Τι θα γίνει με τα εξοπλιστικά προγράμματα; Θα τα πάρει κι αυτά το τσουνάμι των εκλογών;

FILE PHOTO: Οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ έχει αποφασιστεί ν’ αναβαθμιστούν. Πηγή εικόνας: Hellas Journal




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Ο υπουργός εθνικής άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο 7ο συνέδριο για την άμυνα και την ασφάλεια, αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά στην υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων που βρίσκονται είτε σε εξέλιξη, είτε υπό σκέψη να ξεκινήσουν.

  • Καλό είναι να ξεκινήσουν πολλά απ’ όσα όλα τα προηγούμενα χρόνια κι όχι μόνο της κρίσης, έμειναν πίσω και το καλύτερο θα είναι βέβαια να προλάβει ο νυν υπουργός, μιας και ο ίδιος αναφέρθηκε σ’ αυτά τα προγράμματα, να υλοποιήσει ορισμένα από αυτά.

Ο ίδιος δεν είναι λίγες οι φορές που έχει εκφράσει ακόμη και την αγωνία του για τις νέες φρεγάτες που αναμένει ο Στόλος. Ξέρει πολύ καλά τι χρειάζεται αυτή την ώρα ώστε οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις με προηγμένα συστήματα να οδηγήσουν τις εξελίξεις μέσα από τις προκλήσεις που τους ανοίγονται κάθε μέρα, κυρίως στην Αν. Μεσόγειο.

Το P3 που καθυστέρησε ν’ απογειωθεί κατά έναν χρόνο

Ανάμεσα σε αυτά, το πρόγραμμα, που ακούστηκε από τον Ευάγγελο Αποστολάκη είναι κι αυτό των P3 B Orion, αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, που όλα αυτά τα χρόνια, απουσιάζουν ή καλύτερα «έλαμψαν» με την απουσία τους, γεγονός που εκμεταλλεύτηκε η γείτονας Τουρκία και έθεσε τα δικά της CN-235, πολλές φορές υπό “Νατοϊκό καπέλο”.

Έτσι ανέλαβαν αυτοί την αποστολή που είχαν τα Ελληνικά P3 B για την επιτήρηση της Ν/Α Μεσογείου, ταυτόχρονα όμως προχωρούσαν σε δεκάδες καθημερινές παραβιάσεις του FIR Αθηνών.

  • Ωστόσο από τη στιγμή που πάρθηκε η απόφαση της αναβάθμισης των Ελληνικών αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας, μέχρι να παραλάβει τη νέα έκδοση του η χώρα μας, θα πρέπει να «βολευτούμε» με το αεροσκάφος «ενδιάμεσης λύσης», το οποίο μόλις χθες πέταξε επί τέσσερις ώρες για την απαραίτητη δοκιμαστική πτήση.
  • Αυτές τις ώρες που αναρτάται το κείμενο στο διαδίκτυο, θ’ απογειωθεί και πάλι από τις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ για την «prova generalle», αλλά η προσγείωση του θα γίνει στην 112 πτέρυγα μάχης της Ελευσίνας κι από εκεί θα επιχειρεί, αρκεί όμως να μην βγάλει «παιδικές ασθένειες» της ανασυγκρότησής του.
  • Το πρόγραμμα των Ρ3, τουλάχιστον αυτό της «ενδιάμεσης λύσης», έχει ήδη καθυστερήσει ν’ αποδοθεί στο ΠΝ, περίπου έναν χρόνο. Αυτό θα φανεί αν είναι ή όχι ενδεικτικό και για την αναβάθμιση των F-16, στο επίπεδο Viper. Αν δηλαδή για ένα αεροσκάφος ελικοφόρο, χρειάστηκε ένας επιπλέον χρόνος για την απόδοση του, τότε για τα 85 μαχητικά, ποσό θα χρειαστεί;

Ερώτημα που θέτουν ακόμη και ανώτατες πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας, οι οποίες μάλιστα με βάσει τα όσα γνωρίζουν ήδη από τις κινήσεις που γίνονται, υπολογίζουν πως το πρόγραμμα των F-16, ίσως έχει κι αυτό τον δικό του Γολγοθά.

Το χρονοδιάγραμμα που είχε τεθεί από την ίδια την εταιρία για το Ρ3, σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζεται στον χρόνο παράδοσης του αεροσκάφους ενδιάμεσης λύσης, το οποίο ουσιαστικά ήταν η επαναφορά του σκάφους σε πτητική κατάσταση. Θα λειτουργήσει με τα ίδια όργανα και τις ίδιες συνθήκες που λειτουργούσε όταν πετούσε από την 353 Μοίρα Ναυτικής Συνεργασίας.

Αναζητούνται ακόμα οι καλύτερες προσφορές

Σε ότι αφορά τις φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, τις νεότερες δηλαδή που διαθέτει ο Ελληνικός Στόλος και την αναβάθμιση τους, ακόμη σε επίπεδο του Γενικού επιτελείου βρισκόμαστε στην φάση της εξέτασης των προτάσεων από τους “μνηστήρες” που έχουν θέσει υποψηφιότητα για να πάρουν τον εκσυγχρονισμό στα χέρι τους.

  • Μια δελεαστική πρόταση που εξετάζεται είναι αυτή από εταιρία με έδρα την Βόρεια Ευρώπη, η οποία ήδη έχει εγκαταστήσει νέο τακτικό σύστημα σε παρόμοιες φρεγάτες άλλης χώρας και θεωρείται αρκετά ικανοποιητικό, κυρίως για τα ελάχιστα χρήματα που διαθέτει αυτή την ώρα ο προϋπολογισμός του Πολεμικού Ναυτικού γι αυτή την τόσο σημαντική κίνηση πνοής που έπρεπε να είχε υλοποιηθεί πολλά χρόνια πριν.

Ανώτατες πηγές από το Πολεμικό Ναυτικό, σημείωναν με ιδιαίτερο νόημα πως αυτή τη στιγμή, “με ότι έχω, κάνω όσο μπορώ καλύτερη δουλειά”. Αυτό όμως δε σημαίνει πως με τις τόσες προκλήσεις που ανοίγονται κυρίως για το ναυτικό, θα μπορεί και τα επόμενα χρόνια ν ανταπεξέλθει με τους ίδιους ρυθμούς.

Τα Ελληνικά πλοία, έχουν γράψει παρά πολλές «αλμυρές ώρες» και οι υποχρεώσεις της χώρας μας, με τα όσα συμβαίνουν στην ευρύτερη περιοχή, συνεχώς αυξάνονται, γεγονός που έχει προβληματίσει την ηγεσία του υπουργείου εθνικής άμυνας, κυρίως αυτή την περίοδο που ξέρει από πρώτο χέρι τις σημαντικές ανάγκες,ελλείψεις, προβλήματα και δυνατότητες που έχει η κάθε μονάδα.

Pressing αλλά Γαλλικά…

Οι Γάλλοι, σύμφωνα με πληροφορίες από ανώτατα χείλη πιέζουν ώστε να πάρουν από την Ελλάδα μια “υποσχετική”, δηλαδή, πως η χώρα μας θέλει ν’ αποκτήσει τις νέες ψηφιακές φρεγάτες τύπο «Belhara».

  • Φυσικά μια τέτοια επιστολή ενδιαφέροντος για τους Γάλλους θα σημαίνει πολλά κυρίως διότι θα θελήσουν να κάνουν promotion την “πραμάτεια” τους και σε άλλες χώρες, δείχνοντας ταυτόχρονα και το Ελληνικό ενδιαφέρον. Το χρηματοδοτικό αγκάθι παραμένει και κάπου εκεί βαλτώνει το όλο θέμα, με την Ελλάδα και την επίσημη διαπραγματευτική γραμμή να λέει πως την αρχική ιδέα για τις Belhara, οι ίδιοι οι Γάλλοι την κατέθεσαν στο διαπραγματευτικό τραπέζι και αναφέρθηκαν στα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ως μέσω αποπληρωμής.

Πάντως χθες ακούστηκαν πολλά για πολλές προεκλογικές παροχές από τον πρωθυπουργό. Ανωτάτη πηγή έλεγε πως από όσα υπόσχεται αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση σε επίπεδο παροχών, μόλις το 10% αν πήγαινε για την άμυνα, αυτό θα σήμαινε αυτόματα άμεσες λύσεις σε πολλά θέματα που χρήζουν λύσεις εδώ και τώρα.

Συνάντηση του Στρατάρχη Φλώρου με τον Στόλαρχο Πετράκη στη Λάρισα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: