Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τρίτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι

FILE PHOTO: Πρωτοσέλιδα κυπριακών εφημερίδων. Πηγή: ΚΥΠΕ




Η συνέχιση των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και τα μέτρα αντίδρασης της ΕΕ σε περίπτωση που η Άγκυρα προχωρήσει σε διενέργεια γεώτρησης, η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε πληρωμή των ιερέων της υπαίθρου μέσω καταβολής των ποσών στην Αρχιεπισκοπή αντί σε κάθε ιερέα ξεχωριστά και ο ανησυχίες αξιωματούχων ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) μπορεί να μην είναι έτοιμο κατά την 1η Ιουνίου 2019, ημερομηνία έναρξης της εφαρμογής του, είναι τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

H «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Γεωτρήσεις αυτοί διπλωματία εμείς», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ολοένα και περισσότερες χώρες καλούν την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο, να τερματίσει τις παρανομίες της στην κυπριακή στην κυπριακή ΑΟΖ και να μην προχωρήσει σε γεωτρήσεις που έχει εξαγγείλει. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μαζική και συνεχής είναι η εγγραφή των πολιτών στο μητρώο των δικαιούχων για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), με τον αριθμό των εγγραφών να ξεπερνά τις 330.000. Αλλού αναφέρεται στον απολογισμό της Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και σημειώνει ότι έργα εκατομμυρίων προωθούνται από το Υπουργείο.

Ο «Πολίτης» στο κύριο του θέμα με τίτλο «Έκλεισε ο οδικός χάρτης για την αντίδραση της ΕΕ» γράφει ότι η ΕΕ σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία προωθεί διαβαθμισμένη αντίδραση στις τουρκικές προθέσεις για υλοποίηση γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι καλοκαίρι άρχισε να μυρίζει από τις εικόνες που βλέπουμε στα παράλια και τις θερμοκρασίες οι οποίες έστειλαν πολύ κόσμο στη θάλασσα. Αλλού γράφει ότι γυρίζουν την πλάτη στον υπουργό Υγείας Κωνσταντίνο Ιωάννου τέσσερις επιστημονικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η καρδιολογική και η γυναικολογική, οι οποίες ακύρωσαν τα ραντεβού που είχαν καθοριστεί με πρωτοβουλία του Υπουργού.

«Ο Φιλελεύθερος» στεγάζει το κύριο του θέμα κάτω από τον τίτλο «Ένα βήμα από τη γεώτρηση» και γράφει ότι ένα δεκαήμερο μετά την εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής» φαίνεται ότι έχει ξεκινήσει προετοιμασία για γεώτρηση. Αλλού γράφει ότι δύο μέτωπα είναι ανοιχτά στη Δημόσια Υπηρεσία από τη μια το ωρομίσθιο κυβερνητικό προσωπικό, το οποίο αν και ανανέωσε τη συλλογική σύμβαση του για το 2015-2018 θα συνεχίσει διαπραγματεύσεις για την επόμενη τριετία και από την άλλοι εργοδοτούμενοι αορίστου χρόνου, που επιζητούν ίδια δικαιώματα με τους μόνιμους υπαλλήλους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων ότι αυτή τη φορά θα δράσουμε με αποφασιστικότητα κατά των τουρκικών προκλήσεων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Μπαξίσι 56 εκ. στον Αρχιεπίσκοπο από το κράτος», γράφει στο κύριο της θέμα ότι λίγες μέρες πριν τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ ικανοποιεί το αίτημα του Αρχιεπισκόπου, καταθέτοντας νομοσχέδιο με το οποίο η επιδότηση των ιερέων από το κράτος, που ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ, αντί να πηγαίνει απευθείας στους ιερείς οι οποίοι υπηρετούν στην ύπαιθρο να πηγαίνει απευθείας στο ταμείο της Αρχιεπισκοπής. Αλλού γράφει ότι με κλιμάκωση των μέτρων προειδοποιούν οι εργαζόμενοι αορίστου χρόνου στο δημόσιο, που συνεχίζουν σήμερα την 48ωρη απεργία τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εισηγήθηκε τρία βήματα για να αντιμετωπιστεί η επιθετικότητα της Τουρκίας.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Το ΓεΣΥ μπορεί να μην είναι έτοιμο την 1η Ιουνίου» και σημειώνει ότι καθώς αυξάνεται σταθερά ο αριθμός των εγγραφών στο ΓεΣΥ, κορυφαίοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν τη Δευτέρα πως ανησυχούν ότι το σχέδιο μπορεί να είναι έτοιμο για την ημερομηνία έναρξής του την 1η Ιουνίου. Αλλού γράφει ότι η Φεντερίκα Μογκερίνι θα πρέπει να δράσει αποφασιστικά έναντι των τελευταίων τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συμμετοχή της Κύπρου με την Τάμτα και το τραγούδι «Replay» στον πρώτο ημιτελικό της Eurovision.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
14/05/2019 07:25

Άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο αυτοκίνητο της συντάκτριας του Open TV, Μίνας Καραμήτρου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: