Η ελληνική Δικαιοσύνη αφήνει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή “να ευημερεί”: Γιατί δεν δικάζονται;

ΦιλεΗ Μάγδα Φύσσα, μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, παρακολουθεί το τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου δικάζει την ηγεσία, στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής. ΑΠΕ ΜΠΕ, Παναγιώτου Ορέστης




Οι αργές διαδικασίες της ελληνικής δικαιοσύνης αφήνουν το φασιστικό κόμμα να ευημερεί, αναφέρει η δημοσιογράφος Nektaria Stamouli στην εφημερίδα Wall Street Journal.

Τίτλος της ανταπόκρισης: Greece’s Slow Justice Lets Fascist Party Prosper.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει σταματήσει, σε μια υπόθεση που υπογραμμίζει το δυσλειτουργικό σύστημα της ελληνικής δικαιοσύνης. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, τα μέλη του φασιστικού κινήματος Χρυσή Αυγή επιτίθενται σε μετανάστες, πολιτικούς αντιπάλους και συνδικαλιστές.

Μετά την ανακοίνωση της αστυνομίας για τη δολοφονία ενός αριστερού ράπερ παρουσία μαρτύρων και κατόπιν καταθέσεων, οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν, προχωρώντας σε διώξεις κατά του εν λόγω κόμματος ως εγκληματική οργάνωση. Σχεδόν έξι χρόνια μετά, η δίκη της Χρυσής Αυγής έχει σταματήσει σε μια υπόθεση που υπογραμμίζει το δυσλειτουργικό σύστημα δικαιοσύνης της Ελλάδας.

Το κόμμα, το οποίο είναι γνωστό για τους στρατιωτικούς του χαιρετισμούς​, τη σημαία με τη σβάστικα και τις ομάδες κρούσης με τα μαύρα, επανέρχεται: Οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν ότι η βία της Χρυσής Αυγής αυξάνεται. Η Χρυσή Αυγή είναι ένα από τα πλέον ακραία πολιτικά κινήματα που ξεκίνησαν να ενισχύονται κατά τη δεκαετή οικονομική κρίση της Ευρώπης.

Το κόμμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1993, προέκυψε από μια μικρή σέκτα υποστηρικτών του Χίτλερ, που ήταν γνωστοί για τη βία κατά των μειονοτήτων και των αριστερών, με ποσοστά που μόλις και καταγράφονταν στις εκλογές. Αυτό άλλαξε το 2012, όταν η οργή των Ελλήνων ψηφοφόρων κατά των καθεστωτικών πολιτικών κομμάτων τους ώθησε σε ριζοσπαστικές ομάδες της δεξιάς και της αριστεράς.

Η Χρυσή Αυγή κέρδισε 21 από τις 300 έδρες στο κοινοβούλιο, ενώ σήμερα συγκεντρώνει περίπου 8% στις δημοσκοπήσεις. Η αντοχή της, παρά τις λεπτές κεκαλυμμένες νεοναζιστικές κλίσεις, σοκάρει πολλούς ανθρώπους σε ένα έθνος που υπέφερε βαθιά κάτω από τη ναζιστική κατοχή στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι ελληνικές αρχές δεν είχαν αντιδράσει ιδιαίτερα έναντι της Χρυσής Αυγής μέχρι μια νύχτα στα τέλη του 2013, όταν μια ομάδα μελών κυνήγησε τον αντιφασίστα ράπερ Παύλο Φυσά στους δρόμους του Πειραιά και ένα μέλος του κόμματος τον σκότωσε με μαχαίρι, σύμφωνα με την αστυνομία αλλά και αυτόπτες μάρτυρες.

Η αστυνομία διαπίστωσε ότι η ομάδα στο δρόμο είχε επικοινωνήσει μέσω κινητού τηλεφώνου με ηγετικά στελέχη του κόμματος. Η έρευνα έφερε στο φως την έκταση της αγάπης του ηγέτη της Χρυσής Αυγής για τον ναζισμό, και αποκάλυψε φωτογραφίες μελών της οργάνωσης που χαιρετούσαν ναζιστικά μπροστά σε πορτρέτα του Χίτλερ.

Οι εισαγγελείς πρόσθεσαν το μαχαίρωμα σε δεκάδες άλλες ποινικές κατηγορίες κατά της Χρυσής Αυγής που απαγγέλθηκαν σε 68 μέλη, συμπεριλαμβανομένου του συνόλου της ηγεσίας της, για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας, κατοχή παράνομων όπλων, ρατσιστική βία, ξέπλυμα χρημάτων και λειτουργία εγκληματικής οργάνωσης.

«Η δίκη της Χρυσής Αυγής είναι η μεγαλύτερη δίκη φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης μετά τη δίκη της Νυρεμβέργης», δήλωσε ο Θανάσης Καμπαγιάννης, εισαγγελέας της υπόθεσης. «Η καταδίκη τους θα δώσει το πρώτο μήνυμα για την απομόνωση των φασιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη». Ωστόσο, η όποια απόφαση θα εκδοθεί σε περίπου ένα χρόνο, παραδέχεται – αν όλα πάνε καλά.

Η δίκη έπρεπε να διαρκέσει 18 μήνες. Αντ’ αυτού, έχει κινηθεί με ρυθμό σαλιγκαριού. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το δικαστήριο της Αθήνας δεν κατάφερε να βρει κατάλληλη αίθουσα ή προσωπικό για τις ακροάσεις. Μια απεργία της ένωσης δικηγόρων της Ελλάδας πάγωσε τη διαδικασία για έξι μήνες το 2016. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, το δικαστήριο δεν ήταν σε θέση να παράσχει έναν προβολέα για να δείξει αποδεικτικά στοιχεία σε φωτογραφίες και βίντεο. Σε ένα σημείο, οι συνεδρίες ακυρώθηκαν επειδή δεν υπήρχε θέρμανση.

Οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής έχουν επίσης επιβραδύνει τις διαδικασίες υποβάλλοντας χιλιάδες έγγραφα, τα οποία οι κατηγορούμενοι καταγγέλλουν ότι είναι άσχετα και αποσκοπούν απλώς στην πρόκληση καθυστερήσεων. Η Χρυσή Αυγή αρνείται τα όποια αδικήματα ισχυριζόμενη ότι επιθυμεί την σύντομη ολοκλήρωση της διαδικασίας. Υποστηρίζει ότι όλα τα μέλη της τελικά θα αθωωθούν, συμπεριλαμβανομένων και των κατηγορουμένων για το θανατηφόρο μαχαίρωμα του Φυσά.

«Η δολοφονία του Φυσά ήταν και απόπειρα δολοφονίας της Χρυσής Αυγής», δήλωσε ο Ηλίας Κασιδιάρης, βουλευτής της Χρυσής Αυγής. «Η δίκη σταμάτησε την ενίσχυση του κόμματος, αλλά δεν κατόρθωσε να μας καταστρέψει», συμπλήρωσε ο βουλευτής. Οι ηγέτες της Χρυσή Αυγής έχουν απαλλαγεί από το καθεστώς κράτησης, καθώς η δίκη έχει διαρκέσει αρκετό διάστημα. Το κόμμα προετοιμάζεται για ευρωπαϊκές και δημοτικές εκλογές αυτό το μήνα, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να κερδίσει έδρες και να καταλάβει την τρίτη θέση πίσω από τα μεγάλα συντηρητικά και τα αριστερά κόμματα. Το αρτηριοσκληρωτικό σύστημα της ελληνικής δικαιοσύνης δεν αποδυναμώνει μόνον τις προσπάθειες πάταξης των γνωστών εξτρεμιστών αλλά αποτελεί επίσης ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την Ελλάδα να καθαρίσει το πρόβλημα της χρόνιας διαφθοράς και να προσελκύσει διεθνείς επενδύσεις.

«Από τον Οκτώβριο υπήρξε πραγματική προσπάθεια αντιμετώπισης των τεχνικών ζητημάτων», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Δικαιοσύνης της Ελλάδος Μιχάλης Καλογήρου. «Υπάρχει τώρα κατάλληλη αίθουσα για τη δίκη, οι δικαστές ασχολούνται αποκλειστικά με την υπόθεση αυτή και έχουμε διασφαλίσει το μέγιστο δυνατό αριθμό μηνιαίων ακροάσεων», υπογράμμισε ο υπουργός.

Ο Κασιδιάρης της Χρυσής Αυγής, υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας, γνωρίζει ότι είναι απίθανο να κερδίσει. Αλλά ακόμη και η δεύτερη θέση θα δείξει ότι η Χρυσή Αυγή έχει επιστρέψει και μπορεί να κερδίσει εκλογές στο μέλλον, όπως δήλωσε ο ίδιος. Καθώς η δίκη έχει «παγώσει», οι μελανοχίτωνες της Χρυσής Αυγής επιστρέφουν στη βία του δρόμου κατά των εθνοτικών μειονοτήτων και των πολιτικών αντιπάλων, που κατέστησαν το κίνημα διαβόητο στο απόγειο της οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομίας, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις κοινότητες των μεταναστών.

«Οι ομάδες κρούσης έχουν επιστρέψει, εν μέρει επειδή είναι σίγουροι ότι τελικά δεν θα καταδικαστούν», δήλωσε ο Javied Aslam, πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας στην Ελλάδα. Δεκάδες άτομα στην κοινότητά του ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα ρατσιστικών επιθέσεων τους τελευταίους μήνες, όπως είπε, με πολλές επιθέσεις από μέλη της Χρυσής Αυγής με τα χαρακτηριστικά μαύρα ρούχα και τα κομματικά συνθήματα.

Μεταξύ άλλων περιστατικών, η αστυνομία διερευνά δύο επιθέσεις στις αρχές Μαρτίου στα κέντρα υποδοχής των αιτούντων άσυλο, στα οποία δύο παιδιά μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η αστυνομία έχει εντοπίσει κάποιους από αυτούς οι οποίοι φέρονται ότι εμπλέκονται στις επιθέσεις ως μέλη της Χρυσής Αυγής, που έχουν συμμετάσχει σε ρατσιστικές επιθέσεις και στο παρελθόν. Στα τέλη Μαρτίου, η αστυνομία συνέλαβε 12 μέλη της Χρυσής Αυγής για ρίψη μολότοφ στην αστυνομία κατά τη διάρκεια μιας μαθητικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου.

Ένας από τους υπόπτους, γνωστό μέλος της Χρυσής Αυγής που εμφανίζεται σε φωτογραφίες εκδηλώσεων του κόμματος, συνελήφθη μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα για επίθεση σε πακιστανό μετανάστη. Ο Κασιδιάρης ισχυρίζεται ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει σχέση με κανένα από τα περιστατικά και δηλώνει σταθερά ότι τα μέλη της αντιτίθεται σε πράξεις βίας. Ακόμη και μία από τους εισαγγελείς στη δίκη, η Ελευθερία Τομπάτζογλου, έχει δεχθεί επίθεση, σε ένα πολιτιστικό κέντρο στον Πειραιά, όπου δραστηριοποιείται εθελοντικά.

Άνθρωποι ντυμένοι στα μαύρα επιτέθηκαν στο προσωπικό του κέντρου με κλομπς και καπνογόνα, υπογράμμισε η ίδια. Χρειάστηκε επτά ράμματα στο κεφάλι της. «Έφυγαν φωνάζοντας: ‘Αίμα, Τιμή, Χρυσή Αυγή’», συμπλήρωσε.

Συγκλονιστική εκπομπή του Παπαχελά: Τα ντοκουμέντα ομιλούν για το χάος στο Μάτι

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: