Η βολική ματαίωση ενός debate: Γιατί οι πολιτικοί αρχηγοί βοήθησαν με μαεστρία να αναβληθεί

File Photo: Όλη η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία μαζί! Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, (4Α), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (5Α), ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης (6Α), η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά (3Δ), ο πρώην επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης (2Δ), ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης (Δ), ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης (2Α), ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (Α) και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης (3Α), στο Προεδρικό Μέγαρο. ΑΠΕ ΜΠΕ, ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ




Του ΠΑΝΤΕΛΗ ΖΑΓΟΡΙΑΝΙΤΗ, Hellas Journal

Το debate των εθνικών εκλογών του 2019 ανήκει πλέον στο παρελθόν χωρίς καν να διεξαχθεί. Ακόμη μια «πατέντα» των πολιτικών μας κομμάτων που δείχνουν -ο καθένας για τους δικούς του λόγους- να έχουν βολευτεί με το προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα των εκλογών της 7ης Ιουλίου:

  • Άλλος γιατί φοβάται ότι η διαφορά μπορεί να μεγαλώσει,
  • άλλος γιατί θέλει την αυτοδυναμία και προσπαθεί να αφήσει τη φόρα των ευρωεκλογών να κάνει τη δουλειά,
  • άλλος γιατί βολεύεται με την κατάσταση και τρέμει μήπως και δεν υπάρξει αυτοδυναμία και
  • άλλος γιατί προτιμά να κυβερνούν οι παραδοσιακοί ταξικοί εχθροί και όχι οι γείτονες πρώην φίλοι του.

Και παρότι όλοι διαμαρτύρονται και αλληλοκατηγορούνται για την ευθύνη της ματαίωσης, είναι σαφές ότι πρόκειται απλώς για ένα ασφαλές blame game για την τιμή των όπλων όπου ο καθένας λέει την άποψή του, στο δικό του κοινό ελεγχόμενα και χωρίς εκπλήξεις.

Η αντιπαράθεση των πέντε πολιτικών αρχηγών είναι μια διαδικασία που όπως γνωρίζαμε και αποδεικνύεται δεν την ήθελε πραγματικά σχεδόν κανείς τους. Ο μοναδικός που μπορεί να εξαιρεθεί είναι ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης ο οποίος δεν είχε να χάσει τίποτε καθώς τόσο το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών όσο και σχεδόν όλες οι δημοσκοπήσεις τον δείχνουν εκτός της επόμενης Βουλής.

Από τους υπόλοιπους:

Ο Αλέξης Τσίπρας, ναι μεν θα ήθελε να αντιπαρατεθεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά να είναι μόνοι τους. Προσπάθησε να το πετύχει, αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν ήθελε όμως πραγματικά να βρεθεί αντιμέτωπος με τέσσερις πολιτικούς αρχηγούς οι οποίοι φυσιολογικά θα «συνασπίζονταν» εναντίον του καθώς θα είχαν να κάνουν με τον απερχόμενο πρωθυπουργό του οποίου μάλιστα η ήττα μοιάζει προδιαγεγραμμένη. Και η βασική τους επιδίωξη θα ήταν να του… αφαιρέσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς δεν θα ήθελε να απαντήσει σε ορισμένα δύσκολα ερωτήματα για σημεία των προεκλογικών του εξαγγελιών. Δεν είναι ώρα, εκεί που έχουν φτάσει να πράγματα να διώξει έστω και έναν ψηφοφόρο εξηγώντας ορισμένες λεπτομέρειες του προγράμματός του σε σημεία που δεν είναι τόσο καθαρά: όπως, για παράδειγμα, το πως θα βρεθούν τα χρήματα για να καλυφθούν σε πρώτη φάση οι ελαφρύνσεις που υπόσχεται και το πως θα πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να επαναδιαπραγματευθούν τις μεταμνημονιακές μας υποχρεώσεων.

Η Φώφη Γεννηματά είναι προφανές ότι δεν θα ήθελε να κληθεί να απαντήσει πρώτον στο που βάζει τον εκλογικό πήχη του ΚΙΝΑΛ και δεύτερον στο ερώτημα τι θα κάνει αν η Νέα Δημοκρατία ή έστω ο ΣΥΡΙΖΑ (καθώς η κάλπη θα είναι άδεια το πρωί της 7ης Ιουλίου) δεν πετύχουν αυτοδυναμία. Τι θα κάνει και καθώς είναι το μόνο κόμμα με το οποίο θα μπορούσαν να συνεργαστούν και οι δύο μονομάχοι. Και απαντήσεις του τύπου θα πάρουμε την τρίτη εντολή δεν περνάνε στο εκλογικό σώμα γι’ αυτό και εγκαταλείφθηκαν ως επιχειρήματα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τέλος, θεωρητικά δεν είχε πολλά να κερδίσει ή να χάσει. Οι απόψεις του γνωστές και το ποσοστό του σταθεροποιημένο. Αλλά ουσιαστικά αυτό που ενδιαφέρει το ΚΚΕ είναι να μην υπάρξει έστω και η απειροελάχιστη περίπτωση ανατροπής του σημερινού σκηνικού στις δύο πρώτες θέσεις. Δεν το θέλουν και δεν το κρύβουν.

Προφανώς όλα αυτά ίσχυαν και όταν αρχικά στη διακομματική συμφωνούσαν για το debate. Αυτό είναι αλήθεια. Όμως, για όλους τους το debate ήταν μονόδρομος καθώς δεν θα υπήρχε ισχυρό επιχείρημα προκειμένου να μην οριστεί η διεξαγωγή του. Και κανείς δεν ήταν έτοιμος να αναλάβει την ευθύνη του μη ορισμού του. Για το λόγο αυτό άλλωστε είχαν φροντίσει ο καθένας να βάλει το δικό του λιθαράκι ώστε να γίνει άνευρο και ανούσιο.

Παρ’ όλα αυτά αμέσως μόλις τους δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσουν στην ματαίωσή του το έκαναν όλοι με μαεστρία και απλώς τηρώντας τα προσχήματα.

Τα υπόλοιπα, στα ψιλά γράμματα του βιβλίου της Ιστορίας.

Να μην δώσουν οι εργαζόμενοι συγχωροχάρτι σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ζητά ο Κουτσούμπας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: