Η ήττα στις ευρωεκλογές ανάγκασε τον Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει πρόωρες εκλογές

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοινώνει τις εκλογές. Φωτογραφία Hellas Journal
Την προκήρυξη πρόωρων εθνικών εκλογών, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ανακοίνωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις που πραγματοποίησε αργά το βράδυ της Κυριακής 26 Μαΐου, μετά την ανακοίνωση της τελικής εκτίμησης των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών.

«Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι εμπεδώνει τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως πρωταγωνιστή στην πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αντάξιο των προσδοκιών μας», δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται να αγνοήσει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Αφού ευχαρίστησε τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αμέσως μετά τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα ζητήσει από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας την άμεση προκήρυξη εθνικών εκλογών.

«Το σημερινό αποτέλεσμα δίνει στην αντιπολίτευση το δικαίωμα να αμφισβητήσει συνολικά την πορεία εξόδου από την κρίση, αλλά και το σχέδιό μας για τη στήριξη των πολλών, όμως η τελική ετυμηγορία ανήκει πάντοτε στον λαό», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας.

«Ο ελληνικός λαός –αυτός, και μόνον αυτός– είναι εκείνος που θα πάρει την οριστική απόφαση για το αν θα συνεχίσουμε με ένα σχέδιο για τη στήριξη των πολλών ή αν επιθυμεί την επιστροφή στα σκοτάδια της λιτότητας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την επιστροφή στο χθες που όλοι ζήσαμε», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, σκιαγραφώντας έτσι το βασικό πολιτικό δίλημμα, το οποίο αναμένεται να θέσει προς τους πολίτες κατά την προεκλογική περίοδο.

Απευθυνόμενος προς τον ελληνικό λαό, ο κ. Τσίπρας ζήτησε τη «δική του καθαρή εντολή», σημειώνοντας ότι η αφοσίωση στο λαό δεν είναι μια «τακτική, αλλά μια ηθική υποχρέωση».

«Το μέλλον είναι στα δικά σας χέρια. Και το μέλλον πιστεύουμε ότι ανήκει στους πολλούς. Για αυτό και θα απευθυνθούμε σε αυτούς», κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Άμεση προσφυγή στις κάλπες ζητεί ο Κ. Μητσοτάκης

Την παραίτηση του Έλληνα Πρωθυπουργού και την άμεση διεξαγωγή εθνικών εκλογών, ζήτησε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις δηλώσεις του, μετά την ανακοίνωση της τελικής εκτίμησης αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών.

«Ο πρωθυπουργός οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, να παραιτηθεί και η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές το συντομότερο δυνατό», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, ερμηνεύοντας το διαφαινόμενο αποτέλεσμα ως απαίτηση των πολιτών για πολιτική αλλαγή.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε όσους πολίτες τίμησαν την παράταξή του με την ψήφο τους, δηλώνοντας ότι σέβεται απολύτως και όσους πολίτες ψήφισαν διαφορετικά. Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα εργαστεί σκληρά για «μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη που αλλάζει».

Από την πλευρά της, η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, στις δηλώσεις της μετά την ανακοίνωση των εκτιμώμενων αποτελεσμάτων που τοποθετούν το κόμμα της στην τρίτη θέση, ζήτησε επίσης την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της δεξιάς», τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας πως το ΚΙΝΑΛ ενισχύεται και αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής «ως ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα, που θα βάλουν οριστικά τους φασίστες στο περιθώριο», όπως είπε.

ΚΥΠΕ/Αδάμος Ζαχαριάδης
Ελλάδα/Αθήνα

Φώφη Γεννηματά: «Το Κίνημα Αλλαγής ενισχύεται, αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής»

«Ο Ελληνικός λαός μίλησε. Αποδοκίμασε τον κ. Τσίπρα και τις πολιτικές του. Ο κ. Τσίπρας ηττήθηκε και αποδείχτηκε χορηγός της Δεξιάς», τόνισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, λίγο μετά την ανακοίνωση της εκτίμησης του υπουργείου Εσωτερικών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Η κ. Γεννηματά τόνισε ότι «το Κίνημα Αλλαγής ενισχύεται, αποκτά νέα δυναμική στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Το Κίνημα Αλλαγής είναι ο εγγυητής για προοδευτικές εξελίξεις στη χώρα».

Όπως υπογράμμισε, οι εξελίξεις θα βάλουν οριστικά στο περιθώριο τους φασίστες και πρόσθεσε: «Ευχαριστώ τους αγωνιστές της Δημοκρατικής Παράταξης που έδωσαν σήμερα αυτή τη δύναμη στο Κίνημα Αλλαγής. Κάθε Έλληνας πολίτης νιώθει ότι καθαρή λύση για τη χώρα είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες».

Κουτσούμπας: Το ΚΚΕ παραμένει σταθερή δύναμη για τα λαϊκά συμφέροντα – Με ισχυρό ΚΚΕ, στις εκλογές του Ιουνίου, μπορούμε να κάνουμε την πραγματικά μεγάλη διαφορά

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή των δηλώσεών του εξέφρασε τις ευχαριστίες του ΚΚΕ, “σε όλους και όλες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ και συμπορεύθηκαν μαζί του. Όλους και όλες που μας τίμησαν συμμετέχοντας στα ψηφοδέλτια του Κόμματος, αλλά και σε αυτούς που σε δύσκολες συνθήκες έφθασαν ως την κάλπη, ψήφισαν το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές και τους συνδυασμούς της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σε δήμους και περιφέρειες”.

“Ιδιαίτερα θέλουμε να ευχαριστήσουμε, όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά, τους νέους και τις νέες που έδωσαν την πρώτη τους ψήφος στο κόμμα μας” πρόσθεσε,

Όπως επισήμανε, “κυρίως η μάχη των ευρωεκλογών, αλλά και εκείνη των τοπικών εκλογών εκ των πραγμάτων πήρε χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε εθνικές εκλογές” και υπογράμμισε ότι “το εκλογικό αποτέλεσμα καταγράφει μια ακόμα αντιλαϊκή εναλλαγή μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, δηλαδή μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων του μεγάλου κεφαλαίου της ΕΕ, του ΝΑΤΟ”.

“Η αντιπαράθεση, η πόλωση, οι ψεύτικες υποσχέσεις, τα εκβιαστικά διλήμματα, ανάμεσα κυρίως στα δύο κόμματα του διπολισμού, διαμόρφωσαν ένα τέτοιο κλίμα, που επέδρασε σε λαϊκό κόσμο, ο οποίος δεν έχει ακόμη πιστέψει στη δύναμη που έχει, αφήνοντάς την ανεκμετάλλευτη” σημείωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Είπε ότι το ΚΚΕ – από την πρώτη στιγμή – αντιμετώπισε με ενιαίο πολιτικό κριτήριο όλες τις εκλογικές μάχες και όλες τις κάλπες καθώς όπως πολλές φορές έχει τονίσει “η ΕΕ δίνει τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις, οι κυβερνήσεις τις υλοποιούν, οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές τις εξειδικεύουν, μέσα από ένα ασφυκτικό θεσμικό πλαίσιο, που έχουν συνδιαμορφώσει όλα τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν”.

Αναφέρθηκε στα μέχρι στιγμής αποτελέσματα βάσει των οποίων, το ΚΚΕ συγκεντρώνει περίπου 6% και εκλέγει 2 ευρωβουλευτές ενώ “τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης περνάνε στο β’ γύρο και στους 5 Δήμους που είμαστε πλειοψηφία την προηγούμενη πενταετία. Αλλά και σε άλλους δήμους, που δεν περάσαμε στο β’ γύρο, τα ψηφοδέλτια της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατέγραψαν μια σημαντική παρουσία σε όλους τους δήμους, που κυμαίνεται από παρουσία με εκατοντάδες νέους δημοτικούς συμβούλους στα δημοτικά συμβούλια”.

“Είναι θετικό ότι το ΚΚΕ παραμένει σταθερή δύναμη για τα λαϊκά συμφέροντα, με τάση αναπλήρωσης των δυνάμεών του” πρόσθεσε.

Ο Δ. Κουτσούμπας στη συνέχεια των δηλώσεών του είπε ότι “φυσικά, δεν υποτιμάμε καθόλου το γεγονός ότι ο συσχετισμός παραμένει πολύ αρνητικός, και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, ότι το εργατικό-λαϊκό κίνημα δεν έχει περάσει ακόμη σε φάση δυναμικής και πιο μαζικής αντεπίθεσης. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι σε πλατιά τμήματα του λαού κυριαρχούν οι μειωμένες απαιτήσεις, η ηττοπάθεια, η μοιρολατρία, ως αποτέλεσμα της αποστράτευσης και μειωμένης συμμετοχής στις διαδικασίες του κινήματος”.

Ανέφερε ακόμα ότι “θεωρούμε ότι ένας τέτοιος κόσμος σήμερα, πολύ πιο θετικά στέκεται απέναντι στο ΚΚΕ, παρακολουθεί τις θέσεις του, προβληματίζεται, έστω κι αν ακόμη δεν έχει πειστεί να κάνει ένα πιο αποφασιστικό βήμα”.

“Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει στις εκλογές λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνησή του, η οποία τα τελευταία χρόνια, υλοποίησε την αντιλαϊκή πολιτική, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας μάλιστα, με παροχές «ψίχουλα», πράγμα που και η ΝΔ με τον δικό της τρόπο εξάγγειλε.

Δεν είναι, ωστόσο θετικό, το γεγονός ότι ένας κόσμος στρέφεται σε παλιότερες δοκιμασμένες κι αποτυχημένες επιλογές, όπως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή σε άλλες δυνάμεις που στηρίζονται και προετοιμάζονται, για να παίξουν το ρόλο είτε του αναχώματος είτε του συμπληρώματος στην αντιλαϊκή κυβερνητική διαχείριση” τόνισε ο Δ Κουτσούμπας.

Είπε ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες, γιατί με την πολιτική επέτρεψε στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, να εμφανίζονται δικαιωμένοι για το προηγούμενο τους αντιλαϊκό έργο. Στην ουσία τους έδωσε συγχωροχάρτι”.

Τόνισε στη συνέχεια ότι “είναι θετικό ότι η ΧΑ καταποντίστηκε από την τρίτη θέση στην πέμπτη και το ΚΚΕ προηγείται. Βέβαια, μετακινήσεις, όπως αυτές προς την Ελληνική Λύση, συνιστούν ανασύνθεση ενός συνολικά αντιλαϊκού αντιδραστικού πολιτικού σκηνικού”.

Είπε ότι το αποτέλεσμα του ΚΚΕ “στέλνει το μήνυμα της ελπίδας σε Κομμουνιστικά Κόμματα και αγωνιστικές δυνάμεις σε άλλες χώρες, που παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες, για να χαραχθεί μια ριζοσπαστική γραμμή ανάκαμψης και ανασυγκρότησης του Κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη, μακριά από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του με την σοσιαλδημοκρατία, την ωραιοποίηση της ΕΕ ή την αυταπάτη για διόρθωσή της προς όφελος του λαϊκού συμφέροντος και την πολιτική ενσωμάτωσης και συμμετοχής στην αστική αντιλαϊκή διαχείριση”.

Χαρακτήρισε ως θετικό το γεγονός ότι “σε αυτές τις εκλογές εκφράστηκε μια ορισμένη τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ, με ανθρώπους που παλέψαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια στο εργατικό και αγροτικό κίνημα, με ανθρώπους της τέχνης, του πολιτισμού, του αθλητισμού, από το χώρο των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, ορισμένοι εκ των οποίων παλιότερα έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές”.

“Αυτή η τάση συμπόρευσης με το ΚΚΕ, εκφράζει θετικές διεργασίες που θα δουλέψουμε να πολλαπλασιαστούν στους τόπους δουλειάς, στις εργατικές λαϊκές γειτονιές, στις αγροτικές περιοχές, μέσα στο κίνημα, και όχι στα κοινοβουλευτικά παρασκήνια. Είμαστε βέβαιοι ότι τέτοιες και περισσότερες θετικές διεργασίες υπάρχουν στους τόπους δουλειάς, στις γειτονιές. Αυτή η τάση πρέπει να διευρυνθεί, όσο πλησιάζουμε στις βουλευτικές εκλογές.

Η επόμενη μέρα πρέπει να βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της αντεπίθεσης, στο δρόμο της πολιτικής και μαζικής πάλης. Οι ψήφοι του ΚΚΕ να είστε σίγουροι θα κατατεθούν από αύριο το πρωί, σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στις σχολές για να εμποδιστούν νέα μέτρα, για να διεκδικήσουμε μέτρα ανακούφισης για τους άνεργους, για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος, για τη κοινωνική Συμμαχία” πρόσθεσε.

Είπε ότι “το ΚΚΕ θα συνεχίσει να δείχνει το δρόμο της πραγματικής φιλολαϊκής διεξόδου για το λαό μας, μαζί με την ετοιμότητα, από αύριο κιόλας για σκληρή αναμέτρηση και αγώνα για ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των λαϊκών νοικοκυριών, των συνταξιούχων, της νεολαίας, όλων όσοι υποφέρουν. Για να αποτρέψουμε χειρότερα μέτρα από αντιλαϊκές τοπικές διοικήσεις στους δήμους και περιφέρειες. Να αποτρέψουμε νέα κυβερνητικά αντιλαϊκά μέτρα. Να διεκδικήσουμε ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Να υπάρξει επαγρύπνηση και ετοιμότητα για τα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, στους οποίους συμμετέχει ενεργά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με την ουσιαστική συμφωνία των άλλων κομμάτων”.

Με ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να κάνουμε την πραγματικά μεγάλη διαφορά, για να υπάρχει μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση

Αναφερόμενος στις βουλευτικές εκλογές στα τέλη Ιουνίου ο Δ. Κουτσούμπας είπε “θα δώσουμε αυτή τη μάχη με αισιοδοξία , κόντρα σε διλήμματα, που θα δυναμώσουν ακόμη περισσότερο, στο όνομα κάποιων επιμέρους διαφορών, που δεν αλλάζουν την ουσία της στρατηγικής σύμπλευσης ανάμεσα στο ΣΥΡΙΖΑ, τη ΝΔ, τα άλλα κόμματα. Ιδιαίτερα καλούμε τους εργαζόμενους, τους προοδευτικούς τους ριζοσπάστες να μην ενδώσουν στα εκβιαστικά διλήμματα που θα ενταθούν αυτό το μήνα”.

“Παραμένει αναγκαίο και επίκαιρο το σύνθημά μας: Με ισχυρό ΚΚΕ, μπορούμε να κάνουμε την πραγματικά μεγάλη διαφορά, για να υπάρχει μια πραγματική λαϊκή αντιπολίτευση, πραγματικό αποκούμπι, στήριγμα του λαού απέναντι σε κάθε αντιλαϊκή κυβέρνηση που θα προκύψει, για να μπει πραγματικό τείχος στην ακροδεξιά και το φασισμό, τη συντήρηση, για να ανοίξουμε το δρόμο, με τον λαό πραγματικό πρωταγωνιστή των εξελίξεων” κατέληξε στις δηλώσεις του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόωρες εκλογές: Μη διαχειρίσιμη η μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required