Βέμπερ και Τίμερμανς διασταυρώνουν τα ξίφη τους απόψε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ

File Photo: Manfred Weber, top candidate of the European People’s Party (EPP) for the European elections, speaks during the ‘Europacamp’ event of the German Young Christian Democrats (Junge Union JU) for the European election campaign in Hannover, Germany. EPA,FOCKE STRANGMANN




Ο Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Φρανς Τίμερμανς –οι δύο κορυφαίοι υποψήφιοι για την θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής– θα αναμετρηθούν σε τηλεμαχία που θα μεταδοθεί σήμερα από δημόσιο δίκτυο της Γερμανίας.

  • Το τηλεοπτικό ντιμπέιτ μεταξύ του Βέμπερ, του Βαυαρού που εκπροσωπεί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και του Ολλανδού Φρανς Τίμερμανς της Προοδευτικής Συμμαχίας Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) θα μεταδοθεί στις 20:15 τοπική ώρα (21:15 ώρα Ελλάδος) από το δίκτυο ARD.
  • Σύμφωνα με τα τρέχοντα στοιχεία των δημοσκοπήσεων, το ΕΛΚ είναι πιθανό να έρθει πρώτο στις Ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν 23-26 Μαΐου, καθιστώντας τον Βέμπερ τον επικρατέστερο υποψήφιο.

Ο Βέμπερ είναι ο απερχόμενος επικεφαλής του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και έχει την υποστήριξη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

  • Βάσει του συστήματος των κορυφαίων υποψηφίων, του λεγόμενου Spitzenkandidaten, οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν διορίσει έναν κορυφαίο υποψήφιο για τις Ευρωεκλογές.

Ο Spitzenkandidat της ευρωπαϊκής πολιτικής ομάδας που θα κερδίσει τις περισσότερες ψήφους θα πρέπει θεωρητικά να διοριστεί πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είναι μια από τις πιο ισχυρές θέσεις στην ΕΕ.

Ωστόσο οι επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων είναι αρμόδιοι για να διορίσουν πρόεδρο της Κομισιόν και αυτοί δεν δεσμεύονται νομικά να ακολουθήσουν το σύστημα του Spitzenkandidaten.

07/05/2019 13:53
ΑΠΕ-ΜΠΕ-dpa
Βερολίνο, Γερμανία

Νέες δημοτικές εκλογές στην Κωνσταντινούπολη στις 23 Ιουνίου: Για προδοσία ομιλεί η αντιπολίτευση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: