Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το χθεσινό συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ και τα όσα λέχθηκαν από Πρόεδρο Αναστασιάδη και την ηγεσία της Συντεχνίας για την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές από μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, το Κυπριακό, ο διορισμός του Νίκου Θεοδοσίου στη ΔΕΑ και η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος όπου εξετάστηκε η επέμβαση του Τμήματος Δασών στην παραλία των χελωνών στην Αργάκα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η “Αλήθεια” υπό τον τίτλο “Τους τα είπε ξεκάθαρα…” γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης μιλώντας στο συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ ενημέρωσε ότι η Κυβέρνηση θα εφεσιβάλει την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου και παράλληλα θα προχωρήσει σε αίτηση για αναστολή εκτέλεσης της. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη ότι “σε κανένα σύνταγμα άλλης χώρας μια κοινότητα αποφασίζει για την τύχη της υπόλοιπης χώρας”. Αλλού γράφει ότι ο Νίκος Θεοδοσίου διορίστηκε αντικαταστάτης του Νέστορα Νέστορος στην ΔΕΑ.

Ο “Πολίτης” υπό τον τίτλο “Παγώνουν προσλήψεις και προαγωγές στο δημόσιο” γράφει ότι στο 1,07 δισ. εκτιμά το ΥΠΟΙΚ το κόστος της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για 2019-2022. Εκτός από την έφεση και την αναστολή της απόφασης, έκθεση του ΥΠΟΙΚ εισηγείται τροποποίηση του Συντάγματος ώστε να μην κριθεί αντισυνταγματικό νέο “ψαλίδι” σε μισθούς και συντάξεις. Αλλού γράφει ότι μετά από μελέτη επιτροπής τεχνοκρατών από δύο Υπουργεία και την ΡΑΕΚ, ο Υπουργός Ενέργειας απέρριψε την πρόταση του ΧΑΚ για εμπλοκή του στην λειτουργία της ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρισμού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι στα ύψη είναι η ζήτηση διαβατηρίων και ότι καταγράφεται έντονο ενδιαφέρον Αγγλοκυπρίων λόγω Brexit.

“Ο Φιλελεύθερος” υπό τον τίτλο “Παραλίγο συλλήψεις στην Βουλή” γράφει ότι άγρια αντιπαράθεση, που παραλίγο να οδηγήσει στην παρέμβαση της Αστυνομίας, σημειώθηκε σε αίθουσα συνεδρίασης της Επιτροπής Περιβάλλοντος όπου εξετάστηκε η επέμβαση του Τμήματος Δασών στην παραλία των χελωνών στην Αργάκα. Αλλού γράφει ότι συνελήφθησαν από τις κατοχικές αρχές οι διακινητές μεταναστών στην Τηλλυρία. Σε άλλο θέμα γράφει ότι από το λιμάνι Λάρνακας πέρασαν όλα τα σημαντικά υλικά που χρειάστηκαν για την κατασκευή των υποθαλάσσιων αγωγών και εξαρτημάτων που χρησιμοποιήθηκαν για την σύνδεση των γεωτρήσεων του κοιτάσματος “Λεβιάθαν” του Ισραήλ.

Η “Χαραυγή” υπό τον τίτλο “Ανησυχίες για το έργο της ΔΕΑ”, γράφει ότι δεν έφταναν τα προβλήματα κα οι δυσκολίες στην αποστολή της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων, νέες ανησυχίες προκάλεσε ο διορισμός του Νίκου Θεοδοσίου ως “μεταβατικού” εκπροσώπου της ε/κ πλευράς, καθώς αυτός φαίνεται να παραβιάζει τον όρο εντολής της ΔΕΑ. Αλλού αναφέρεται σε εξασφάλιση ευρωπαϊκής χρηματοδότησης ύψους 15 εκ. ευρώ για την δημιουργία του Θαλάσσιου και Ναυτικού Ινστιτούτου Κύπρου στην πόλη. Σε άλλο θέμα γράφει για αύξηση στα επιτόκια των δανείων για νοικοκυριά – επιχειρήσεις και περαιτέρω διεύρυνση στο περιθώριο του κέρδους των τραπεζών.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα “Cyprus Mail” αναφέρεται στο χθεσινό συνέδριο της ΠΑΣΥΔΥ και στην ηγεσία της συντεχνίας με τον Γλαύκο Χατζηπέτρου να δηλώνει μετά την απόφαση του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές από μισθούς δημοσίων υπαλλήλων ότι το κράτος έχει αρκετά χρήματα για να πληρώσει. Αλλού γράφει ότι η ΙΚΕΑ θα προβεί δοκιμαστικά σε ενοικιάσεις επίπλων σε 30 χώρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στον διορισμό του Νίκου Θεοδοσίου ως αντικαταστάτη του Νέστρορα Νέστορος στην ΔΕΑ.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
04/04/2019 07:36

Ανάκληση άδειας πέντε περιφερειακών σταθμών από το ΕΣΡ στην Θεσσαλονίκη

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: