Η Ε.E. διορίζει ειδικό σύμβουλο στην Βενεζουέλα: Στόχος η επίλυση της κρίσης μέσω εκλογών

File Photo: Juan Guaido, Venezuela’s President of the National Assembly and self-declared interim president, appears on a screen via video link during an Estoril Conferences panel ‘Global Challenges, Local Answers’, in Cascais, Portugal. EPA, ANTONIO PEDRO SANTOS
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διόρισε σήμερα τον ισπανικής και ουρουγουανικής καταγωγής πρώην τραπεζίτη και διπλωμάτη Ενρίκε Ιγκλέσιας ως ειδικό σύμβουλο για να βοηθήσει στον τερματισμό της κρίσης στη Βενεζουέλα, στο πλαίσιο μιας εντατικοποίησης των διπλωματικών προσπαθειών για να διοργανωθούν νέες εκλογές.

  • Η ΕΕ, η οποία ηγείται μιας διεθνούς ομάδας κρίσης με χώρες της Νότιας Αμερικής, ελπίζει πως ο Ιγκλέσιας μπορεί να βοηθήσει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να πειστεί ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο να κάνει στην άκρη και να επιτρέψει σε όλες τις πολιτικές οργανώσεις στη χώρα να συμμετάσχουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Ο Ιγκλέσιας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ουρουγουάης και πρώην πρόεδρος της Διαμερικανικής Τράπεζας Ανάπτυξης, θεωρείται από διπλωμάτες ότι έχει τις επαφές και τον τρόπο για να μιλήσει τόσο με τον Μαδούρο όσο και με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, καθώς και με άλλες πολιτικές οργανώσεις.

  • Αφού συναντήθηκε αυτόν τον μήνα με τον Μαδούρο και τον Γκουαϊδό, η ομάδα κρίσης της ΕΕ, η οποία περιλαμβάνει τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, ελπίζει επίσης να πείσει τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποστηρίξουν μια ειρηνική διπλωματική διαδικασία εξόδου από την κρίση.

Πολιτικοί σχολιαστές στην Ουάσινγκτον έχουν διατυπώσει εικασίες ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να εξετάσει στρατιωτικές επιλογές, καθώς η οικονομική πίεση και η διπλωματική πίεση έχουν αποτύχει να ρίξουν τον Μαδούρο από την εξουσία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
28/05/2019 16:53

Περιορισμοί στην κατανάλωση νερού στο Σίδνεϊ λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal