Στην αποτίμηση των ελληνικών προγραμμάτων και τις ισπανικές εκλογές αναφέρθηκε ο Αλμούνια




Την ελπίδα ότι τον Ιούνιο του 2020 το Eurogroup θα υποστηρίξει την πρόταση που θα παρουσιάσει για την αξιολόγηση του δεύτερου και του τρίτου προγράμματος χρηματοοικονομικής βοήθειας του ESM προς την Ελλάδα, εξέϕρασε απόψε, από το βήμα του 4ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελϕών ο πρώην αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Χοακίν Αλμούνια, που διορίστηκε ως ανεξάρτητος εκτιμητής της διαδικασίας (σ.σ. ο οποίος ήταν Επίτροπος Οικονομικών κατά το ξέσπασμα της ελληνικής κρίσης το 2009).

  • “Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) και ο πρόεδρος του Eurogroup συμϕώνησαν να μου ζητήσουν να διευθύνω την έκθεση αξιολόγησης για τα δύο προγράμματα της Ελλάδας, όχι για το πρώτο, του 2010, αλλά για το δεύτερο και το τρίτο. (…) Προ διετίας υπήρξε η έκθεση για τα πέντε προγράμματα -για την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Κύπρο και την Ισπανία- αλλά όταν δημοσιεύτηκε αυτή η έκθεση, το τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα ήταν ακόμη σε εξέλιξη και έτσι αποϕασίστηκε (μια έκθεση) για όλη την περίοδο των προγραμμάτων τα οποία διαχειρίστηκαν οι θεσμοί”, εξήγησε στη διάρκεια συζήτησης με τον δημοσιογράϕο Γιάννη Πρετεντέρη (σ.σ. η πρώτη έκθεση αϕορούσε την αποτίμηση της οικονομικής βοήθειας του EFSF και του ESM προς το σύνολο των χωρών που είχαν βρεθεί σε πρόγραμμα τα προηγούμενα χρόνια).

Ο κ. Αλμούνια εξήγησε ότι τον Ιούνιο του 2019 πρέπει να παρουσιάσει στο Eurogroup το πεδίο εϕαρμογής της αποτίμησης αυτής, κάτι που θα αϕορά τα διάϕορα κεϕάλαια της αξιολόγησης, τα πεδία που θα αξιολογηθούν και τους όρους και τις προϋποθέσεις “και αν το Εurogroup συμϕωνήσει με την πρότασή μου τον Ιούνιο του 2019, θα έχουμε στη διάθεσή μας έναν χρόνο για να ολοκληρώσουμε την εργασία, δηλαδή τις συνεντεύξεις, τις τεχνικές αξιολόγησης κτλ. και τον Ιούνιο του 2020 ελπίζω ότι το Eurogroup θα υποστηρίξει την πρόταση που θα παρουσιάσω”.

Για τις εκλογές στην Ισπανία

Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμησή του για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών στην Ισπανία, στις 28 Απριλίου, επισήμανε ότι ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί, αλλά το κομματικό σύστημα είναι πιο ασταθές από ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, διατύπωσε την εκτίμηση ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα είναι πρώτο, χωρίς όμως πλειοψηϕία, το Λαϊκό Κόμμα θα είναι πιθανώς το δεύτερο, ακολουθούμενο κατά σειρά από το Ciudadanos και το Podemos, με είσοδο της ακροδεξιάς στο ισπανικό κοινοβούλιο για πρώτη ϕορά.

“Ελπίζω να βρούμε τρόπο να έχουμε έναν συνασπισμό (μια κυβέρνηση συνασπισμού), γιατί αυτός είναι ο μόνος τρόπος να έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση”, κατέληξε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ
01/03/2019 21:15

Ανάληψη ευθύνης από κυβέρνηση και αποδοχή από Πορτογάλους, οι όροι επιτυχούς εξόδου από κρίση

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: