Απέτυχαν οι συνομιλίες για τους S-400 υποστηρίζουν οι Αμερικανοί: Παραμένει το αδιέξοδο




Οι ΗΠΑ και η Τουρκία απέτυχαν να ξεπεράσουν το αδιέξοδο σχετικά με τα σχέδια της Άγκυρας να προχωρήσει στην προμήθεια του ρωσικού αντιπυραυλικού οπλικού συστήματος S-400, αναφέρει σε ανταπόκριση της από την Ουάσιγκτον η δημοσιογράφοε Jessica Donati της εφημερίδας Wall Street Journal.

Τίτλος της ανταπόκρισης: U.S., Turkey Fail to Break Impasse on Russian Missile-Defense System

Από την πλευρά του, ο υπουργός ‘Αμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακαρ, μίλησε για «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες του με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ, Patrick Shanahan, σημειώνοντας ότι κάποιες απόψεις επί ορισμένων θεμάτων ήλθαν εγγύτερα,

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, παρά τις αμερικανικές απειλές για επιβολή κυρώσεων, η τουρκική πλευρά επανέλαβε ότι η συμφωνία έχει υπογραφεί και είναι τελική. «Οι κυρώσεις … θα είναι αντιπαραγωγικές και θα προκαλέσουν αντίδραση. Δεν θα οδηγήσουν σε εποικοδομητικό αποτέλεσμα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου της τουρκικής προεδρίας, Ibrahim Kalin.

«Οφείλουν όλοι να κατανοήσουν τις βάσιμες ανησυχίες ασφάλειας της Τουρκίας», συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος Trump συναντήθηκε τη Δευτέρα στον Λευκό Οίκο με τον υπουργό Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak. Αμερικανοί και τούρκοι αξιωματούχοι, συναντήθηκαν επίσης στο περιθώριο της 37ης ετήσιας συνόδου Αμερικανο-τουρκικών σχέσεων (37th Annual Conference on U.S.-Turkey Relations) που ολοκληρώθηκε την Τρίτη στην Ουάσιγκτον.

«Κανείς δεν επιθυμεί πορεία σύγκρουσης στις σχέσεις μας», δήλωσε ο KalinH Τουρκία ελπίζει να αποφύγει τις κυρώσεις, ωστόσο, τo σύντομο χρονικό διάστημα δύο-τριών μηνών που απομένει ως την παράδοση των S-400 δυσχεραίνει την εξεύρεση λύσης στο αδιέξοδο.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη σταματήσει την παράδοση των μαχητικών αεροσκαφών F35 στην Τουρκία και απειλούν να τη διακόψουν εντελώς στην περίπτωση που θα προχωρήσει η αγορά των S-400. To συνολικό κόστος αγοράς των F35 υπερβαίνει τα 8 δισ. δολ. χωρίς να υπολογίζονται οπλικά συστήματα και συντήρηση.

Παρόλο που ο Kalin δήλωσε ότι η Τουρκία παραμένει ακόμα ανοικτή για αγορά των αμερικάνικών Patriot, υπογράμμισε ωστόσο, ότι δεν εγκαταλείπει τους S-400. «Θα ήταν μια καλή δοκιμή να δούμε ποιοι είναι οι καλύτεροι», δήλωσε αστειευόμενος. «Οι S-400 θα έρθουν στην Τουρκία … Το πώς θα το χειριστούμε σε σχέση με τις απειλές ασφαλείας που μπορεί να προκαλέσουν, χρειάζεται λίγο δουλειά», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας.

Ο Kalin δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία ελπίζει σε ανανέωση της εξαίρεσής της από αγορές ιρανικού πετρελαίου, άλλο ένα ζήτημα διαμάχης ανάμεσα στις δύο χώρες. Το Ιράν αποτελεί βασικό προμηθευτή πετρελαίου και η αμερικανική πολιτική απομόνωσης της Τεχεράνης θα αποτύχει να επιτύχει τους στόχους της, συμπλήρωσε.

Η διαμάχη για τους S-400 εξελίσσεται επίσης την ίδια ώρα που οι ΗΠΑ επιθυμούν να εκδιώξουν την Τουρκία από τη Συρία. Οι περιορισμένες συνομιλίες με την Τουρκία, τους ευρωπαίους συμμάχους και τους Κούρδους μαχητές που υποστηρίχθηκαν από τις ΗΠΑ, δεν έχουν μέχρι στιγμής καταφέρει να εξασφαλίσουν συμφωνία για τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης στη Β.Α. Συρία, μέρος του σχεδίου του Trump για έξοδο από τη Συρία.

Η κυβέρνηση Trump θέλει τους Ευρωπαίους συμμάχους να παραμείνουν στη Συρία για να συνεχίσουν την εκπαίδευση και την υποστήριξη των συριακών δυνάμεων που καθοδηγούνται από τους Κούρδους. Από την πλευρά του, ο Erdogan θεωρεί τους Κούρδους μαχητές της Συρίας ως τρομοκρατική δύναμη που επιδιώκει να επιτεθεί στην Τουρκία. 

Τώρα αρχίζει το …«πάρτι»: Η χοντρή κυρία δεν τραγούδησε ακόμη για τους S-400 της Τουρκίας!

Δηλώσεις Akar για «εποικοδομητικές» συνομιλίες ΥΕΘΑ Τουρκίας – ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον

Ο επισκεπτόμενος την αμερικανική πρωτεύουσα τούρκος ΥΕΘΑ, Hulusi Akar, αξιολόγησε ως «εποικοδομητικές» τις συνομιλίες του με τον εκτελούντα χρέη ΥΕΘΑ των ΗΠΑ, Patrick Shanahan, σημειώνοντας ότι κάποιες απόψεις επί ορισμένων θεμάτων ήλθαν εγγύτερα, σύμφωνα με το Πρκτορείο Reuters.

Τίτλος της ανταπόκρισης:  Turkish defense minister hadconstructive‘ U.Stalks.

Ο Hulusi Akar ηγήθηκε μεγάλης τουρκικής αντιπροσωπείας για συνομιλίες, οι οποίες είχαν ως αντικείμενο τις διαφωνίες των δυο χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, με κυριότερες το ζήτημα της αγοράς των ρωσικών S-400 και τον πόλεμο στη Συρία.

«Οι συνομιλίες ήταν πολύ εποικοδομητικές και διεξήχθησαν με θετική προσέγγιση. Με χαρά παρατηρήσαμε ότι κατανοούν πολλά θέματα πολύ καλύτερα και έχουν έλθει εγγύτερα σε απόψεις μας επί των θεμάτων αυτών», δήλωσε ο τούρκος ΥΕΘΑ, χωρίς να διευκρινίσει, ωστόσο, σε ποιά ζητήματα αναφέρεται.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανός ΥΠΕΞ, Mike Pompeo, είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ουάσιγκτον έχει διαμηνύσει στην Άγκυρα ότι ενδεχομένως να αντιμετωπίσει αντίποινα για την αγορά των S-400, βάσει του αμερικανικού νόμου περί «Αντιμετώπισης των Αντιπάλων των ΗΠΑ μέσω Κυρώσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκπρόσωπος του προέδρου ErdoganIbrahim Kalin, δήλωσε χθες ότι η Άγκυρα αναμένει από τον πρόεδρο Trump να κάνει χρήση του δικαιώματος παροχής εξαιρέσεων στο νόμο αυτό, προκειμένου να προστατεύσει την Τουρκία από πιθανές κυρώσεις λόγω της σχεδιαζόμενης αγοράς των S-400.

Ως προς το ζήτημα της παράδοσης των F-35, ο Akar τόνισε ότι η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος παραγωγής τους, ενώ επεσήμανε ότι η εκπαίδευση των τούρκων πιλότων στο χειρισμό τους συνεχίζεται. «Αναμένουμε από τις οκτώ χώρες-εταίρους στο πρόγραμμα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο τούρκος ΥΕΘΑ.

Ο Ακάρ ήταν απόλυτος στο Πεντάγωνο: Παίρνουμε τους S-400 για την ασφάλεια της Τουρκίας

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: