Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων του Σαββάτου: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η χθεσινή εκδήλωση των Αμμοχωστιανών και άλλων πολιτών για τα Βαρώσια έξω από το Προεδρικό Μέγαρο υπό το φως των εξαγγελιών της τουρκοκυπριακής πλευράς για την περίκλειστη πόλη, δεσπόζει στα κύρια θέματα του κυπριακού Τύπου. Οι σημερνές εφημερίδες προβάλλουν επίσης τις επιστολές του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και τις επικρίσεις της Παγκύπριας Συντεχνίας Κυβερνητικών Ιατρών για την προωθούμενη αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ξεσηκωμός για την Αμμόχωστο» γράφει ότι με συνθήματα όπως «Σώστε την Αμμόχωστο» και «Ελευθερία στην Κύπρο» εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Προεδρικό Μέγαρο εκφράζοντας τη διαφωνία τους για τις κινήσεις του ψευδοκράτους για εποικισμό της Αμμοχώστου. Αλλού γράφει ότι στην αντεπίθεση πέρασαν χθες Τράπεζα Κύπρου και Ελληνική Τράπεζα, τασσόμενες κατά των τροποποιήσεων που προωθούνται στο νόμο για τις εκποιήσεις υποστηρίζοντας ότι τέτοια εξέλιξη θα έχει δυσάρεστες εξελίξεις για όλο το τραπεζικό σύστημα. Σε άλλο θέμα γράφει ότι αναθεωρημένα κριτήρια που καθορίζουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για τα στεγαστικά σχέδια της Υπηρεσίας Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων ανακοίνωσε το ΥΠΕΣ με τον ΚΟΑΓ να ανακοινώνει ότι θα δέχεται αιτήσεις από την 1η Ιουλίου.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Πένθος Αμμοχωστιανών έξω από το Προεδρικό» και γράφει ότι με κλειστές τις πύλες του Προεδρικού και έχοντας πίσω τους ένα τσούρμο ΕΛΑΜίτες να φωνάζουν εθνικιστικά συνθήματα κατά της λύσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ, περισσότεροι από χίλιοι Αμμοχωστιανοί συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το Προεδρικό στον απόηχο της εξαγγελίας της τ/κ πλευράς για άνοιγμα της περίκλειστης πόλης. Αλλού αναφέρεται στην ψήφιση από την Ολομέλεια της αμερικανικής Γερουσίας του νομοσχεδίου Ρούμπιο-Μενέντεζ υπερψηφίζοντας την τροπολογία που συνδέει την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, με την απαγόρευσης ανεφοδιασμού ρωσικών πολεμικών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια. Αλλού φιλοξενεί δηλώσεις του Διευθυντής του Τμήματος Εσόδων και Τελωνείων του Ηνωμένου Βασιλείου Σάιμον Γορκ ο οποίος θα βρίσκεται στην Κύπρο τον επόμενη εβδομάδα για να μεταφέρει τεχνογνωσία για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος.

«Ο Φιλελεύθερος», κάτω από τον τίτλο «Βάζει πίεση προς Γκουτέρες», αναφέρεται σε δύο επιστολές του Προέδρου Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ με τις οποίες του ζητά να τοποθετηθεί επί των τριών βασικών ζητημάτων, ήτοι τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, επιδιώκοντας μια τοποθέτηση μέσα από την οποία να καταδικάζεται η τουρκική προκλητική συμπεριφορά, ζητεί την ξεκάθαρη επιβεβαίωση των προηγούμενων τοποθετήσεων από πλευράς ΓΓ ΟΗΕ για το θέμα της Αμμοχώστου, ενώ δηλώνει ότι αναμένει κινήσεις που να επαναφέρουν το Κυπριακό σε πορεία διαπραγματεύσεων. Σε άλλο θέμα προβάλλει την χθεσινή εκδήλωση των Αμμοχωστιανών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο σύνθημα «Σώστε την Αμμόχωστο». Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΔΗΣΥ κάνει δεύτερες σκέψεις για την αναστολή του νόμου για τη κάρτα φιλάθλου, μετά από τον σάλο που ξέσπασε και τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Κραδασμοί στα κρατικά νοσοκομεία» και γράφει ότι η ΠΑΣΥΚΙ τονίζει ότι για την προωθούμενη μεταρρύθμιση και αυτονόμηση των κρατικών νοσοκομείων υπάρχει έλλειψη οράματος και ηγεσίας, έλλειψη σχεδιασμού και προχειρότητες, καθυστερημένες αντιδράσεις και κακός σχεδιασμός. Καταγγέλλει επίσης ότι ο εργοδότης αρνείται πεισματικά τη συνομολόγηση σύμβασης, ενώ επικρατεί εργασιακό χάος, ανασφάλεια και άσχημες συνθήκες εργασίας. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση των Αμμοχωστιανών και άλλων πολιτών έξω από το Προεδρικό υπό τω φως των τελευταίων εξελίξεων για την περίκλειστη πόλη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι συνελήφθη στα μέσα Ιουνίου στη Ρουμανία ο Διευθυντής του γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πέτρος Δημητρίου έπειτα από ένταση και επεισόδιο που προκλήθηκε στο αεροδρόμιο Βουκουρεστίου.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στο κύριο της θέμα «Έκκληση για να σωθούν τα Βαρώσια» γράφει στο κύριο της θέμα ότι εντάσεις προκλήθηκαν στη διαμαρτυρία έξω από το Προεδρικό Μέγαρο για τα Βαρώσια μεταξύ μελών του ΕΛΑΜ και διαδηλωτών που έλεγαν ότι ένα ακροδεξιό κόμμα δεν έχει θέση στη εκδήλωση υπέρ της επανένωσης. Αλλού γράφει ότι η αμερικανική Γερουσία ενέκρινε και δεύτερο νομοσχέδιο, που αφορά τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας για το 2020, περιλαμβάνοντας την ίδια πρόνοια με το νομοσχέδιο για την Ανατολική Μεσόγειο για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο αν η χώρα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις κατά του ξεπλύματος χρήματος και να τερματίσει την παραχώρηση πρόσβασης σε ρωσικά πολεμικά πλοία. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο Investors Summit που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Λεμεσό.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
29/06/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: