Ο ΔΗΣΥ προσπαθεί να αποτρέψει παρατεταμένη εσωστρέφεια: Μείωση ποσοστού στις εκλογές

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ ΓΚΟΥΜΑ




Σε μια κρίσιμη εβδομάδα εισέρχεται από σήμερα το κυβερνητικό στρατόπεδο, τόσο από πλευράς κόμματος όσο και από πλευράς κυβέρνησης, γράφει ο συνάδελφος Ανδρέας Πιμπίσιης στον Φιλελεύθερο.

Μια εβδομάδα που θα καταδείξει το πώς θα κινηθεί μετεκλογικά ο Δημοκρατικός Συναγερμός και εάν θα καταφέρει ν’ αποφύγει μια παρατεταμένη εσωστρέφεια. Και από την άλλη θα καταδείξει πόσες πιθανότητες έχει η προσπάθεια του Προέδρου Αναστασιάδη να πετύχει κυρώσεις κατά της Τουρκίας μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το απόγευμα θα συνεδριάσει το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ προκειμένου να ασχοληθεί με τις ευρωεκλογές. Τόσο σ’ ότι είχε να κάνει με τον προεκλογικό αγώνα όσο και σ’ ότι αφορά το τελικό αποτέλεσμα.

Το ενδιαφέρον της συνεδρία του ΠΓ ΔΗΣΥ αναμένεται να επικεντρωθεί στα εξής:

  • 1. Στην τοποθέτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου, οπόταν αναμένεται δώσει εξηγήσεις και απαντήσεις για τον προεκλογικό αγώνα και τις κινήσεις που είχαν γίνει προ των ευρωεκλογών. Η ομιλία Αβ. Νεοφύτου έχει σημασία και σ’ ότι αφορά μια άλλη διάσταση, καθώς έιναι η πρώτη φορά που δέχεται τόση έντονη κριτική.
    2. Στις τοποθετήσεις που προήγγειλαν ότι θα κάνουν στελέχη της κυβέρνησης, όπως οι Χάρης Γεωργιάδης και Νίκος Χριστοδουλίδης.
    3. Σε παρεμβάσεις άλλων στελεχών ή πρώην υπουργών που στην μετά τις εκλογές περίοδο είχαν τοποθετηθεί με κριτική διάθεση κατά της ηγεσίας του κόμματος.

Καθοριστικής σημασίας είναι η εβδομάδα και σ’ ότι αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης να κλειδώσει κυρώσεις από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας. Την Παρασκευή ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταβεί στην Μάλτα για τη σύνοδο των αρχηγών κρατών των Μεσογειακών Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, MED 7.

Η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την εν λόγω σύνοδο, αφού στις κατ’ ιδίαν επαφές που θα έχει ο Πρόεδρος θα διαφανούν οι διαθέσεις των εταίρων της Κύπρου για την προώθηση μέτρων κατά της Τουρκίας. Ιδιαίτερης βαρύτητας θα είναι συνάντηση του με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Σήμερα ο Πρόεδρος θα βρίσκεται στη Γενεύη όπου θα έχει επαφές στο περιθώριο συνόδου του ΟΗΕ, με βασικό θέμα τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακη ΑΟΖ.

Επίθεση του Προδρόμου στο ΑΚΕΛ: Ο Κυπριανού ζήτησε την παραίτηση του Νίκου Αναστασιάδη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: