” αυτές συνδέονται με την παραίτηση του πρώην αρχηγού του Κόμματος των Ελευθέρων και πρώην αντικαγκελάριου στην αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε -με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς- ως συνέπεια της “Υπόθεσης Ίμπιζα”, του πρωτοφανούς σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται ο Στράχε και το οποίο οδήγησε τελικά στη διάλυση της κυβέρνησης και στην προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο.

  • Η παρουσίαση του πορίσματος της Επιτροπής Ιστορικών έχει επανειλημμένα αναβληθεί στο παρελθόν, με την τελευταία αναβολή να οφείλεται στο γεγονός ότι θα έπρεπε να συμπεριληφθούν σε αυτό και οι συζητήσεις ως προς ενδεχόμενες διασυνδέσεις πολιτικών του Κόμματος των Ελευθέρων με την ακραία ακροδεξιά οργάνωση “Κίνημα ταυτοτήτων Αυστρίας”, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής και ανώτατο στέλεχος των Ελευθέρων Βίλχελμ Μπραουνέντερ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά την ανακοίνωση μίας εκ νέου αναβολής της δημοσίευσης του πορίσματος, γινόταν λόγος για την ύπαρξη μίας “ενδιάμεσης έκθεσης” από τους ιστορικούς της Επιτροπής -που στην μεγάλη πλειονότητά τους προέρχονται από το Κόμμα των Ελευθέρων- στην οποία διαπραγματεύονταν τα θέματα: “Αναλύσεις των προγραμμάτων του Κόμματος των Ελευθέρων”, “Ναζιστικό παρελθόν στελεχών των Ελευθέρων”, “Η πολιτική των Ελευθέρων στο ζήτημα του Νότιου Τιρόλου”, “Τα πρώτα χρόνια της ιστορίας ίδρυσης του Κόμματος των Ελευθέρων”.

Τον Φεβρουάριο του 2018, όταν ανακοινώθηκε η σύσταση μίας τέτοιας Επιτροπής, έντονες υπήρξαν οι αμφιβολίες που διατυπώνονταν από διάφορες πλευρές, ως προς την αξιοπιστία της πρόθεσης του Κόμματος των Ελευθέρων να αναθέσει σε Επιτροπή Ιστορικών την εξέταση της ιστορίας του, για να απαλλαγεί ενδεχομένως από το ακροδεξιό στίγμα και τις μαύρες (φαιές) κηλίδες του παρελθόντος του.

  • Και μόνον η ανακοίνωση από την διοικούσα επιτροπή του κόμματος, του ονόματος του επικεφαλής της Επιτροπής Ιστορικών (σ.σ. κορυφαίου στελέχους των Ελευθέρων), όπως επίσης της σύνθεσης της αποκαλούμενης συντονιστικής ομάδας της, αρκούσαν, σύμφωνα με αναλυτές στη Βιέννη, για να εκφραστούν έντονες αμφιβολίες ως προς την αξιοπιστία. Σε αυτά πρέπει να προστεθεί και η άρνηση από την πλευρά του κόμματος, να περιληφθούν στην έρευνα οι εξαιρετικά αμφιλεγόμενες ακροδεξιές παγγερμανιστικές αδελφότητες που φέρεται να παίζουν καθοριστικό ρόλο στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος.

Το Κόμμα των Ελευθέρων, την εξέταση της ιστορίας του οποίου είχε προτείνει ο τότε αρχηγός του και τότε αντικαγκελάριος της συγκυβέρνησης του με το Λαϊκό Κόμμα, Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, φέρεται να είχε συγκεντρώσει στους κόλπους του μεγάλο μέρος πρώην ναζιστών, μετά την συντριβή του γερμανοναζιστικού Τρίτου Ράιχ και το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

  • Όπως επισήμανε πρόσφατα ο Αντρέας Σίντερ, ο επικεφαλής πλέον των ευρωβουλευτών των Αυστριακών Σοσιαλδημοκρατών, το Κόμμα των Ελευθέρων ζημιώνει διαρκώς την Αυστρία σε διεθνές επίπεδο, καθώς ο κατάλογος των δήθεν μεμονωμένων περιστατικών με ρατσιστικές και αντισημιτικές δηλώσεις πολιτικών του κόμματος, συνεργατών του και οπαδών του, γίνεται ολοένα και μακρύτερος. Επιπλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, τώρα προστίθεται και το γεγονός ότι η υποτιθέμενη διαχείριση των “φαιών κηλίδων” του κόμματος, αποδεικνύεται πως είναι “φάρσα”.

Ήδη σε παλαιότερο ψήφισμά τους, κορυφαίοι ιστορικοί της Σύγχρονης Αυστριακής Ιστορίας ασκούσαν έντονη κριτική στο έργο της αποκαλούμενης “Επιτροπής Ιστορικών” που έχει συσταθεί από το Κόμμα των Ελευθέρων, ότι απώτερος στόχος της είναι να απαλλάξει το κόμμα από το ακροδεξιό στίγμα και τις μαύρες κηλίδες του παρελθόντος του.

Οι υπογράφοντες το ψήφισμα ιστορικοί κατήγγειλαν, μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι η Επιτροπή ασχολείται μόνον με το Κόμμα των Ελευθέρων και όχι με συνιστώσες του, τους παγγερμανιστικούς εθνικιστικούς συνδέσμους, όπως επίσης ότι δεν έχει δημοσιοποιηθεί το ακριβές αντικείμενο της έρευνας της, ενώ εξακολουθεί να είναι ακόμη τελείως ασαφές ποιοι είναι οι επιστημονικοί συνεργάτες της και άγνωστα παραμένουν τα αρχεία και οι πηγές που αυτή χρησιμοποιεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
31/05/2019 20:13

Η πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου υπηρ. καγκελάριος της Αυστρίας ενόψει εκλογών

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: