Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Οι συνομιλίες Κύπρου-Λιβάνου για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στην περιοχή, η αναμενόμενη έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η αύξηση του κόστους στέγασης στην Κύπρο και οι αντιπαραθέσεις που αναμένεται να υπάρξουν σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής για το πόρισμα για τον Συνεργατισμό, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια», υπό τον τίτλο «Σκληρές μάχες σήμερα στα υψώματα της Βουλής», γράφει στο κύριο της θέμα ότι η συζήτηση στη Βουλή για το πόρισμα για τον Συνεργατισμό και το ψήφισμα του ΑΚΕΛ για καταδίκη των ΗΠΑ για τα υψώματα Γκολάν ανεβάζουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο. Αλλού, γράφει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε σκληρή απάντηση στους επικριτές του για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι αλλάζει μορφή ο Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης.

Ο «Πολίτης», στο κύριο του θέμα με τίτλο «Δεν επικυρώνονται τα όρια αλλά τα σέβεται», γράφει ότι ο Λίβανος αν και δεν επικυρώνει τη συμφωνία για καθορισμό της ΑΟΖ με την Κύπρο τηρεί στην πράξη τη συμφωνία αυτή όπως κατέστησαν σαφές, ο Πρόεδρος. Ο Πρωθυπουργός και οι Υπουργοί Εξωτερικών και Ενέργειας της χώρας. Αλλού, γράφει ότι η παράταση για το Brexit δίνει ανάσες στον επιχειρηματικό κόσμο. Σε άλλο του θέμα γράφει ότι οι δικαιούχοι του ΓΕΣΥ άρχισαν το ψάξιμο για τον προσωπικό τους γιατρό.

Ο «Φιλελεύθερος» κάτω από τον τίτλο «Αποφεύγεται το αδιέξοδο», γράφει στο κύριο του θέμα ότι αισιόδοξα μηνύματα λαμβάνει η Λευκωσία από τη Νέα Υόρκη για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Αλλού, γράφει για την τριπλή κίνηση που σχεδιάζει η Νομική Υπηρεσία για το θέμα της απόφασης του Διοικητικού Δικαστηρίου για τις αποκοπές στους μισθούς στο δημόσιο και ημικρατικό τομέα. ΣΕ άλλο του θέμα γράφει πως κλείνουν δασικοί δρόμοι για προστασία των δασών από πυρκαγιές και εξοργίζονται οι κυνηγοί.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Αυξάνεται το κόστος για στέγη», γράφει ότι αύξηση στις τιμές των κατοικιών κατά 1,6% δείχνουν τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αλλά και της Eurostat, με τις τιμές στις κατοικίες να αυξάνονται κατά 0,8% και των διαμερισμάτων κατά 3,9%. Αλλού, γράφει για παρεμβάσεις και διάβρωση στον κόλπο της Λαουρούς στον Κόλπο των Κοραλλίων στην Πέγεια. Σε άλλο της θέμα γράφει πως αν και είναι μετ΄εμποδίων η εφαρμογή του ΓΕΣΥ, προχωρά.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Κύπρος-Λίβανος συζητούν για συμφωνία στο αέριο», γράφει ότι οι δύο χώρες ξεκίνησαν συνομιλίες για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων γεφυρώνοντας την ενδιάμεση γραμμή μεταξύ των ΑΟΖ τους. Αλλού γράφει για τη σύλληψη στη Βρετανία του ιδρυτή των WikiLeaks η οποία στρώνει το δρόμο για την έκδοση του στις ΗΠΑ. Αλλού γράφει ότι η προσοχή του Γενικού Ελεγκτή στράφηκε και στους μισθούς των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, καθώς ανέφερε ότι οι ελεγκτές εργάζονται λιγότερο απ΄ ότι οι Ευρωπαίοι συνάδελφοι τους.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Γνώμη» κάτω από τον τίτλο «Ανατινάζει τις γέφυρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης», γράφει ότι ο Πρόεδρος αντί να ενώνει προκαλεί και ρίχνει λάσπη εναντίον των πολιτικών αντιπάλων του. Αλλού, γράφει ότι μοναδική έγνοια της Κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ είναι η εξυπηρέτηση της πλουτοκρατίας. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος σκότωσε την ελπίδα για λύση και επανένωση της Κύπρου.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Το Κυπριακό Ποντίκι» υπό τον τίτλο «Αποκαλύψεις για το ΕΛΑΜ» γράφει στο κύριο της θέμα ότι δύο ιδρυτικά και πρώην στελέχη του ΕΛΑΜ αποκαλύπτουν πώς λειτουργεί το κόμμα. Σε άλλο της θέμα γράφει για τη θέση του Υπουργού Εξωτερικών ότι στο Κυπριακό θα πρέπει να εντοπιστούν νέες ιδέες. Αλλού, γράφει για τη συνέντευξη του Ρώσου Πρέσβη στην Κύπρο, ο οποίος μιλά για τους S400 στην Τουρκία, για την ΑΟΖ και το Κυπριακό.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/04/2019 07:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: