Νέες κυρώσεις ΗΠΑ στην Βενεζουέλα και σε δύο εταιρείες που μετέφεραν πετρέλαιο στην Κούβα

File Photo: The Head of Parliament Juan Guaido (C) participates in the ‘Encounter with young leaders for Venezuela’, in the legislative Federal Palace, in Caracas, Venezuela. EPA, MIGUEL GUTIERREZ
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν σήμερα νέες κυρώσεις σε βάρος 34 πλοίων της δημόσιας πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, καθώς και σε βάρος δύο άλλων εταιρειών που εδρεύουν στη Λιβερία και την Ελλάδα, με σκοπό να εντείνουν τις πιέσεις στο καθεστώς του Νικολάς Μαδούρο.

  • Στη “μαύρη λίστα” του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ προστίθενται έτσι άλλες δύο εταιρείες και ένα δεξαμενόπλοιο που κατηγορούνται από την Ουάσιγκτον ότι μετέφεραν αργό από τη Βενεζουέλα στην Κούβα, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς σε ομιλία του στο Χιούστον του Τέξας. Πρόκειται για τις εταιρείες Ballito Bay Shipping Incorporated που εδρεύει στη Λιβερία και ProPer In Management Incorporated, με έδρα την Ελλάδα, καθώς και για το δεξαμενόπλοιο Despina Andrianna.

“Το πετρέλαιο της Βενεζουέλας ανήκει στους Βενεζουελάνους. Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ασκούν κάθε δυνατή διπλωματική, οικονομική πίεση για να επιτύχουν μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία”, είπε ο Πενς, επαναλαμβάνοντας ότι η Ουάσινγκτον αφήνει ανοιχτά “όλα τα ενδεχόμενα”.

  • “Δεν συμφέρει τον Νικολάς Μαδούρο να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα των Ηνωμένων Πολιτειών”, υπογράμμισε, ενώ κατηγόρησε και την Κούβα ότι “συνεχίζει να επωφελείται και να στηρίζει το παράνομο καθεστώς” στο Καράκας.

Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ καθώς και περίπου 50 άλλες χώρες, αναγνωρίζουν ως νόμιμο, μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό. Όμως οι πιέσεις και οι κυρώσεις δεν έχουν οδηγήσει μέχρι στιγμής στην ανατροπή του Μαδούρο, ο οποίος στηρίζεται από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία και η Κίνα.

Στην εταιρεία PDVSA, τον πυλώνα της οικονομίας της Βενεζουέλας, είχαν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την αμερικανική κυβέρνηση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters
05/04/2019 23:29

Δεν δέχεται απειλές η Βενεζουέλα: Ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτών μπορεί να αυξηθεί, δηλώνει

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required

Latest of HellasJournal