Ο Ακάρ ήταν απόλυτος στο Πεντάγωνο: Παίρνουμε τους S-400 για την ασφάλεια της Τουρκίας




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL 

Η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος των S-400, κυριάρχησε στη σημερινή συνάντηση του υπουργού Άμυνας Χουλουσί Άκαρ με τον Αμερικανό ομόλογό του Πάτρικ Σάναχαν.

Δεύτερο θέμα συζήτησης ήταν η δημιουργία ζώνης ασφαλείας μεταξύ της Τουρκίας και των δυνάμεων των Κούρδων του YPG, στην Συρία.

Η συνάντηση έγινε στο Πεντάγωνο και πρέπει να ήταν δύσκολη, καθώς ο κ. Ακάρ επέμενε στην τουρκική θέση ότι η αγορά των S-400 «είναι μία τελειωμένη υπόθεση» (done deal).

Ο Τούρκος υπουργός φέρεται να είπε στον Αμερικανό συνομιλητή του ότι χώρα του είναι έτοιμη να συζητήσει και την αγορά του συστήματος Patriot, αλλά δεν πρόκειται να ακυρώσει την αγορά των S-400.

Επίσης επανέλαβε ότι η Τουρκία δεν αγόρασε μόνο τα αεροπλάνα F-35 αλλά είναι και συμπαραγωγός του αμερικανικού αεροσκάφους, τα μυστικά του οποίου -ως γνωστόν- θέλουν να κλέψουν οι Ρώσοι μέσω των S-400.

Το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, δεν ήταν διαφωτιστικό στη δική του ανακοίνωση, καθώς δεν αναφέρει πουθενά σ’ αυτήν, ούτε τους S-400, ούτε τους Patriot ούτε τα F-35.

Σύμφωνα με τουρκικές δημοσιογραφικές πηγές, ο κ. Ακάρ ήταν απόλυτος ότι οι S-400 θα εγκατασταθούν στην Τουρκία, ούτε στο Κατάρ, ούτε στο Αζερμπαϊτζάν. Και στις συζητήσεις του στο Πεντάγωνο φέρεται να είπε ότι η αγορά γίνεται για να καλύψει η Τουρκία τις ανάγκες ασφαλείας της.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟΥ

Ενημέρωση για τη συνάντηση του Αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Πατρίκ Μ. Σάναχαν με τον Τούρκο Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακαρ.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Τσαρλς Σούμερς τζούνιορς δήλωσε τα εξής:

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Πάτρικ Μ. Σάναχαν συναντήθηκε σήμερα με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ στο Πεντάγωνο.

Οι ηγέτες συναντήθηκαν ως στρατηγικοί εταίροι. Επικεντρώθηκαν στη συζήτησή τους για τα συμφέροντα και όχι για τις θέσεις τους, και για τη σημασία της αμερικανικής και τουρκικής συνεργασίας σε διμερές επίπεδο και ως συμμάχων του ΝΑΤΟ με στόχο την επίτευξη της αμοιβαίας ασφάλειας και της οικονομικής ευημερίας τόσο για τις χώρες όσο και για την περιοχή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας κ. Πάτρικ Σάναχαν.

Κατά τη συνάντηση, συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, τις διμερείς σχέσεις, άλλα θέματα περιφερειακής ασφάλειας και τη συνεργασία της αμυντικής βιομηχανίας μεταξύ των δύο χωρών.

Από αυτή την άποψη, ο υπουργός Ακάρ επανέλαβε τις απόψεις και τις προσδοκίες της Τουρκίας σχετικά με την προτεινόμενη ζώνη ασφαλείας στη Συρία, την προμήθεια των S-400, των αεροσκαφών F-35 και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Υπουργός Ακάρ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ βάσει στρατηγικής εταιρικής σχέσης για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των δύο χωρών, της περιοχής και του πλανήτη.

Τουρκικός θράσος με S-400: Αν το Κογκρέσο επιβάλει κυρώσεις θα τους σώσει ο Τραμπ, λένε

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: