Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. ΚΥΠΕ




Η συνέντευξη του Προέδρου Αναστασιάδη και η επανεβεβαίωση της θέση του ότι είναι έτοιμος για επανάληψη του διαλόγου από το σημείο που διεκόπη στο Κραν Μοντανά, η αυξητική τάση των Ελληνοκυπρίων που μεταβαίνουν στα κατεχόμενα για να προμηθευτούν με καύσιμα, το ατύχημα του Προέδρου Αναταστασιάδη που είχε ως αποτέλεσμα να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και στάθηκε η αφορμή για να συνομιλήσει με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, οι συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ για την επίτευξη λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, η αύξηση εισροής αιτητών πολιτικού ασύλου μέσω κατεχομένων και οι σκέψεις για δραστικά μέτρα ανακοπής του στην πράσινη γραμμή και η ιδέα για δημιουργία κοινού ενεργειακού φόρουμ για ενημέρωση των Τ/κ για τα θέματα του φυσικού αερίου, είναι τα θέματα που προβάλλουν πρωτοσέλιδα οι κυπριακές κυριακάτικες εφημερίδες.

H «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Ολοένα και περισσότεροι Ε/κ στα κατεχόμενα για καύσιμα», γράφει στο κύριο της θέμα ότι παρά τους ελέγχους στα οδοφράγματα και τα πρόστιμα που βάζουν οι τελωνειακές αρχές, ολοένα και περισσότεροι Ελληνοκύπριοι μεταβαίνουν καθημερινά στα κατεχόμενα για προμήθεια καυσίμων, τα οποία είναι πολύ πιο φθηνά. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ είναι απρόθυμος να αναλάβει οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία στο Κυπριακό υπό τις υφιστάμενες συνθήκες. Αλλού γράφει ότι πικρά βγήκαν τα ψώνια του Προέδρου Αναστασιάδη, αφού δεν πρόσεξε τα σκαλιά και κτύπησε στο πόδι. Χειρουργήθηκε και θα επιτρέψει στα καθήκοντά του μετά από τρεις εβδομάδες.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Έσπασε το πόδι του, έσπασε και ο Πάγος» και γράφει ότι «ουδέν κακό αμιγές καλού» για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, καθώς το χθεσινό ατύχημά του στη Λεμεσό και η εσπευσμένη εισαγωγή του σε νοσοκομείο έδωσε την ευκαιρία στον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί να επικοινωνήσει μαζί του. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο ρωσικό κόμμα στην Κύπρο «Εγώ ο πολίτης» με πρακτικές «φαμίλιας» και κάνει λόγο για αποκαλύψεις για εκφοβισμούς και φίμωση δημοσιογράφων. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή τραγωδία στη Λεμεσό και τη δολοφονία 26χρονοης από 35χρονο, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ανοίγει όλα τα χαρτιά του» προβάλλει στο κύριο του θέμα συνέντευξη με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και σημειώνει ότι την ενεργότερη εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να εξευρεθεί η βάση για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό επιδιώκει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος τονίζει εκ νέου ότι είναι έτοιμος για διάλογο απ’ εκεί που σταμάτησε στο Κραν Μοντανά. Αλλού αναφέρεται στην διπλή τραγωδία στη Λεμεσό και τη δολοφονία της 26χρονης Σοφία Ζήνωνος από τον 35χρονο Πέτρο Παπαντωνίου, ο οποίος στη συνέχεια έθεσε τέρμα στη ζωή του. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως η Βρετανία «πλασάρει» σενάριο για σύσταση κοινής επιτροπής Ε/κ και Τ/κ για συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και πιέζει τους ευρωπαίους εταίρους όπως βάλουν στο περιθώριο τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Συγκλίσεις παρακαταθήκη για λύση» και γράφει ότι την ώρα που το «Γιαβούζ» φεύγει από την Αττάλεια, βάζοντας πλώρη για την κυπριακή ΑΟΖ, τη ώρα που η Τουρκία αμφισβητεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και η μία αδιάλλακτη συμπεριφορά της διαδέχεται την άλλη, ανακαλούμε στη μνήμη τις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ, «που αποτελούν το δόρυ και την ασπίδα της προσπάθειας για λύση και επανένωση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας». Σε άλλο θέμα προβάλλει το έργο του δικοινοτικού προγράμματος για προστασία την αναβίωση και την προστασία της Κυπριακής Υπαίθρου που με αναλύσεις αποδεικνύει πως μια περιβαλλοντική καταστροφή σε ένα μέρος του νησιού δεν αφήνει ανεπηρέαστο το υπόλοιπο. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή τραγωδία στη Λεμεσό και την δολοφονία μιας 26χρονης από τον 35χρονο πρώην σύντροφό της, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» κάτω από τον τίτλο «Τεράστια αύξηση στις αιτήσεις ασύλου», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η Κύπρος επιδιώκει ξεχωριστές συμφωνίες επανεγκατάστασης με ευρωπαϊκές χώρες ως τρόπο αντιμετώπισης της μεγάλης ροής αιτητών ασύλου, πολλοί εκ των οποίων καταφθάνουν μέσω των κατεχομένων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην χθεσινή τραγωδία σε πεδίο βολής στη Λεμεσό όπου 35χρονος σκότωσε την 26χρονη πρώην σύντροφό του και στη συνέχεια έθεσε τέρμα στη ζωή του. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν θα επιβάλουν κυρώσεις στη χώρα του λόγω της εισαγωγής του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.

Η εβδομαδιαία «Η Καθημερινή» γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο «Μπαίνει μπλόκο στην Πράσινη Γραμμή» ότι στη λήψη δραστικών μέτρων ανακοπής σε πρώτη φάση και δραστικής αντιμετώπισης στη συνέχεια των αυξημένων ροών από τις κατεχόμενες περιοχές κινείται η κυβέρνηση, με τον προσανατολισμό που υπάρχει να κινείται σε επτά πυλώνες με άμεση εμπλοκή της ΕΕ και της Frontex. Αλλού γράφει ότι πλησιάζει η ώρα που τα Ηνωμένα Έθνη θα «ξεπαγώσουν» το Κυπριακό και θα είναι δύσκολο για τις πλευρές να μην ανταποκριθούν σε συνέχιση του του Κραν Μοντανά απ’ εκεί που διακόπηκε, ενώ πιθανότατα μόνο επιπρόσθετο στοιχείο στο τραπέζι θα είναι οι υδρογονάνθρακες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η υπερβολική προμήθεια φαρμάκων, καθώς και η αλόγιστη χρήση υπηρεσιών υγείας από τους δικαιούχους, όπως εξετάσεις, αποτελούν τα δύο αδύνατα σημεία μετά την εφαρμογή του Γενικού Συστήματος Υγείας.

Η επίσης εβδομαδιαία «Η Σημερινή» στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο «Ιδέα για κοινό ενεργειακό φόρουμ» και γράφει ότι η Λευκωσία, αν και συνεχίζει να απορρίπτει τη διασύνδεση του Κυπριακού με το θέμα του φυσικού αερίου, φαίνεται να μελετά την ιδέα δημιουργίας κοινού ενεργειακού φόρουμ με τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στο πλαισίου του οποίου να ενημερώνονται, χωρίς να έχουν συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων έως την επίλυση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι ολοκληρώνεται μέχρι το τέλος Ιουλίου η συμφωνία για την προέκταση της συνεργασίας με την Total σε όλα τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Προβάλλει επίσης συνέντευξη του Υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου, ο οποίος δηλώνει αναφορικά με την εφαρμογή του ΓεΣΥ πως η περιέργεια για το νέο μετατράπηκε σε υπερεπισκεψιμότητα.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 30/06/2019

Η επισκόπηση των ελληνικών εφημερίδων της Κυριακής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: