Έκλεισαν οι κάλπες του β’ γύρου χωρίς μεγάλη προσέλευση: Αναμονή για το χρώμα του χάρτη




Στις επτά έκλεισαν οι κάλπες σε όλη τη χώρα, για την ανάδειξη των επτά περιφερειαρχών και των 227 δημάρχων ανά την επικράτεια. Σε ότι αφορά τις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, εκείνο που ενδιαφέρει ουσιαστικά τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την ΝΔ είναι το παιχνίδι των εντυπώσεων που θα αποτελέσει και τη βάση για το πως θα ξεκινήσει για την κάθε πλευρά η επόμενη ημέρα, που θα σηματοδοτήσει ουσιαστικά την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για τις εθνικές εκλογές.

Σε ότι αφορά την ΝΔ ευελπιστεί ο χάρτης να αποκτήσει περισσότερο μπλε, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να υπάρχουν περισσότερες κόκκινες νησίδες αλλά και πράσινες ή λευκές ώστε υπάρχει έδαφος για πιθανές ανατροπές στις εθνικές εκλογές. Στις 9 αναμένεται η επίσημη εκτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος από τη Singular Logic ενώ εκτός συγκλονιστικών απροόπτων πολύ νωρίς θα γνωρίζουμε τα ονόματα των νέων περιφερειαρχών και δημάρχων.

Οι μεγάλοι Μονομάχοι

Στο επίκεντρο βρίσκονται η περιφέρεια Αττικής και οι δήμοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης.

  • Για τη μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας αναμετρούνται ο υποψήφιος της ΝΔ, απερχόμενος δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, ο οποίος στον α΄ γύρο έλαβε 37,63% με τη νυν περιφερειάρχη και υποψήφια του ΣΥΡΙΖΑ, Ρένα Δούρου, η οποία πήρε το 19,71% των ψήφων. Οι υποψήφιοι που στηρίζουν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούν και τον δημαρχιακό θώκο του δήμου της πρωτεύουσας: ο «γαλάζιος» Κώστας Μπακογιάννης, που την περασμένη Κυριακή κατάφερε να αποσπάσει το 42,65% των ψήφων και ο εκλεκτός του κυβερνώντος κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος έλαβε ποσοστό 16,98%.
  • Στην συμπρωτεύουσα η μάχη είναι «ενδοοικογενειακή», καθώς διάδοχος του Γιάννη Μπουτάρη θα είναι ή ο Νίκος Ταχιάος (22,40%), που αποτελεί επιλογή της ΝΔ, ή ο ανεξάρτητος αλλά προερχόμενος από το ίδιο κόμμα, Κωνσταντίνος Ζέρβας (14,93%).
  • Από το στρατόπεδο της ΝΔ προέρχονται και οι υποψήφιοι διεκδικητές των περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και Βορείου Αιγαίου. Στην πρώτη αναμετρούνται ο νυν περιφερειάρχης και εκλεκτός της Πειραιώς, Χρήστος Μέτιος, ο οποίος την περασμένη Κυριακή έλαβε 34,36% και ο «αντάρτης» Χριστόδουλος Τοψίδης, που έλαβε 30,61%. Στη δεύτερη περίπτωση, η νυν περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου διεκδικεί την επανεκλογή της έχοντας ως «προίκα» τη στήριξη του κόμματός της και το 30,60% του α΄ γύρου, ενώ ο αντίπαλός της, ανεξάρτητος με δεξιές καταβολές, Κωνσταντίνος Μουτζούρης, έλαβε 24,36%.
  • Στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο Νεκτάριος Φαρμάκης, που έχει τη στήριξη της ΝΔ, και έλαβε 36,96% φιλοδοξεί να διαδεχτεί τον Απόστολο Κατσιφάρα, ο οποίος πήρε το 32,93% των ψήφων και διεκδικεί την επανεκλογή του με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ. Στα Ιόνια Νησιά, η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου (ΝΔ) με το 29,50% της α΄ Κυριακής αναμετράται με τον νυν περιφερειάρχη Θεόδωρο Γαλιατσάτο (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος έλαβε το 22,16% των ψήφων. Τον θώκο της περιφέρειας Πελοποννήσου διεκδικεί εκ νέου ο ανεξάρτητος Πέτρος Τατούλης, ο οποίος με το 34,09% απέκτησε βραχεία κεφαλή τον α΄ γύρο έναντι του απερχόμενου δημάρχου Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, τον οποίο στηρίζει η ΝΔ, και την περασμένη Κυριακή έλαβε 33,60%.

Τον Κώστα Μπακογιάννη στη θέση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας επιθυμούν να διαδεχτούν ο εκλεκτός της ΝΔ, Φάνης Σπανός, ο οποίος έλαβε 39,71% και ο δήμαρχος Στυλίδας, Απόστολος Γκλέτσος, που προτιμήθηκε από το 23,84% των ψηφοφόρων.

Τσίπρας: Καλούμε τους πολίτες να επιλέξουν προοδευτικούς δημάρχους και περιφερειάρχες

Κυριάκος Μητσοτάκης: «καλώ τους πολίτες να προσέλθουν για να ψηφίσουν»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: