Ο αξιότιμος κ. Τραμπ: Ποιός είναι ο πραγματικός λόγος της συνάντησης με τον γαμπρό του Ταγίπ;




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι ένας ανακουφισμένος άνθρωπος. Η έρευνα του ειδικού ανακριτή ενώ τον εξευτελίζει, δεν τον τελειώνει, όπως φοβόταν ο ίδιος.

Να θυμίσουμε ότι μόλις άκουσε τον διορισμό του Ρόμπερτ Μιούλερ, είπε τη φράση που περιμένει να ακούσει κανείς από τους …κοινούς θνητούς, όχι από τον Αμερικανό Πλανητάρχη:

  • «Ω Θεέ μου. Αυτό είναι απαίσιο. Αυτό είναι το τέλος της προεδρίας μου. Έχω γ….θεί», φέρεται να είπε ο πρόεδρος της Αμερικής στους συνεργάτες του.

Η μοίρα του έμελλε να μην σταλεί στο …απόσπασμα και να «αθωωθεί» από τον πιο έντιμο άνθρωπο στη χώρα…

Δικαίως ή αδίκως, τα τελευταία δύο χρόνια πέρασε από χίλια κύματα. Οι οπαδοί του έγιναν ακόμα πιο φανατικοί υποστηρικτές του, έτοιμοι να θυσιαστούν γι’ αυτόν, και οι αντίπαλοί του έχουν μετατραπεί σε πιο φανατικούς εχθρούς του. Χωρίς αμφιβολία έχει διχάσει την κραταιά Αμερική και θα περάσουν πολλά χρόνια για να επουλωθούν οι πληγές του αμερικανικού λαού.

  • Είναι καθολικό το συμπέρασμα των αντιπάλων του: Εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επανεκλεγεί στις επόμενες προεδρικές εκλογές, πιστεύεται ότι θα προσπαθήσει να μιμηθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον αγαπημένο του Ταγίπ Ερντογάν. Θα γίνει ο πιο αυταρχικός πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική και θα εκμεταλλευθεί τον λεγόμενο «Πατριωτικό Νόμο», που του προσφέρει απέραντες εξουσίες.

Σίγουρα, δείχνει τάσεις αυταρχικές, αν και θα έλεγα ότι είναι το στυλ του, που παρεξηγείται. Προσωπικά δεν μπορώ να φανταστώ ότι ο σημερινός Πρόεδρος, είτε τον συμπαθεί κανείς, είτε όχι, θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες και θα παίξει με τη Δημοκρατία και τους Θεσμούς. Πιστεύω πως παίζει ένα ρόλο. Ξέρει τα όρια του. Αλλά, την ίδια στιγμή, είναι ένας θυμωμένος άνθρωπος. Έχει μανία καταδίωξης. Πιστεύει ότι οι πάντες τον εχθρεύονται, επειδή είναι ο καλύτερος όλων. Ο πιο επιτυχημένος, που τον συνοδεύει η πιο όμορφη γυναίκα στον κόσμο.

Την Πέμπτη, πριν αναχωρήσει για τη Φλόριδα, έκανε πασαρέλα έχοντας δίπλα του την εντυπωσιακή Μελάνια, η οποία -πρέπει να το πούμε- είναι μία καλωσυνάτη και προσγειωμένη γυναίκα. Και το πιο σημαντικό, είναι μία αφοσιωμένη μητέρα. Δυστυχώς, αναγκάζεται να ανέχεται όλα τα χούγια του Αμερικανού Προέδρου, αν και μερικές φορές έχει επαναστατήσει και οι διαψεύσεις δεν έπεισαν…

  • Η έκθεση του κ. Μιούλερ είναι καταθλιπτική για τον κ. Τραμπ, και είναι τυχερός που ο ειδικός ανακριτής δεν έκανε το βήμα που περίμενε ο Αμερικανός Πρόεδρος όταν είπε τη φράση ότι «έχω γ…θεί». Διότι, αν ήταν ένας άλλος ανακριτής θα μπορούσε να του προκαλέσει τεράστια ζημιά.

Βεβαίως, ο κ. Τραμπ δεν θα βάλει ποτέ μυαλό καθώς νομίζει ότι είναι άτρωτος. ΔΕΝ είναι. Και όταν παύσει να είναι Πρόεδρος, του χρόνου ή σε πέντε χρόνια, η έκθεση του Μιούλερ μπορεί να τον οδηγήσει σε μεγάλες περιπέτειες. Όταν δεν είναι πρόεδρος, όχι τώρα. Διότι διαβάζοντας την έκθεση πιστεύει ο αναγνώστης πως ο Αμερικανός πλανητάρχης ρέπει προς την παρανομία.

Στην αρχή της εβδομάδας, με προτροπή του γαμπρού του, Τζάρεντ Κούσνερ, έκανε μία μεγάλη βλακεία. Δέχθηκε για μερικά λεπτά στο γραφείο του τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος αν δεν ήταν γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν, θα ήταν ένας ασήμαντος ασκούμενος «μάγος», με τον οποίο συζήτησε τρόπους για να διασώσει την κατοχική δύναμη, η οικονομία της οποίας είναι στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

  • Βασικά ο γαμπρός του Ερντογάν, με τη βοήθεια του γαμπρού του κ. Τραμπ, ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο να παρανομήσει. Και σκέφτεται και ο κάθε καλόπιστος άνθρωπος: Γιατί; Ποιο είναι το συμφέρον της Αμερικής να διασώσει τον Ερντογάν, ο οποίος καθημερινά καθυβρίζει δημόσια τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ξέχασε ο κ. Τραμπ όταν του τηλεφώνησε έξαλλος και τον κατηγόρησε ότι είναι αντιαμερικάνος; Θυμίζω ότι γινόταν σχετική αναφορά σε επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου γι’ αυτό το σημείο της συζήτησης. Γιατί αυτή η αγάπη για τον κ. Ερντογάν; Ή μήπως έχει να κάνει με τις δραστηριότητες του κ. Τραμπ πριν εκλεγεί πρόεδρος;

Στην Ουάσιγκτον ακούγονται πολλά για τον κ. Κούσνερ, ο οποίος με την έκθεση του ειδικού ανακριτή έπεσε από τον ουρανό και στάθηκε …όρθιος. Είναι ένας περίεργος άνθρωπος, ο οποίος, όμως, επηρεάζει τον πρόεδρο της Αμερικής. Και πίσω από την πλάτη των συνεργατών του, έπαιξε αυτό το παιγνίδι με τον γαμπρό του Ερντογάν.

Θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να διαβάσει κανείς τα πρακτικά της συζήτησης του κ. Τραμπ με τον Αλμπαϊράκ, ο οποίος -παίζει κι αυτό- άλλα να άκουσε και άλλα να κατάλαβε. Διότι ανάμεσα στα υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ κυριαρχεί ένας πρωτόγνωρος θυμός για την Τουρκία, η οποία απειλεί να τινάξει στον αέρα τη νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ.

Ποιος θα κερδίσει; Ο γαμπρός του κ. Τραμπ ή οι συνεργάτες του. Πολλοί στην Ουάσιγκτον στοιχηματίζουν ότι θα χάσει ο κ. Κούσνερ, αν και προσωπικά δεν μπορώ να εκφράσω γνώμη, διότι στο τέλος-τέλος είναι ο σύζυγος της αγαπημένης θυγατέρας του προέδρου.

Η συνάντηση του κ. Τραμπ με τον γαμπρό του Ερντογάν ήταν ένα πολιτικό και διπλωματικό ατόπημα. Εάν ο Αμερικανός πρόεδρος επιχειρήσει να διασώσει την Τουρκία στην περίπτωση που εγκαταστήσει το ρωσικό σύστημα S-400 στο έδαφος της, θα επιβεβαιώσει όλες αυτές τις κατηγορίες των αντιπάλων του, ότι στην πραγματικότητα είναι ένα «εργαλείο» του προέδρου της Ρωσίας…

  • Τα σχόλια που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα μας εκφράζουν απαραίτητα τους συγγραφείς. Η ιστοσελίδα μας δεν λογοκρίνει τις γνώμες των συνεργατών της. Επίσης απαγορεύεται δια νόμου η αναδημοσίευση των σχολίων χωρίς τη γραπτή έγκριση της ιστοσελίδας.

Μήνυμα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Η θέση μας για τους S-400 δεν έχει αλλάξει…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: