Ο Ευάγγελος Αποστολάκης κατά την ομιλία του, ενώ πίσω του βρίσκεται η επισκευασμένη μεγάλη πλωτή δεξαμενή "Βιολάντα Γουλανδρή" των Ναυπηγείων στο Νεώριο της Σύρου, η οποία αναμένεται πως θα δώσει την ευκαιρία στην εταιρία που έχει αναλάβει τα ναυπηγεία να επισκευάζει περισσότερα και μεγαλύτερα πλοία, εμπορικά ή ακόμη και πολεμικά. Πηγή: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας

Στα ναυπηγεία Νεωρίου οι νέες πυραυλακάτοι, την ώρα που τρέχουν εξελίξεις στην Ελευσίνα

Πρόταση τίτλου: Μέρος των επόμενων πυραυλακάτων από τα ναυπηγεία Νεωρίου την ώρα που τρέχουν εξελίξεις και για την Ελευσίνα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL, Γ.Σ.

Τη βεβαιότητα πως τα ναυπηγεία στο Νεώριο της Σύρου θα συμβάλουν σε προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, που έχουν αναγεννηθεί κι έχουν ήδη δουλέψει ξανά με περίπου 55 επισκευές πλοίων, εξέφρασε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης κατά τα εγκαίνια της μεγάλης πλωτής δεξαμενής που επισκευάστηκε και είναι ξανά λειτουργική.

Συγκεκριμένα ο κος. Αποστολάκης αναφέρθηκε επιγραμματικά στη συνεργασία με το Πολεμικό Ναυτικό, με επισκευαστικό έργο πλωτών δεξαμενών, κατασκευή τμημάτων για τις νέες πυραυλακάτους τύπου «Ρουσσέν», αλλά και αναβάθμιση των πυραυλακάτων κλάσης «Λάσκος».

  • Όπως έχει γίνει γνωστό, μόλις ξεπεραστεί ο δαιδαλώδης σκόπελος των πυραυλακάτων «Βλαχάκος» και «Καραθανάσης» που βρίσκονται στα ναυπηγεία Ελευσίνας σε ημιτελή κατάσταση, αμέσως μετά το Πολεμικό Ναυτικό φαίνεται βάζει πλώρη για την ολοκλήρωση του συγκεκριμένου προγράμματος, το οποίο έχει προβλέψει ακόμη δυο πυραυλακάτους τύπου «Ρουσσέν» .

Φυσικά η ένταξη των νέων πυραυλακάτων στη δύναμη ταχέων σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού αποτελεί μια σαφέστατη αναβάθμιση, κυρίως σε ότι έχει να κάνει την προστασία νησιωτικών περιοχών. Από την άλλη πλευρά όλοι γνωρίζουν πως το θέμα των δυο ημιτελών «Ρουσσέν» δεν τείνει, αλλά έχει δημιουργήσει ήδη σοβαρότατα προβλήματα, για τα οποία έχουμε αναφερθεί διεξοδικά σε προγενέστερα ρεπορτάζ.

Νέα πρόταση από την Κυπριακή κοινοπραξία για την Ελευσίνα

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κινητικότητα γύρω από τα ναυπηγεία Ελευσίνας δεν σταματά. Μάλιστα, φαίνεται ότι βρισκόμαστε ενώπιον εξελίξεων, μπροστά σε μια νέα αναμονή κατάθεσης μη δεσμευτικής πρότασης, μεγαλύτερης οικονομικής αξίας από την Κυπριακή κοινοπραξία η οποία πριν από μια εβδομάδα είχε προτείνει το ποσό των 90 εκατομμυρίων ευρώ και επιπλέον επενδύσεις που αγγίζουν τα 25 εκατομμύρια.

  • Πάντως φαίνεται πως το πρόγραμμα εθελουσίας και το πρόγραμμα ελεύθερων οικονομικών βαρών, από χρέη του παρελθόντος, είναι τα δυο βασικά αγκάθια που καλούνται να διαπραγματευτούν η κοινοπραξία, το Ελληνικό δημόσιο, οι πιστωτές, ο νυν ιδιοκτήτης και οι εργαζόμενοι, οι οποίοι μάλιστα δήλωσαν κατηγορηματικά πως η πρόταση περί εθελουσίας θα πρέπει να βγει από τα διαπραγματευτικά χαρτιά.

Ωστόσο ο χρόνος τρέχει και παραμένει άγνωστο το τι θα γίνει κι αν έως το καλοκαίρι που έχει τοποθετηθεί χρονικά το νέο dead line για την παράδοση των πυραυλακάτων, θα τηρηθεί, ειδικά δεδομένων των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί αλλά και με το που βρίσκονται οι εργασίες πάνω στα δυο πλοία που αναμένει ο στόλος.

  • Ανώτατες πηγές σημείωναν ότι περί τα τέλη του μήνα, αν δεν υπάρξει λευκός καπνός για την Ελευσίνα, τουλάχιστον όπως όλα δείχνουν θα έχουν φύγει τα πυκνά σύννεφα ξεδιαλύνοντας το ομιχλώδες τοπίο που υπάρχει αυτή τη στιγμή.
  • Την ίδια ώρα σε κατάσταση αναμονής βρίσκονται οι φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, οι οποίες περιμένουν την τύχη της αναβάθμισης, η οποία δεν λέει έως στιγμής να φανεί. Δεν είναι λίγες οι φωνές που έχουν να λένε πως οι εξελίξεις με την τύχη των ναυπηγείων σχετίζονται με πολλά από τα επόμενα βήματα που θέλει αλλά και πρέπει να προχωρήσει το Πολεμικό Ναυτικό.
  • Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζονται και οι επαφές στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού με εκπροσώπους εταιριών, οι οποίοι παρουσιάζουν τις δυνατότητες που έχουν για το πλοίο του μέλλοντος του ΠΝ. Όπως λένε ανώτατες πηγές, αυτές οι συναντήσεις θα συνεχιστούν, όπως και οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις βασικούς «παίκτες» για την πολυπόθητη μονάδα επιφανείας των επόμενων ετών.

Μάλιστα την ώρα που αυτές οι συναντήσεις δίνουν και παίρνουν, υπάρχουν κι άλλες ανάμεσα σε μέλη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και αξιωματούχους του υπουργείου άμυνας κι αυτό διότι ο κορβανάς του υπουργείου άμυνας χρειάζεται άμεσα λύσεις με εξοπλιστικά προγράμματα να τρέχουν και τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε διαρκή εγρήγορση καθώς ο γείτονάς μας παραμένει νευρικός.

Τουρκική Navtex ως αντίδραση στη σύνοδο Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ με συμμετοχή ΗΠΑ

1 Comment on "Στα ναυπηγεία Νεωρίου οι νέες πυραυλακάτοι, την ώρα που τρέχουν εξελίξεις στην Ελευσίνα"

  1. δημητρης κολλιας | March 18, 2019 at 4:36 PM | Reply

    θέλω να ενημερώνομαι για τα ναυπηγεία [Συνδικαληστης]

Leave a comment

Your email address will not be published.


*