Στο Κογκρέσο θέλει την έκθεση Μιούλερ ο Τζουλιάνι: “Ο Τραμπ δεν έχει τίποτα να κρύψει”




Ο Ρούντι Τζουλιάνι επιθυμεί η πλήρης αναφορά του Ρόμπερτ Μιούλερ να πάει στο Κογκρέσο, καθώς δήλωσε: “Πιστέψτε με, δεν υπάρχει τίποτα εκεί,” σχολιάζει το “Politico.”

Στην διάρκεια μιας χθεσινής τηλεοπτικής συνέντευξης του στην εκπομπή “Face the Nation” του τηλεοπτικού δικτύου CBS, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης κι ένας εκ των προσωπικών δικηγόρων του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, σχολίασε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν έχει τίποτα να κρύψει, ενώ έχει επιδείξει “πρωτοφανή” συνεργασία με την έρευνα του ειδικού ανακριτή με εισαγγελικά καθήκοντα Μιούλερ, στην έρευνα για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Από την πλευρά του, ο Τραμπ έχει αρκετές φορές χαρακτηρίσει την έρευνα αυτή, ως ένα κομματικό κυνήγι μαγισσών.

Ο ίδιος πανηγύρισε, όταν ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπαρ στην σύνοψη του για την αναφορά αυτή του Μιούλερ, συμπέρανε ότι ο ειδικός ανακριτής δεν μπόρεσε να αποδείξει την διάπραξη κάποιων εγκλημάτων από τον Αμερικανό πρόεδρο.

“Εάν ο Άντριου Γουέισμαν που θρηνεί για το χαμένο κόμμα της Χίλαρι Κλίντον δεν μπόρεσε να βρει τίποτα. Πιστέψτε με, δεν υπάρχει κάτι,” δήλωσε ο Τζιουλιάνι κάνοντας αναφορά σε έναν δικηγόρο της ομάδας έρευνας του Μιούλερ.

Σε ερώτηση της δημοσιογράφου Μάργκαρετ Μπρέναν του CBS εάν ο πρόεδρος Τραμπ έχει κάποιους δισταγμούς για την δημοσιοποίηση του συνόλου της αναφοράς του Μιούλερ, ο Τζουλιάνι απάντησε: “Κανένας Ρεπουμπλικάνος δεν υπαναχωρεί στην πλήρη δημοσιοποίηση της αναφοράς.”

Από την πλευρά τους, οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο παροτρύνουν τον Μπαρ να τους αποστείλει το σύνολο των ευρημάτων της έρευνας του Μιούλερ, καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί με την δημοσιοποίηση της τετρασέλιδης σύνοψης των συμπερασμάτων του γενικού εισαγγελέα.

  • Εκτιμάται ότι το σύνολο της αναφοράς του Μιούλερ αποτελείται από 400 σελίδες.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “The New York Times” μέλη της ομάδας έρευνας του Μιούλερ έχουν εκνευριστεί από την σύνοψη του Μπαρ, καθώς κατά την άποψή τους, δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτή, ουσιαστικές λεπτομέρειες από το πλαίσιο της έρευνας που πραγματοποίησαν.

Από την μεριά του, ο Μπαρ ισχυρίζεται ότι είναι δεσμευμένος για το μέγεθος της αναφοράς που τελικά θα δημοσιοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι οι καταθέσεις που έχει λάβει η ομάδα ενόρκων, αλλά και το υλικό που αναφέρεται σε ανοιχτές υποθέσεις, πρέπει να παραμείνουν απόρρητα.

Παρά το γεγονός ότι ο Τζουλιάνι υποστήριξε πως επιθυμεί οι Δημοκρατικοί να λάβουν το πλήρες κείμενο της αναφοράς του Μιούλερ, ο ίδιος συνέχισε χθες την επίθεση εναντίον τους, χαρακτηρίζοντας ως “αβάσιμους” τους ισχυρισμούς τους, κατά του προέδρου Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Δικαιοσύνης στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Τζέρι Νάντλερ έχει απαιτήσει να λάβει το σύνολο της αναφοράς του Μιούλερ, ενώ η επιτροπή του, τον έχει εξουσιοδοτήσει με το δικαίωμα έκδοσης κλήσης σε βάρος του Μπαρ, προκειμένου να την λάβει.

Ο Τζουλιάνι χαρακτήρισε τον Νάντλερ ως “προκατειλημμένο.”

“Θέλει από εμάς να πιστέψουμε ότι θα μας δώσει μία δίκαιη ακρόαση;” αναρωτήθηκε ο Τζουλιάνι.

Σε ερώτηση γιατί ο ίδιος είναι κατά του αιτήματος του Νάντλερ, προκειμένου να καταθέσουν στην επιτροπή του, μερικά μέλη από την ομάδα έρευνας του Μιούλερ, ο Τζουλιάνι αντέδρασε: “Τι; Για να γίνει ένα πολιτικό σόου; Γιατί; Αναρωτήθηκε ο Τζουλιάνι. “Μπορούμε να μάθουμε πρώτα για την αναφορά;” Αντιπρότεινε ο ίδιος.

Ο υπηρεσιακός Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μικ Μαλβέινι δήλωσε χθες ότι κανένας από τον Λευκό Οίκο δεν έχει ζητήσει από το υπουργείο Δικαιοσύνης την πρώιμη διάθεση ενός αντιγράφου της αναφοράς του Μιούλερ.

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι: “όλα μπορούν να αλλάξουν” στις ημέρες που μεσολαβούν μέχρι την κατάθεση ενός επεξεργασμένου αντιτύπου της αναφοράς στο Κογκρέσο.

“Όχι.” Απάντησε κατηγορηματικά ο Μαλβέινι σε ερώτηση που δέχθηκε στην διάρκεια της εκπομπής “Fox News Sunday,” για το αν έχει κάποιος από την Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου ζητήσει από τον Μπαρ να δει τα ευρήματα της αναφοράς του Μιούλερ.

“Ο κ. Μπαρ πρόκειται να λάβει αυτές τις αποφάσεις,” απάντησε ο Μαλβέινι.

“Αυτό πρόκειται να αλλάξει;” τον ρώτησε ότι Μπιλ Χέμερ παρουσιαστής του Fox News.

“Όλα μπορούν να αλλάξουν,” απάντησε ο Μαλβέινι. “Αλλά, η θέση μας είναι ότι ο κ. Μπαρ τρέχει αυτή την διαδικασία, καθώς αυτό προβλέπεται από το νόμο και ενδιαφερόμαστε για την τήρηση του νόμου,” πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο Μπαρ είχε δηλώσει στα τέλη του προηγούμενου μήνα ότι θα προετοιμαστεί για την αποστολή ενός επεξεργασμένου αντιγράφου της αναφοράς για την έρευνα του Μιούλερ προς το Κογκρέσο, μέχρι τα μέσα Απριλίου “αν όχι νωρίτερα.” Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί ότι θα είναι έτοιμος να καταθέσει στο Κογκρέσο, στις αρχές Μαΐου.

Ο Μαλβέινι από την πλευρά του, εμφανίστηκε απρόθυμος να δει την αναφορά των 400 σελίδων του Μιούλερ: “Ειλικρινά δεν έχω και μεγάλο ενδιαφέρον. Γνωρίζω τι λέει και λέει, ‘Όχι Συνωμοσία και Όχι παρεμπόδιση [της δικαιοσύνης]’” συμπλήρωσε ο ίδιος.

Ο Μιούλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγής της έρευνας του FBI για την υπόθεση εμπλοκής της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016, αμέσως μετά την απόλυση από τον πρόεδρο Τραμπ του πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ (Μάιος 2017).

  • Η έρευνα είχε ως αντικείμενο διερεύνησης το ενδεχόμενο παρεμπόδισης του έργου της δικαιοσύνης από τον πρόεδρο Τραμπ ή συνεργάτες του, μέσω της απόλυσης του Κόμεϊ που διερευνούσε τις επικοινωνίες του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν με Ρώσους αξιωματούχους, την περίοδο της μετάβασης της προεδρικής εξουσίας στον Τραμπ.

Παράλληλα, έγινε διερεύνηση του ενδεχόμενου διάπραξης συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ και Ρώσων επιχειρηματιών ή πρακτόρων.

Ο Μιούλερ επέκτεινε το πλαίσιο της έρευνας και στις επιχειρηματικές δραστηριότητες των (πρώην) συνεργατών του προέδρου Τραμπ με την Ρωσία, εξέλιξη που οδήγησε στην απαγγελία κατηγοριών και την καταδίκη του πρώην προέδρου της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Ο ειδικός ανακριτής, πέρα από τα ανακριτικά του καθήκοντα για την εξέλιξη της έρευνας, αλλά και την συλλογή στοιχείων τεκμηρίωσης των κατηγοριών, είχε και εισαγγελικά καθήκοντα επί τη βάσει της απαγγελίας κατηγοριών και υπό την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων.

Οι Δημοκρατικοί στην Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την (πλήρη) δημοσιοποίηση της αναφοράς του Μιούλερ, ώστε να ενισχύσουν το πλαίσιο των ερευνών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή προγραμματίζεται να ενεργοποιηθούν, τόσο για τον τρόπο λήψης αποφάσεων στην κυβέρνηση Τραμπ, όσο και για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Αμερικανού προέδρου.

Πηγές: “Politico,” ABC News, CNN
08/04/2019 10:34
ΑΠΕ-ΜΠΕ Αθήνα, Ελλάδα

Ο Ντόναλντ Τραμπ “τελείωσε” μέσω Twitter την υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας, Νίλσεν

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: