Ενώπιον του δικαστηρίου ο Ρότζερ Στόουν, πρώην σύμβουλος του Τραμπ, για ψευδομαρτυρία

Ο Roger Stone (Δ), πρώην σύμβουλος του αμερικανικού προέδρου Donald J. Trump, προσέρχεται στο δικαστήριο με την σύζυγό του Nydia (Α). 06 Νοεμβρίου 2019. ΕPA, ERIK S. LESSER




Ως ψεύτη παρουσίασαν οι εισαγγελείς τον Ρότζερ Στόουν, τον πρώην σύμβουλο και φίλο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στη δίκη του που ξεκίνησε την Τετάρτη, με κατηγορίες που προέκυψαν κατά την έρευνα του πρώην ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Αφού επελέγησαν οι 12 ένορκοι, ξεκίνησαν οι εναρκτήριες αγορεύσεις στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσινγκτον. Ο 67χρονος που αυτοχαρακτηρίζεται «μπαγαπόντης» και «προβοκάτορας» έχει δηλώσει αθώος στις κατηγορίες της παρακώλυσης δικαιοσύνης, παρεμπόδισης μάρτυρα και ψευδούς κατάθεσης στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο Στόουν είναι φίλος και σύμμαχος του Τραμπ εδώ και σχεδόν 40 χρόνια.

«Θα αναρωτηθείτε, γιατί ο Ρότζερ Στόουν δεν είπε απλώς την αλήθεια; Οι αποδείξεις σε αυτήν την υπόθεση θα δείξουν ότι ο Ρότζερ Στόουν ψευδομαρτύρησε στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής επειδή η αλήθεια έμοιαζε άσχημη. Η αλήθεια έμοιαζε άσχημη για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ, για τον Ντόναλντ Τραμπ», είπε ο εισαγγελέας Άαρον Ζελίνσκι, απευθυνόμενος στους ενόρκους.

Ο εισαγγελέας επέμεινε ότι η υπόθεση δεν αφορά την πολιτική, ούτε το ποιος χάκαρε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών το 2016. Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και η έρευνα του Μάλερ συμπέραναν ότι για αυτό ευθυνόταν η Ρωσία.

Οι συνήγοροι του Στόουν θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δική τους άποψη αφού ολοκληρώσει η πολιτική αγωγή.

Ο Στόουν κατηγορείται ότι είπε ψέματα στην Επιτροπή σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες του προεκλογικού επιτελείου του Τραμπ να αποκτήσει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που υπέκλεψε η Ρωσία. Τα μηνύματα αυτά δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο WikiLeaks με σκοπό να ζημιωθεί η εκστρατεία της Χίλαρι Κλίντον.

«Ο Στόουν ενημέρωνε τακτικά ανθρώπους στο επιτελείο του Τραμπ για οποιαδήποτε πληροφορία νόμιζε ότι είχε για τη WikiLeaks», ανέφερε ο εισαγγελέας, εξηγώντας ότι ο 67χρονος απευθυνόταν στον Στιβ Μπάνον, τον τότε επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Ρεπουμπλικάνου υποψηφίου.

Με στοιχεία ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Οι Τούρκοι λένε ότι έκλεισε η συνάντηση Τραμπ και Ερντογάν: Στο Λευκό Οίκο στις 13 Νοεμβρίου

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: