“Πάγωσαν” τα τουρκικά F-35: Ευκαιρία τα ελληνικά εξοπλιστικά να μην μείνουν πίσω




ΡΕΠΟΡΤΑΖ HELLAS JOURNAL

Τη στιγμή που η Αμερική παγώνει τα εξοπλιστικά της Τουρκίας, τουλάχιστον σ’ ότι αφορά την παράδοση των αεροσκαφών 5ης γενιάς, F-35 (ΕΔΩ) και που αναμένεται να σκληρύνει ίσως και περισσότερο την στάση της εφόσον η Άγκυρα επιμείνει στην αγορά του ρωσικού συστήματος S-400, η Ελλάδα κάνει μια προσπάθεια να ξεδιαλύνει τα θολά νερά σε δυο βασικούς τομείς των εξοπλιστικών της προγραμμάτων.

  • Το θέμα των αεροσκαφών F-16 είναι το πρώτο και μάλιστα θ’ απασχολήσει στο άμεσο μέλλον μιας και ο Ευάγγελος Αποστολάκης φαίνεται αποφασισμένος να επαναφέρει την τροπολογία για τα μαχητικά στη Βουλή. Τόσο ο ίδιος ο υπουργός, όσο και το περιβάλλον του, θέλουν να κρατήσουν κλειστά τα χαρτιά τους μέχρι να φτάσει και πάλι το θέμα στο κοινοβούλιο για να συζητηθεί.
  • Πάντως μέσω κύκλων του υπουργείου, αναφέρεται πως η τροπολογία έτσι όπως θα φτάσει στην επιτροπή Άμυνας, δεν θα έχει καμία σχέση μ’ εκείνη που είχε κατατεθεί από τον Πάνο Καμμένο.

Το θέμα του μέλλοντος της αναβάθμισης των F-16 στο επίπεδο Viper, όπως έγινε γνωστό συζητήθηκε και κατά τη συνάντηση του Ευάγγελου Αποστολάκη με τον αρμόδιο τομεάρχη άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια.

Ο υπουργός τον ενημέρωσε πάντως πως η τροπολογία θα έρθει άμεσα στη Βουλή, με τον τομεάρχη να σημειώνει πως η θέση της ΝΔ είναι γνωστή, άρα το κόμμα της Αξιωματικής αντιπολίτευσης πιθανότατα θα κρατήσει την ίδια σκληρή στάση.

  • Πηγές από το υπουργείο Άμυνας σημείωναν πως εφόσον όλα τα ερωτήματα απαντώνται ποιος ο λόγος να υπάρξει νέα αντιπαράθεση, εκτός κι αν η επιθυμία είναι του σκληρού πολιτικού ροκ κάτι που δεν είναι ότι καλύτερο σ’ ότι αφορά την Άμυνα της χώρας.
  • Ανώτατες πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σχολίαζαν πως ήδη το δείγμα σε πολιτικό επίπεδο φάνηκε από τη στιγμή που όλα τα κόμματα είχαν την ευκαιρία να θέσουν δεκάδες ερωτήματα στον καθένα εμπλεκόμενο, για την πολυπόθητη αναβάθμιση. Παρόντες ήταν στη Βουλή, εκπρόσωποι της μητρικής εταιρίας που αναλαμβάνει την αναβάθμιση, άνθρωποι από την ΕΑΒ κι άλλες Ελληνικές εταιρίες που θα προσφέρουν κι εκείνες με τα μέσα τους. Ωστόσο πλην των θέσεων που εξέφρασαν κανείς δεν ασχολήθηκε μαζί τους ζητώντας τους να εξηγήσουν με σαφήνεια τεχνικά αντικείμενα.

Η πολιτική αντιπαράθεση ήταν εκείνη που φάνηκε τόσο μέσα στην ολομέλεια, όσο και στην επιτροπή. Πάντως ο κος Κικίλιας συζήτησε με τον υπουργό το θέμα των αμυντικών βιομηχανιών που κινούνται στον αστερισμό της πτώχευσης.

Μέσα στην επιτροπή ακούστηκαν οι θέσεις και η αγωνία των εκπροσώπων της ΕΑΒ για το μέλλον της εταιρίας, ενώ παρόμοια φάνηκε να είναι η αγωνία και του τομεάρχη άμυνας της ΝΔ που αφορά το μέλλον των αμυντικών βιομηχανιών που αυτή τη στιγμή υπολειτουργούν.

Σε «μπουνάτσα» οι ΜΕΚΟ & οι συζητήσεις για το πλοίο των επόμενων ετών

Ανώτατη πηγή από το Πολεμικό Ναυτικό έλεγε πως οι συζητήσεις με Γαλλία, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες για το θέμα των νέων φρεγατών που θα αλλάξουν το ύφος και την μαχητική ισχύ του ΠΝ, δεν σταματούν και όλα απ’ ότι φαίνεται κινούνται γύρω από την σφαίρα των Ελληνικών ναυπηγείων.

  • Άρα η χάραξη στρατηγικής εξέλιξης με τα ναυπηγεία, φέρνει σε μπουνάτσα μεν το ΠΝ, αλλά με «βουβά κύματα» μιας και οι καθυστερήσεις στις όποιες κινήσεις καίνε το ναυτικό κυρίως με τις ΜΕΚΟ που περιμένουν την αναβάθμισή τους. Την ώρα που τα χρήματα γι’ αυτό το πρόγραμμα υπάρχουν, ακόμη η εντολή είναι «κράτει τις μηχανές» μέχρι να ξεθολώσει το τοπίο, των συνεργασιών.
  • Η εταιρία που θα προκριθεί στον αγώνα δρόμου που γίνεται για τα Ελληνικά ναυπηγεία και την επιβίωση των πολύπειρων εργαζόμενων τους, απ’ ότι όλα δείχνουν, θα είναι εκείνη που θ’ αναλάβει και την κατασκευή των νέων φρεγατών.

Οι ίδιες πηγές μάλιστα έλεγαν πως θεωρούν σε επίπεδο σχεδίασης ότι καλύτερο για το ΠΝ τις Γαλλικές Belhara. Το πώς θα γίνει αυτό το πλοίο να περάσει σε Ελληνικά χέρια το έχουμε αναλύσει πολλές φορές στην ιστοσελίδα μας. Τα σενάριο των ομολόγων, πραγματικό μεν ουτοπικό δε όπως αποδεικνύεται, η κατασκευή τους για λογαριασμό του Γαλλικού ΠΝ και η αγορά τους από εκεί, αποτελεί κι αυτό ένα μέρος σοβαρό της συζήτησης.

  • Από την άλλη πλευρά ωστόσο θα ήθελαν οι Αξιωματικοί του ΠΝ οι φρεγάτες να κατασκευαστούν από Ελληνικά χέρια κάτι άλλωστε που είχε συζητηθεί εξ αρχής. Δηλαδή, οι δυο από τις τέσσερις να κατασκευαστούν στα Ελληνικά ναυπηγεία, ενώ για εκείνες που θα γίνουν στην Γαλλία, να μεταβούν “πρωτομάστορες” της χώρας μας που θ’ αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία και να τη μεταφέρουν πίσω στην Ελλάδα.

Παρόμοιες συζητήσεις έχουν γίνει τόσο με τη Γερμανία- που ως προσφορά είναι κατά τι φθηνότερη από της Γαλλίας- αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες στο μοντέλο που έχει εφαρμόσει με τη Σαουδική Αραβία.

Τα UAV που παρακολουθούν 24 ώρες τη Γαλάζια Πατρίδα του Ταγίπ: «Πήγασος» και «Sperwer»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: