Εκρέμ Ιμάμογλου: Ο Κεμαλιστής που κατατρόπωσε τον «σουλτάνο» Ερντογάν μέσα στο… σπίτι του

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου, νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, με τη σύζυγό του Ντιλέκ κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. EPA/SEDAT SUNA




Ο 49χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου (Ekrem İmamoğlu) από το βράδυ της Κυριακής δεν είναι μόνον ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, είναι ο νέος Τούρκος πολιτικός, ο πρώτος που κατάφερε να νικήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος ήταν και ο ουσιαστικός του αντίπαλος καθώς πήρε πάνω του όλη την προεκλογική εκστρατεία του εκλεκτού του, πρώην πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Μάλιστα, η ήττα του Ερντογάν έγινε ακόμη μεγαλύτερη καθώς ο Ιμάμογλου κατάφερε μια καθαρή νίκη με 54,03% στις επαναληπτικές εκλογές, ενώ την πρώτη φορά, που ακυρώθηκε μετά την απαίτηση του προέδρου της Τουρκίας η νίκη του ήταν οριακή με μερικές χιλιάδες ψήφους.

Ο Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1970 στην πόλη Πλάτανα (σημερινό Akçaabat) του νομού Τραπεζούντας της Τουρκίας. Αποφοίτησε από το λύκειο της πόλης και από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, από όπου έλαβε πτυχίο στην διοίκηση επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό στην διαχείριση ανθρώπινων πόρων. Μετά την αποφοίτησή του, εργάστηκε στην οικογενειακή κατασκευαστική εταιρεία, ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου.

Ως μαθητής, έπαιζε ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Εργάστηκε ως μάνατζερ στην ποδοσφαιρική ομάδα αλλά και στην ομάδα μπάσκετ της Τραμπζόν.

Το 2008 έγινε μέλος στο ρεπουμπλικανικό κόμμα. Συγκέντρωσε το 50.44% των ψήφων στις τουρκικές δημοτικές εκλογές του 2014 και εξελέγη δήμαρχος του Beylikdüzü.

Ο Ιμάμογλου, ως υποψήφιος της CHP της Εθνικής Συμμαχίας, εξελέγη ως δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης με 13 χιλιάδες 729 ψήφους στις τοπικές εκλογές που διεξήχθησαν στις 31 Μαρτίου. Η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή ακύρωσε τις εκλογές στις 6 Μαΐου και διέταξε επανεκλογή στις 23 Ιουνίου.

Αν και προέρχεται από μια συντηρητική οικογένεια, υιοθέτησε, για λογαριασμό του, «κοινωνικές δημοκρατικές αξίες κατά τη διάρκεια των πανεπιστημιακών χρόνων».

Το 2008 ξεκίνησε την πολιτική του καριέρα

Ο Ιμάμογλου το 2008 αποφάσισε να εμπλακεί με την πολιτική. Στις εκλογές του 2009, ήταν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Beylikdüzü, αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν το έβαλε κάτω όμως και λίγους μήνες αργότερα εξελέγη πρόεδρος του νομού. Τελικά, κατάφερε να κερδίσει και το δήμο το 2014.

Και αυτό, όπως αποδεικνύεται ήταν μόνο η αρχή για τον χαρισματικό πολιτικό που έχει να επιδείξει μεγάλη δραστηριότητα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποδεικνύει ότι είναι εξαιρετικά επικοινωνιακός.

Είναι ένας παραδοσιακός Κεμαλιστής και αυτό κάνει τη νίκη του στην Κωνσταντινούπολη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων, επί 25ετία προπύργιο του Ερντογάν, ακόμη μεγαλύτερης σημασίας.

Η σύζυγος του Ντιλέκ (με την οποία είναι παντρεμένος από το 1995 και έχουν τρία παιδιά) δεν φοράει μαντίλα, ντύνεται με την τελευταία λέξη της μόδας και ποζάρει στο πλευρό του, με τον ίδιο να δηλώνει τον απεριόριστο θαυμασμό του στο πρόσωπο της.

Στις 13 Δεκεμβρίου του 2018, ο ηγέτης του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου επισκέφθηκε αυτόν και την οικογένειά του και πήραν μαζί πρωινό. Του πρότεινε να είναι υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολη. Μάλιστα, παρών ήταν και ο πατέρας του που έδωσε τη συγκατάθεσή του.

Επίσκεψη στον Ερντογάν

Η πρώτη κίνηση του Ιμάμογλου μετά την υποβολή της υποψηφιότητάς του ήταν να επισκεφθεί όσους είχαν εκλεγεί δήμαρχοι στην Κωνσταντινούπολη.

Ανάμεσα σε αυτούς και ο ίδιος ο Ερντογάν που ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από το δήμο της Κωνσταντινούπολης με την εκλογή του το 1994.

Η απάντηση του προέδρου Ερντογάν στο αίτημά του ήταν: «η πόρτα μου είναι ανοιχτή σε όλους, αλλά θέλω να έχει την άδεια του Κιλιντσάρογλου».

Η συνάντηση τελικά έγινε παρά τις επικρίσεις στελεχών της αντιπολίτευσης τόσο προς τον ίδιο τον Ιμάμογλου όσο και προς τον Κιλιντσάρογλου.

Ο Ιμάμογλου σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αρνήθηκε να χρησιμοποιήσει σκληρή πολωτική γλώσσα εναντίον του αντίπαλου του. Το ίδιο έκανε και μετά την ακύρωση της αρχικής του εκλογής.

Στην προεκλογική του καμπάνια εστίασε στο αδύναμο σημείο του Ερντογάν, την οικονομία, μιλώντας για την αύξηση κοινωνικών επιδομάτων, την ανάγκη για φθηνότερες μεταφορές, τις επενδύσεις και φιλοπεριβαλλοντικά σχέδια για τη μητρόπολη της Κωνσταντινούπολης, τα οποία έχουν εξαιρετικά μεγάλη απήχηση, στην μεγαλούπολη των 17 εκατομμυρίων κατοίκων.

Μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης επισκέφθηκε την Άγκυρα και το Μαυσωλείο του Κεμάλ. Στο βιβλίο των επισκεπτών υπέγραψε ως «Ekrem İmamoğlu, δήμαρχος του μητροπολιτικού δήμου της Κωνσταντινούπολης», αλλά το υπουργείο Άμυνας το διέγραψε.

Η θετική γλώσσα και η καμπάνια του Εκρέμ Ιμάμογλου που κέρδισε έναν σημαντικό αντίπαλο όπως ο πρώην πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, σίγουρα ενισχύει τη θέση του τόσο μέσα στο κόμμα του όσο και γενικότερα στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας.

Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως όταν σε συνέντευξή του στο BBC ρωτήθηκε αν το 2023 θα είναι υποψήφιος πρόεδρος της Τουρκίας, απάντησε: «ο Θεός ξέρει».

Hellas Journal / Με πληροφορίες από BBC και Wikipedia

Δήμαρχος Κωνσταντινούπολης ο Ιμάμογλου: Δεύτερη και οριστική η εκλογή του, με 54,03%

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: