Αξιοπρεπής η ομιλία αποχώρησης Μέι, είπαν στελέχη των Τόρις και υποψήφιοι διάδοχοι

British Prime Minister Theresa May in 10 Downing Street in London, Britain. EPA, ANDY RAIN




Αξιοπρεπή χαρακτήρισε την ομιλία της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι, στην οποία ανακοίνωσε την αποχώρησή της, η πλειοψηφία των στελεχών του Συντηρητικού κόμματος, ακόμη και οι υποψήφιοι για την διαδοχή της, κάποιοι από τους οποίους, αν και είχαν πολεμήσει έντονα την πολιτική της σε ό,τι αφορά το Brexit, εμφανίστηκαν τώρα στα μηνύματά τους περισσότερο κατευναστικοί.

  • Ο πρώην πρωθυπουργός και επικεφαλής των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, με μήνυμά του στο twitter δήλωσε: «Ισχυρή και γενναία ομιλία από μία πρωθυπουργό που οδηγήθηκε από το καθήκον. Η Τερέζα έχει δίκιο στο ότι ο συμβιβασμός δεν είναι κακή λέξη και θα πρέπει να την ευχαριστήσουμε εκ μέρους της χώρας για τις ακούραστες προσπάθειες. Ξέρω πόσο οδυνηρό είναι να δεχτείς ότι τελείωσε ο χρόνος και απαιτείται ένας νέος ηγέτης. Πήρε τη σωστή απόφαση και ελπίζω το πνεύμα του συμβιβασμού να συνεχιστεί».

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και ένας από τους επικρατέστερους στην κούρσα της διαδοχής, ο Μπόρις Τζόνσον, ευχαρίστησε την Τερέζα Μέι για «τις στωικές υπηρεσίες της προς την χώρα και το Συντηρητικό κόμμα» και είπε ότι τώρα είναι η ώρα να ακολουθήσουμε τις προτροπές της για ενότητα και υλοποίηση του Brexit.

  • Ο επίσης αναμενόμενος υποψήφιος, πρώην υπουργός για το Brexit Ντομινίκ Ράαμπ, δήλωσε ότι η Τερέζα Μέι, αξιοπρεπής όπως πάντα, έδειξε την ακεραιότητά της και ότι «παραμένει αφοσιωμένη δημόσια λειτουργός, πατριώτης και πιστή Συντηρητικός». Ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ είπε ότι η πρωθυπουργός αξίζει σεβασμό και ευγνωμοσύνη, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ υπογράμμισε ότι η υλοποίηση του Brexit ήταν πάντα ένα μεγάλο καθήκον, το οποίο καθημερινά αντιμετώπιζε με θάρρος.

Η παραιτηθείσα επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων της κυβέρνησης Άντρεα Λίντσομ χαρακτήρισε αξιοπρεπή την ομιλία της πρωθυπουργού, λέγοντας πως απεικόνισε την πλήρη δέσμευσή της στην χώρα και στο καθήκον.

  • Ο πρόεδρος της ομάδας των ευρωσκεπτικιστών των Τόρις ERG Τζέικομπ Ρις Μογκ χαρακτηρίζει την πρωθυπουργό ως «αναμφισβήτητα άνθρωπο του καθήκοντος», ενώ ο δεύτερος στην ιεραρχία της ομάδας, ο Στιβ Μπέικερ, χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «θλιβερή αλλά αναγκαία».

Ο επιχειρηματικός κόσμος εξέφρασε φόβους ότι ο αγώνας για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος θα παρατείνει την αβεβαιότητα και θα επιδεινώσει το κλίμα για τις επενδύσεις. «Η Βρετανία πληρώνει ήδη το τίμημα ενός πολιτικού συστήματος που βρίσκεται σε πόλεμο για το Brexit», επισήμανε ο γενικός διευθυντής του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας, ο Άνταμ Μάρσαλ. Ο ίδιος τόνισε ότι η διαδικασία της διαδοχής θα πρέπει να είναι γρήγορη και να χαρακτηρίζεται από ένα ξεκάθαρο σχέδιο εξόδου από το αδιέξοδο, ενώ πρόσθεσε πως το κυριότερο είναι ο νέος πρωθυπουργός να εργαστεί για μία συντεταγμένη αποχώρηση από την ΕΕ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
24/05/2019 16:01

Παραιτήθηκε από αρχηγός κόμματος η Μέι: Εγκαταλείπει την πρωθυπουργία στις 7 Ιουνίου (videos)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: