Υποστηρικτής του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox ο πρώην σύμβουλος του Τραμπ




Ο Στιβ Μπάνον, πρώην σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και υποστηρικτής δεξιών λαϊκιστών ηγετών σε όλον τον κόσμο, όπως του προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου και του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία, βρίσκεται πάλι στην Ευρώπη, ενόψει των Ευρωεκλογών για να στηρίξει τα αντίστοιχα κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ισπανικό ακροδεξιό Vox.

Σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais, o Μπάνον χαρακτηρίζει τους Σαλβίνι και Βίκτορ Όρμπαν (πρωθυπουργός της Ουγγαρίας) «ως τους πιο σημαντικούς πολιτικούς σήμερα στην Ευρώπη» και τους θεωρεί ως τους «λογικούς ηγέτες» της ηπείρου.

Ο Μπάνον θεωρεί πως η πολιτική ατζέντα στις φετινές Ευρωεκλογές υπαγορεύεται από τα κόμματα που συμμετέχουν στον εναλλακτικό συνασπισμό που υποστηριζει την «Ευρώπη των Εθνών, όπου κάθε χώρα θα μπορεί αφ’εαυτού της να διαχειρίζεται τα προβλήματά της και να δίνει τις κατάλληλες λύσεις». «Όσο μεγαλύτερη είναι η προσέλευση στις κάλπες, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η νίκη του λαϊκιστικού κινήματος», προσθέτει ο Μπάνον.

Στην ίδια συνέντευξη, ο σύμβουλος και παραστάτης των εθνικιστικών κομμάτων ανακοινώνει την έλευσή του, την επόμενη εβδομάδα, στην Ισπανία για να έχει επαφές με την ηγεσία του ακροδεξιού Vox, χωρίς όμως να διευκρινίζει τη φύση των συνομιλιών που θα έχει με την ισπανική ακροδεξιά.

«Θα μιλήσω με την ηγεσία της και θα προσπαθήσω να τους εμπνεύσω κίνητρα, να πιστεύουν αυτό που κάνουν και το οποίο εκεί έξω είναι εκείνο που μετράει περισσότερο», τονίζει. «Οι εκλογές βρίσκονται στα χέρια τους. Αυτό είναι που καθημερινά έκανα με τον Τράμπ. Το Vox μπορεί να πετύχει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα στην Ισπανία».

Ο Μπάνον, που ως σύμβουλος δηλώνει πως δεν έχει πάρει «ούτε ένα δολάριο από κάποια κυβέρνηση, ή κόμμα» για την δουλειά του, χαρακτήρισε το κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ «εθνολαϊκιστικό κόμμα».

«Δεν είναι επαγγελματίες, όμως είναι περήφανοι γι’ αυτό. Προσεγγίζουν τον Μπολσονάρου και τον Σαλβίνι», τόνισε.

«Οι Μπολσονάρου και Σαλβίνι είναι πολύ κοντά. Μιλούν για τον νόμο και την τάξη στη χώρα τους και είναι πιο εστιασμένοι στην οικονομία. Είναι δυναμικοί άνθρωποι. Περισσότερο από τον Τραμπ, οι δυό τους υποστηρίζουν την ιδέα μίας χριστιανο-ιουδαϊκής Δύσης. Κι αυτό είναι κάτι που τους φέρνει κοντά στο Vox: παραδοσιακή οικογένεια, κοινωνικές δομές, πόλεμο ενάντια στον πολιτισμό του μαρξισμού. Να θυμόσαστε πως το κίνημα αυτό είναι λαϊκιστικό, εθνικιστικό και παραδοσιακό. Οι Μπολσονάρου και Σαλβίνι είναι οι καλλίτεροι εκπρόσωποί του».

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μπάνον εξέπληξε δηλώνοντας πως τον «συνεπαίρνει» η δημοκρατική πολιτικός, Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτές (όπως υποστηρίζει «είναι η υπ’ αριθμ. ένα ροκ σταρ της αμερικανικής πολιτικής), μολονότι δε συμμερίζεται την πολιτική της άποψη. Και δηλώνει ότι

αυτός είναι ο δρόμος που οφείλει ν’ ακολουθήσει και το Vox: «η μοντέρνα πολιτική αναμεμειγμένη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με το επαρκές μήνυμα που της προσδίδουν».

«Σήμερα η Οκάσιο –Κορτές είναι τόσο δυνατή όσο και η (πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων) Νάνσι Πελόζι, όμως πριν έναν χρόνο ήταν καμαριέρα και δούλευε νυχτερινή βάρδια. Και μιλάμε για το πιο ισχυρό έθνος στον κόσμο. Στο βαθμό που όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, το ίδιο μπορεί να συμβεί και με το Vox», τόνισε, προσθέτοντας «μακάρι η Οκάσιο-Κορτές να ήταν στο πλευρό μας. Το είχα τονίσει πρόσφατα σε μία συγκέντρωση ρεπουμπλικάνων: χρειαζόμαστε περισσότερες καμαριέρες και λιγότερους δικηγόρους».

Γιώργης-Βύρων Δάβος
Πηγή: El Pais, El Publico
26/03/2019 11:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ Μαδρίτη, Ισπανία

 

Συναγερμός στη Γερμανία: Εκκενώθηκαν έξι δημαρχεία, μετά από απειλές μέσω email

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: