“Τα μαζεύει” η Τουρκία μετά την απάντηση Αποστολάκη σε Ακάρ: Ομιλεί για παρερμηνεία δηλώσεων




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL Γ.Σ.

Προσπάθεια αναδίπλωσης από το Τουρκικό υπουργείο άμυνας μετά την ομόθυμη καταδίκη από ελληνικής πλευράς για τις δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ και την σκληρή διπλωματική γλώσσα που χρησιμοποίησε ο ομόλογός του, Ευάγγελος Αποστολάκης.

  • Ύστερα από το «πρόσεξε τι λες» του Έλληνα υπουργού, το υπουργείο άμυνας της γειτονικής χώρας φέρεται να επανέρχεται στο δρόμο της επίλυσης ζητημάτων μέσω του διαλόγου, όπως προβλέπουν τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για τα οποία μάλιστα οι δυο υπουργοί συζήτησαν και συμφώνησαν επί Βελγικού εδάφους να συσταθούν ομάδες εργασίας για την αναθέρμασή τους.

Η ανακοίνωση του Τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρει:

«Στην ομιλία που έκανε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, στις 21 Μαρτίου 2019, ανέφερε ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της ειρήνης στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Μπλε Πατρίδα μας. Διαπιστώθηκε ότι η δήλωση του υπουργού Ακάρ σχετικά με τη Γαλάζια Πατρίδα μας δεν αποδόθηκε κατά γράμμα (παρερμηνεύτηκε) από κάποια ΜΜΕ.

Η Τουρκία, όπως δηλώνει πάντα, υποστηρίζει την επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο με ειρηνικό τρόπο και μέσω διαλόγου και είναι αποφασισμένη να προστατεύει τα δικαιώματα και συμφέροντά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο και συνθήκες».

Ανώτατες πηγές υπενθύμιζαν, πως την ώρα που το Τουρκικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση αναφερόμενο σε «παρερμηνείες» και λάθος μεταφράσεις, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας καθημερινά επιδίδονται σ’ ένα κρεσέντο, ακόμη και εθνικιστικών τόνων, με πιο πρόσφατο το δημοσίευμα με χάρτη που δείχνει τους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης ως τουρκικό έδαφος.

  • Πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, δεν ήταν τυχαίο που επίλεξε ν’ απαντήσει στον Χουλουσί Ακάρ διπλωματικά μεν, σκληρά δε, επισημαίνοντας πως δεν είναι δυνατό ο Τούρκος υπουργός να χρησιμοποιεί τέτοια γλώσσα.

«Όπως βλέπετε οι δηλώσεις του Ακάρ, παρόλο που είμαστε σε περίοδο που αγωνιζόμαστε να βρούμε τρόπους για να χαμηλώσει η ένταση, μας ξαφνιάζουν με κάτι καινούριο, με πράγματα που δεν βασίζονται στη λογική. Η αρχή της Ελλάδος είναι ότι σεβόμαστε το Διεθνές Δίκαιο και τις Συνθήκες. Όταν οι αρχές αυτές αμφισβητούνται θα πρέπει να προβληματιστούμε. Θεωρώ ότι δεν μπορώ να δώσω σοβαρότητα σε τέτοιες δηλώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούν και να ξέρουν τι λένε. Να μην πετάνε ρουκέτες για εντυπωσιασμό», τόνισε ο κος Αποστολάκης.

 

“Το βιολί τους” οι Τούρκοι: Μας ανήκει και το Αιγαίο και η Κύπρος, λέει προκλητικά ο Ακάρ (video)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: