File Photo: Τα F-16 Block 52 plus Adv της 335 Μοίρας που βρίσκονται στην 133 Σμηναρχία μάχης στο Καστέλλι . Φωτογραφία: ΥΠΕΘΑ

Tα «warning» τρέλαναν τους Τούρκους: Μέρα και νύχτα τα μαχητικά της ΠΑ σάρωσαν το Αιγαίο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Η νυχτερινή αεροπορική κρούση από τα φτερά της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τις δυο τελευταίες ημέρες- η οποία συνεργάζεται και με τα τμήματα Ειδικών Επιχειρήσεων στο πλαίσιο κοινής συνδυασμένης εκπαίδευσης- είναι ένας επιπλέον λόγος που έχει φέρει στα «άκρα» τους επιτελείς της Τουρκίας, οι οποίοι σε μια προσπάθεια να συνειδητοποιήσουν το τι παίζεται αυτές τις ημέρες στο Αιγαίο, έχουν προβεί σε εκατοντάδες πλέον παραβιάσεις.

  • Μόνο τις τελευταίες τρεις ημέρες καταγράφονται 278 παραβιάσεις στο FIR Αθηνών, χώρια οι υπερπτήσεις που έχουν γίνει αλλά και οι αερομαχίες. Με αυτούς αλλά κι άλλους αριθμούς στους φακέλους του, το Ελληνικό στρατιωτικό κλιμάκιο θα μεταβεί λογικά σε τέσσερις ημέρες στην Άγκυρα για τα περιβόητα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για τη συνέχιση των συζητήσεων….

Χαμηλές πτήσεις F-16,Mirage 2000-5 & F-4 Phantom στο Αιγαίο και καταδείξεις στόχων

Πάντως, όπως λένε Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, κυρίως το τελευταίο 48ωρο, τόσο την ημέρα αλλά κυρίως τη νύχτα πραγματοποιήθηκαν πάρα πολλές εκπαιδευτικές πτήσεις από το σύνολο του στόλου των αεροσκαφών από όλες τις Πολεμικές μοίρες ενώ σε πολλές περιπτώσεις, υπήρξαν καταδείξεις στόχων με διάφορους τρόπους από τα στελέχη Ειδικών Επιχειρήσεων που για πάνω από μια βδομάδα, έχουν γεμίσει βραχονησίδες του Αιγαίου.

  • Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, την ώρα που δεκάδες αεροσκάφη της ΠΑ πετούσαν στο Αιγαίο γι’ αυτές αλλά και γι’ άλλες συνδυαστικές δραστηριότητες και με το Πολεμικό Ναυτικό, από τα αεροδρόμια επιφυλακής απογειώνονταν και τα οπλισμένα μαχητικά για την αναχαίτιση τουρκικών αεροσκαφών, κυρίως των CN-235, που όπως έχει φανεί αυτές τις ημέρες εκτός των παραβιάσεων, έγραψαν και πάρα πολλές «υπερωριακές» πτητικές ώρες για να κατασκοπεύουν τις τρεις διαφορετικές ασκήσεις που συνδυάστηκαν για τον κοινό σκοπό που λέγεται διακλαδικότητα και ταχεία δράση σ’ ένα πλαίσιο ταχυκίνητων δυνάμεων που αποτελούν τη μόνη λύση, στο σημερινό πλαίσιο απειλής.

Το πρωί της Παρασκευής, ο ΠτΔ επιθεωρεί τον Ελληνικό στόλο, τα πληρώματα και τα πλοία που για περίπου έναν μήνα δεν έδεσαν στο ναύσταθμο, ήταν πάντα εκεί έξω, εκεί που ο ναυτικός φρουρεί τις θαλάσσιες Θερμοπύλες της χώρας μας, καθώς δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι εκτός της Καταιγίδας, που εξελίχθηκε σ’ έναν «mini Παρμενίωνα», αρκετά από τα ίδια πλοία παρακολουθούσαν και σε πολλές περιπτώσεις έδιωχναν από τα Ελληνικά χωρικά ύδατα τα τουρκικά καράβια κατά την άσκηση «Θαλασσόλυκος».

Ο πονοκέφαλος των «warning»…

Οι δε ιπτάμενοι εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, βρίσκονται σε readiness διαρκείας κι αυτό δεν συμβαίνει μόνο στ’ αεροδρόμια επιφυλακής, ίδια είναι η κατάσταση και στις πολεμικές μοίρες. Η Πολεμική Αεροπορία έχει δείξει σαφέστατη αεροπορική υπεροχή σε καθημερινή βάση κι αυτό το γράφουμε διότι σε πολλές περιπτώσεις ο αριθμός των Ελληνικών αεροπλάνων στον αέρα ήταν διπλάσιος των Τουρκικών.

  • Αξιοσημείωτο είναι πάντως το γεγονός πως οι ιπτάμενοι των Τουρκικών F-16 αυτές τις ημέρες, γενικότερα δεν «πέρασαν» ωραία κατά τη διάρκεια των παραβιάσεων, με τον πονοκέφαλο του «warning» στο ραντάρ τους διαρκώς να τους προειδοποιεί ότι βρίσκονται στο στόχαστρο των ελληνικών μαχητικών. Ίσως αυτός να είναι κι ένας λόγος που «χάνονταν» σε ορισμένες των περιπτώσεων με τα ζευγάρια τους στον αέρα και να προχωρούσαν σε σπασμωδικές κινήσεις οι οποίες πάντα ελλοχεύουν κινδύνους.
  • Όλη η δυναμική που αναφέρεται πιο πάνω, εκπέμπει μηνύματα αποτροπής, αυτά που αρμόζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις οι οποίες στο σύνολό τους δρουν ως το μακρύ δόρυ της Εξωτερικής πολιτικής σ’ ένα γεωστρατηγικό πλαίσιο που μοναδικό κριτήριο έχει να αποστείλει στους παραλήπτες που απαιτείται ότι η Ελλάδα δεν παίζει κανένα παιχνίδι και διατηρεί όλα τα δικαιώματα ενός κυρίαρχου κράτους που δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση.
  • Παράλληλα την ώρα που η ηρεμία της ευρύτερης γειτονιάς μας παραμένει διαταραγμένη, η εκπομπή αυτή των μηνυμάτων προς το νευρικό γείτονά μας, του λέει ότι με το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο δεν μπορεί να παίξει κι αυτό το μήνυμα έχει ακόμη μια μετάφραση πως με τη διατήρηση της έντασης ή και της κλιμάκωσης χαμένη δεν θα είναι μόνον η χώρα μας.

Το βέβαιο είναι πως η Ελλάδα θέλει να διατηρηθεί η ηρεμία και η ψυχραιμία κυρίως τώρα που το «βαρύ πυροβολικό» που ακούει στο όνομα τουρισμός έχει ήδη κατακλείσει την περιφέρεια και κυρίως τα νησιωτικά συμπλέγματα.

Η άσκηση της Π.A. στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο θύμωσε ξανά τους Τούρκους