File Photo: Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρετάει πολίτες και συνεργάτες, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών. ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παραδέχθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από το πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατά πάσα πιθανότητα την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου. Με λίγα λόγια, οι ευρωεκλογές έφεραν εθνικές εκλογές.

Αν δεχθούμε, ως υπόθεση εργασίας, ότι τα αποτελέσματα θα παραμείνουν ως έχουν και στην εθνική εκλογική αναμέτρηση, τότε κατά πάσα πιθανότητα η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει αυτοδυναμία με 152 έως 154 έδρες καθώς θα έχουν επιτύχει την είσοδό τους στη Βουλή, επτά κόμματα. Η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου και το ΜΕΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη θα αντικαταστήσουν την Ένωση Κεντρώων, το Ποτάμι και τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Σύμφωνα με το χθεσινό αποτέλεσμα δεν φαίνεται πιθανό το ενδεχόμενο η επόμενη Βουλή να έχει οκτώ κόμματα.

Φυσικά, όμως κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα αναδείξει η κάλπη των εθνικών εκλογών. Αυτό που όμως μπορούμε να υποστηρίξουμε με βεβαιότητα είναι το γεγονός ότι τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να αυξήσουν τα ποσοστά τους και αυτό θα συμπιέσει τα κόμματα στα δεξιά και τα αριστερά τους.

Από τις χθεσινές ευρωεκλογές υπάρχουν αρκετά σαφή συμπεράσματα:

  • Οι δημοσκοπήσεις που τόσο πολύ έχουν αμφισβητηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό, λιγότερο ή περισσότερο να «προβλέψουν το αποτέλεσμα.
  • Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί να χάσει την πρώτη θέση στις εθνικές εκλογές. Μπορεί ενδεχομένως να αλλάξει η διαφορά, αλλά όχι και η πρώτη θέση.
  • Ανεξαρτήτως πιθανού ορατού αποτελέσματος, με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο η επόμενη κυβέρνηση θα έχει έστω και οριακή αυτοδυναμία. Σε αυτό το σημείο θα παίξει ρόλο το αποτέλεσμα των μονοεδρικών.
  • Σε μεγάλο βαθμό το εύρος της διαφοράς καθορίστηκε στη Μακεδονία, όπου το χάσμα μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι εξαιρετικά μεγάλο και αυτό οφείλεται στο Μακεδονικό
  • Το ίδιο συνέβη και στην Αττική η οποία όλα αυτά τα χρόνια πλήττεται από την οικονομική κρίση, αναλογικά περισσότερο, σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα.
  • Η Χρυσή Αυγή για πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια δέχθηκε ένα βαρύ πλήγμα και η δύναμή της μειώθηκε κάτω από το μισό.
  • Επιβεβαιώθηκαν προβλέψεις που ήθελαν την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου να ξεπερνά το ποσοστό του 3% που αν επαναληφθεί θα της επιτρέψει να μπει στη Βουλή.
  • Η μοναδική πραγματική έκπληξη είναι το ποσοστό του ΜΕΡΑ25, του Γιάννη Βαρουφάκη. Κανείς δεν γνωρίζει αν αυτή η επίδοση μπορεί να επαναληφθεί. Αν τα καταφέρει, θα ολοκληρώσει την έκπληξη. Αν όχι, η Νέα Δημοκρατία θα διευρύνει την αυτοδυναμία της προσεγγίζοντας τους 160 βουλευτές (από 157 έως 159). Και αυτό αποτελεί ένα δίλημμα για τον ΣΥΡΙΖΑ, αν δηλαδή πρέπει να εύχεται να μπει ή όχι στη Βουλή το κόμμα του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ανεξαρτήτως αυτών, η σύντομη προεκλογική εκστρατεία των 22 ημερών αναμένεται να είναι σκληρή. Με εκατέρωθεν διλήμματα, σε υψηλούς τόνους και με πόλωση.

Είναι προφανές ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ανέτρεψε όλους τους σχεδιασμούς και τα ενδεχόμενα σενάρια που είχαν εκπονηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά όποιος πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την αναπάντεχη-για τον ίδιο ήττα-θα «παραδοθεί», απλώς δεν γνωρίζει καλά τον πρωθυπουργό.

Κατά τα λοιπά, στους μεγάλους χαμένους των ευρωεκλογών συμπεριλαμβάνονται προσωπικά, κατά σειρά ο Πάνος Καμμένος, ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Βασίλης Λεβέντης.

Τα αποτελέσματα των Περιφερειακών Εκλογών απλώς επιβεβαιώνουν την σαφή τάση του εκλογικού σώματος από την οποία ουσιαστικά ξέφυγε μόνον ο Σταύρος Αρναουτάκης στην Κρήτη, και αυτό λόγω της προσωπικότητας, του έργου και της συνολικής του παρουσίας τα προηγούμενα χρόνια.

Το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα ξεκινάει από σήμερα το πρωί.

Στη Ροδόπη κυριαρχεί το κόμμα του Ερντογάν, “σώθηκε” η Ξάνθη: Μεγάλος πλέον ο κίνδυνος

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: