Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η έκθεση την ερχόμενη Δευτέρα του ο ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, το αμερικανικό νομοσχέδιο για άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο και η ψηφοφορία αύριο στην Βουλή για τον Συνεργατισμό, είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων σήμερα.

Η «Αλήθεια» στεγάζει το κύριό της θέμα με τίτλο «Με το βλέμμα στη Νέα Υόρκη» και γράφει ότι αγωνία κυριεύει την πολιτική ηγεσία για την αναμενόμενη την ερχόμενη Δευτέρα έκθεση που ο ΓΓ του ΟΗΕ θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την εξέλιξη της αποστολής του των καλών υπηρεσιών στο Κυπριακό και για τα αποτελέσματα της αποστολής της προσωπικής του απεσταλμένης Τζέιν Χολ Λουτ. Σε άλλο θέμα η «Α» γράφει ότι μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τους δημόσιους υπαλλήλους άνοιξε τώρα και η όρεξη της ΕΤΥΚ. Αλλού αναφέρεται στην απόφαση της Κυβέρνησης για παραχώρηση πέντε εκατομμύρια ευρώ στους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων.

Ο «Πολίτης» γράφει στο κύριο θέμα του υπό τον τίτλο ότι «Δραματική παραδοχή Ακιντζί για πληθυσμό» ότι στην παραδοχή ότι τίποτα δεν παραμένει στατικό σε σχέση με την πληθυσμιακή δομή όσο περνά ο χρόνος χωρίς λύση του Κυπριακού, προέβη ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί σε χθεσινή γραπτή δήλωση. Αλλού γράφει ότι στον απόηχο των αποφάσεων του Διοικητικού Δικαστηρίου για αντισυνταγματικές αποκοπές μισθών και συντάξεων φουντώνει η συζήτηση γύρω από την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας από τη Νομική Υπηρεσία, οι λειτουργοί της οποίας επηρεάζονται άμεσα ή έχουν προσωπικό συμφέρον ως δημόσιοι υπάλληλοι. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μετακόμισαν από το πρωτάθλημα Α΄ κατηγορίας της ΚΟΠ οι φάκελοι της UEFA στο πρωτάθλημα Β΄ Κατηγορίας.

Ο «Φιλελεύθερος» με τίτλο «Έσπασε το κοινό μέτωπο» γράφει ότι με δύο ψηφίσματα πάει τελικά η αντιπολίτευση αύριο στη Βουλή αναφορικά με τον Συνεργατισμό καθώς το παιχνίδι είναι και κομματικό και η προσπάθεια για δημιουργία κοινού αντιπολιτευτικού μετώπου στη βάση κυρίως του πορίσματος για τον Συνεργατισμό φαίνεται να πέφτει από την πρώτη. Αλλού ο «Φ» γράφει ότι κάμερες θα προσέχουν την Πλατεία Ελευθερίας ενώ θα τοποθετηθούν «δανεικά» παγκάκια αφού ακόμα να έλθουν τα δικά της. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στην Κύπρο εντός του τρέχοντος έτους θα πραγματοποιηθεί η πρώτη τριμερής Σύνοδος Κορυφής Κύπρου – Ελλάδα – Λιβάνου όπως συμφωνήθηκε στην χθεσινή συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών στη Βηρυτό.

Κάτω από τον τίτλο «Καθρεφτάκια και… όπλα για ιθαγενείς» η «Χαραυγή» αναφέρει ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ θεωρεί ως σημαντική επιτυχία ότι δύο Αμερικανοί γερουσιαστές κατέθεσαν νομοσχέδιο για άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο ωστόσο φαίνεται πως τα ανταλλάγματα είναι ετεροβαρή καθώς προσδένεται η Κύπρος στα γεωπολιτικά και ενεργειακά συμφέροντα των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αλλού γράφει ότι στημένα παιχνίδια ποδοσφαίρου οδήγησαν σε αναστολή του πρωταθλήματος Β΄ Κατηγορίας με την Αστυνομία να ψάχνει να εντοπίσει τα βαθιά πλοκάμια και την διαφθορά που υπάρχει στο χώρο του ποδοσφαίρου. Σε άλλο θέμα η «Χ» γράφει ότι η ΠΕΟ ζητά επανεξέταση του ισοπεδωτικού πέναλτι του 12% για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στο 63ο έτος της ηλικίας τους.

Η αγγλόγλωσση ‘’Cyprus Mail’’ γράφει στο κύριό της θέμα υπό τον τίτλο «Υποβλήθηκε το αμερικανικό νομοσχέδιο για να τερματιστεί το εμπάργκο όπλο» ότι τα πολιτικά κόμματα χαιρέτισαν την Τετάρτη την υποβολή δικομματικού νομοσχεδίου στο αμερικανικό Κογκρέσο που μπορεί να οδηγήσει την Ουάσιγκτον στην απόσυρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο. Αλλού αναφέρεται στην πρώτη φωτογραφία μαύρης τρύπας που παρουσίασαν επιστήμονες και η οποία βρίσκεται 54 εκατομμύρια έτη φωτός από την γη. Σε άλλο θέμα γράφει η Κυβέρνηση θα παραχωρήσει πέντε εκατομμύρια ευρώ στους κατοίκους των ορεινών κοινοτήτων.

ΚΥΠΕ – Κώστας Σταυρινός
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/04/2019 08:02

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: