Θα διατηρήσουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη, μετά την ακύρωση του Obamacare, είπε ο Μαλβέινι




Ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι ισχυρίστηκε σε δηλώσεις του ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση Τραμπ επιτύχει να ακυρώσει την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας (Obamacare), τα εκατομμύρια των Αμερικανών που έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με την εφαρμογή του νόμου από την εποχή του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, δεν θα χάσουν την υγειονομική τους κάλυψη.

Ωστόσο, χωρίς να έχει καταρτιστεί ένα εναλλακτικό σχέδιο από τους Ρεπουμπλικάνους, ο Μαλβέινι γνωστοποίησε ελάχιστες λεπτομέρειες για το πως θα μπορούσε να εγγυηθεί την διατήρηση των υφιστάμενων ιατροφαρμακευτικών καλύψεων, σχολιάζει το ABC News.

Στην εκπομπή “This Week” του τηλεοπτικού δικτύου ABC News ο υπεύθυνος για το ρεπορτάζ στον Λευκό Οίκο Τζόναθαν Καρλ ρώτησε τον Μαλβέινι αν θα μπορούσε να δώσει κάποια εγγύηση για τα εκατομμύρια των Αμερικανών που εισήλθαν στο σύστημα υγείας μέσω του Obamacare, συμπεριλαμβανομένων κι όσων έχουν προϋπάρχουσες υγειονομικές καλύψεις, αλλά και των ασφαλισμένων κάτω της ηλικίας των 26 ετών, που εισήλθαν επίσης στο σύστημα μέσω της ασφαλιστικής κάλυψης των γονέων τους.

  • “Ναι μπορώ να εξηγήσω”, δήλωσε χθες ο Μαλβέινι. “Ας μιλήσουμε για τις προϋπάρχουσες υγειονομικές καλύψεις, επειδή το θέμα ενδιαφέρει παρά πολλούς και δικαίως. Κάθε σχέδιο που αυτή η κυβέρνηση προώθησε από τότε που εκλέχθηκε ο Ντόναλντ Τραμπ είχε καλύψει τις προϋπάρχουσες υγειονομικές παροχές”, είπε ο ίδιος.

Ωστόσο, πέρα από τις προϋπάρχουσες ιατροφαρμακευτικές καλύψεις, ο Μαλβέινι δεν εξήγησε πως οι 8,4 εκατομμύρια Αμερικανοί που έχουν υγειονομική ασφάλιση μέσω του HealthCare.gov, αλλά και μέσω των προγραμμάτων ανταλλαγής σε πολιτειακό επίπεδο θα διατηρήσουν τις ασφαλιστικές τους καλύψεις υπό την εφαρμογή ενός προγράμματος αντικατάστασης του Obamacare, που ενδέχεται να προωθήσουν οι Ρεπουμπλικάνοι.

  • Ο Μαλβέινι από την πλευρά του πρόσθεσε ότι το “Obamacare δεν λειτουργεί”, τονίζοντας ότι: “ακόμη και οι Δημοκρατικοί το παραδέχονται αυτό.”
  • Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ένας μεγάλος αριθμός Αμερικανών πλήρωσε αυτό που είναι γνωστό ως “πρόστιμο” για την μη συμμετοχή τους στο Obamacare το 2018.

Ωστόσο, το ABC News δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ανεξάρτητα τα στατιστικά στοιχεία του Μαλβέινι για το 2018, καθώς το πρόστιμο που προβλέπονταν από το νόμο του Ομπάμα ακυρώθηκε από το φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισαν οι Ρεπουμπλικάνοι το 2017.

  • Από τον Ιανουάριο του 2019, οι φορολογούμενοι που αρνήθηκαν να έχουν υγειονομικές καλύψεις από το Obamacare δεν βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με την επιβολή προστίμου.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την προηγούμενη Δευτέρα ότι υποστηρίζει την απόφαση που είχε εκδώσει ένας ομοσπονδιακός δικαστής και η οποία προβλέπει την συνολική ακύρωση του πλαισίου εφαρμογής του Obamacare.

  • Η εξέλιξη αυτή σηματοδότησε την έναρξη μιας νέας προσπάθειας από την κυβέρνηση Τραμπ για την ακύρωση του αναφερόμενου νομοθετικού πλαισίου για τις υπηρεσίες υγείας, που φέρει την προσωπική σφραγίδα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Την προηγούμενη Τρίτη, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στην ανταποκρίτρια του ABC News στο Κογκρέσο Μαίρη Μπρους ότι “το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα γίνει το κόμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Θα δεις”, είπε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος.

Παρά την εμπιστοσύνη που δείχνει ο πρόεδρος Τραμπ στην πολιτική δυναμική των Ρεπουμπλικάνων ώστε να ενεργοποιήσουν ένα νέο νόμο για την πρόσβαση των Αμερικανών στις υπηρεσίες υγείας, οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη του Κογκρέσου δεν είναι τόσο σίγουροι για μια τέτοια εξέλιξη.

  • Σύμφωνα με μία αναφορά (Axios), ο Ρεπουμπλικάνος που είναι μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Κέβιν Μακάρθι και ηγείται της μειοψηφίας των Ρεπουμπλικάνων στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα είπε τηλεφωνικά στον πρόεδρο Τραμπ, ότι η νέα προσπάθειά του για την κατάργηση του Obamacare “δεν έχει λογικό νόημα” υπό το γεγονός ότι οι Δημοκρατικοί απέκρουσαν επιτυχώς πολλές προσπάθειες για την κατάργηση του νόμου, που έγιναν από τους Ρεπουμπλικάνους το 2017.

Οι Δημοκρατικοί έδειξαν για ακόμη μία φορά τις προθέσεις τους, καθώς ο Δημοκρατικός, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων Χακίμ Τζέφρις δήλωσε στην διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου στο Καπιτώλιο την Πέμπτη ότι: “Οι Ρεπουμπλικάνοι αποκαλύφθηκαν. Οι ίδιοι παραμένουν απλά αβοήθητοι.”

  • Από την μεριά της, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι τόνισε ότι “οι Ρεπουμπλικάνοι δεν θα σταματήσουν ποτέ να προσπαθούν για την κατάργηση της παροχής οικονομικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις αμερικανικές οικογένειες”. Η ίδια ξεκαθάρισε επίσης ότι: “σε αυτή την Βουλή των Αντιπροσώπων, με την πλειοψηφία των Δημοκρατικών, είμαστε ακριβώς εδώ για να ενισχύσουμε αυτές τις προβλέψεις και να μειώσουμε το οικονομικό κόστος της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης περίπου 8,4 εκατομμύρια Αμερικανοί επέλεξαν ή εισήλθαν αυτόματα σε προγράμματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, στην περίοδο εγγραφών για το 2019. Οι πολίτες αυτοί, μαζί με τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια των Αμερικανών που είχαν προϋπάρχουσα ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, είναι αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να χάσουν την περίθαλψη αυτή και τις προβλέψεις στο πλαίσιο του Obamacare και στην περίπτωση που αυτό ακυρωθεί.

  • Ο υπουργός Υγείας Άλεξ Αζάρ από την πλευρά του δήλωσε ότι η κυβέρνηση Τραμπ διαθέτει ένα “εναλλακτικό σχέδιο” για την προστασία των πολιτών που έχουν ήδη υγειονομικές καλύψεις, στην περίπτωση που το δικαστήριο αποφασίσει για την κατάργηση του συνολικού πλαισίου εφαρμογής του Obamacare.

Από την άλλη μεριά, ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας στην Γερουσία Μιτς Μακόνελ δεν έχει την πρόθεση να ηγηθεί της πολιτικής εκστρατείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ώστε το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα να μετατραπεί “σε κόμμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης”.

  • “Περιμένω να δω τις προτάσεις του προέδρου και το πως μπορεί να συνεργαστεί με τον πρόεδρο του σώματος”, δήλωσε την Πέμπτη ο Μακόνελ στην διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης, προσθέτοντας: “Επικεντρώνω την προσπάθειά μου στο να σταματήσω το σχέδιο των Δημοκρατικών ‘Ιατρική Φροντίδα για κανέναν,’” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Μακόνελ ασχολήθηκε εβδομάδες και μήνες με το πολιτικό αδιέξοδο του τομέα της υγείας το 2017, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι που είχαν τον κοινοβουλευτικό έλεγχο τόσο στην Γερουσία, όσο και στην Βουλή των Αντιπροσώπων, προσπάθησαν ανεπιτυχώς να καταργήσουν το πρόγραμμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας.

Η προσπάθεια αυτή εξελίχθηκε σε έναν σοβαρό πολιτικό πονοκέφαλο για τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς το σχέδιό τους για την αντικατάσταση του Obamacare κατέρρευσε πρώτο, ενώ ακολούθησε ένα σχέδιο περιορισμού των δαπανών για την υγεία, το οποίο επίσης δεν στάθηκε δυνατό να ψηφιστεί από το Κογκρέσο.

Το άνοιγμα της συζήτησης για τον τομέα της προσφοράς των υπηρεσιών υγείας στις ΗΠΑ βρίσκει την κυβέρνηση Τραμπ διχασμένη, ενώ η πλειοψηφία των γερουσιαστών βρίσκεται αντιμέτωπη με την σοβαρή πρόκληση της επανεκλογής της στις προεδρικές εκλογές του 2020.

  • Παράλληλα, ο Μακόνελ θα είναι επίσης υποψήφιος για την επανεκλογή του, ενώ μία νέα διχαστική συζήτηση μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων για τις υπηρεσίες υγείας θα είναι το τελευταίο πράγμα με το οποίο θα επιθυμούσε να βρεθεί αντιμέτωπος (προεκλογικά) ο ίδιος.
  • Από την άλλη μεριά, αυτή ακριβώς είναι η πολιτική επιθυμία του προέδρου Τραμπ, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση, μετά την κίνηση του υπουργείου Δικαιοσύνης, προωθεί την συνολική κατάργηση του Obamacare, μεταβάλλοντας την προηγούμενη στάση της.

Έτσι, ο Μακόνελ, που εκλέγεται στο Κεντάκι, και τα υπόλοιπα ηγετικά στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στην Γερουσία μεταβιβάζουν την ευθύνη καθορισμού των επόμενων κινήσεων για το Obamacare στις πλάτες του προέδρου Τραμπ.

Η καθαρή άρνηση του Μακόνελ να προχωρήσει στην κατάρτιση ενός σχεδίου νόμου για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και να το προωθήσει στην ολομέλεια της Γερουσίας αντανακλά το πολιτικό του ένστικτο. Έτσι, ο ίδιος θεωρεί ότι είναι καλύτερο να επικεντρώσει την προσοχή του στις αδυναμίες των Δημοκρατικών (την πίεση της αριστερής πτέρυγας για το πρόγραμμα υγείας που είναι γνωστό ως Medicare for All), παρά να προσπαθεί να ενώσει το δικό του κόμμα για μία νομοθετική πρόταση, η οποία είναι σχεδόν δεδομένο ότι θα συναντήσει την αντίδραση των Δημοκρατικών στην Γερουσία, αλλά και την αρνητική στάση της Πελόζι.

01/04/2019 13:08
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Ο Μπάιντεν αρνείται ότι ενήργησε απρεπώς κατά ακτιβίστριας, σε προεκλογική συγκέντρωση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: