Η Τουρκία της πλατείας Ταξίμ, πανηγυρίζει την απελευθέρωσή της: [Εντυπωσιακές εικόνες]

Ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογου προσέρχεται στους πανηγυρισμούς των δεκάδων χιλιάδων οπαδών του μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος. EPA/SEDAT SUNA




 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Τον Μάιο του 2013 οι νέοι της Κωνσταντινούπολης ξεσηκώθηκαν με αφορμή τα σχέδια για την καταστροφή του πάρκου Γκεζί για την ανοικοδόμηση ενός εμπορικού κέντρου. ΟΙ διαδηλώσεις επεκτάθηκαν σύντομα σε όλη τη χώρα και μετατράπηκαν σε ταραχές μετά τις επιθέσεις από την αστυνομία.

Ήταν οι πρώτες υποτυπωδώς οργανωμένες διαδηλώσεις κατά του καθεστώτος που έχτιζε από τότε μεθοδικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που με εφαλτήριο τη δημαρχίας της Κωνσταντινούπολης έγινε πρώτα πρωθυπουργός και τώρα πλέον πρόεδρος με υπερεξουσίες.

Εκείνη την περίοδο, μόνο στην Κωνσταντινούπολη σημειώθηκαν 5 θάνατοι και 7.500 τραυματισμοί διαδηλωτών.

Οι αντιδράσεις και οι απαγορεύσεις Ερντογάν ήταν η πρόβα για τα όσα ακολούθησαν. Όλα αυτά τα χρόνια, κύλησαν φαινομενικά ήσυχα. Ίσως αυτό πίστευε και ο Ερντογάν, που κέρδιζε έστω και οριακά πολλές φορές όλες τις εκλογικές μάχες που έχει δώσει

Προφανώς όμως, όπως αποδεικνύεται, η Τουρκία είναι περισσότερο διχασμένη από ποτέ. Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί των οπαδών του νέου Κεμαλιστή ηγέτη Εκρέμ Ιμάμογλου που κατατρόπωσε και μάλιστα με ιδιαίτερη άνεση τον εκλεκτό του Ερντογάν, πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης θυμίζουν σκηνές απελευθέρωσης.

Στην Ελλάδα, αντίστοιχες σκηνές έχουν σημειωθεί το 1981 στην πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους πανηγύριζαν έξαλλα. Η συντριπτική τους πλειοψηφία νέοι άνθρωποι. Αγόρια και κυρίως κορίτσια, χωρίς μαντήλες, με ντύσιμο που προφανώς θα κάνει έξαλλο κάθε… καλό ισλαμιστή. Ανεμίζουν σημαίες, χαμογελαστοί και ευτυχισμένοι.

Προφανώς πανηγυρίζουν τη δική τους νίκη απέναντι στο φόβο και την βαριά μπότα του καθεστώτος που έχει εγκαθιδρύσει με μεθοδικότητα ο Ερντογάν.

Είναι προφανές ότι η καθαρή νίκη του Ιμάμογλου, ανατρέπει όλα τα δεδομένα καθώς δίνει αυτοπεποίθηση και ελπίδα σε ένα κομμάτι του λαού της Τουρκίας, κυρίως στην Κωνσταντινούπολη και τα παράλια.

Κανείς δεν γνωρίζει φυσικά τον τρόπο με τον οποίο θα αντιδράσει ο Ερντογάν που ταυτόχρονα δεν βλέπει μόνο να χάνει την αδιαμφισβήτητη ηγεμονία του αλλά και ταυτόχρονα κινδυνεύει να υποστεί βαρύτατες ήττες τόσο σε διπλωματικό (σχέσεις με ΗΠΑ, γεωτρήσεις, Συρία κ.λπ.) όσο και σε οικονομικό επίπεδο (άσχημη κατάσταση οικονομίας, πληθωρισμός, απειλούμενες κυρώσεις από ΕΕ και ΗΠΑ).

Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο Κεμαλιστής που κατατρόπωσε τον «σουλτάνο» Ερντογάν μέσα στο… σπίτι του

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: