Ηλεκτρονικά μηνύματα “καίνε” Τράμπ και Κοέν για την υπόθεση χορήγησης προεδρικής χάρης




Ένας δικηγόρος που δήλωσε ότι έχει επικοινωνήσει -μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων- με τον προσωπικό δικηγόρο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζιουλιάνι επιβεβαίωσε τον Μάικλ Κόεν για ένα ηλεκτρονικό μήνυμα του Απριλίου 2018, σύμφωνα με το οποίο, ο Κόεν μπορούσε “να κοιμηθεί ήσυχος το βράδυ,” επειδή είχε “φίλους σε υψηλές θέσεις,” σύμφωνα με αντίγραφο του ηλεκτρονικού μηνύματος που έχει στα χέρια του, το CNN.

  • Πρόκειται για δύο ηλεκτρονικά μηνύματα με ημερομηνία 21η Απριλίου 2018, αντίγραφα των οποίων, μεταξύ άλλων εγγράφων έχει παραδώσει στο Κογκρέσο ο πρώην δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ.
  • Στα μηνύματα αυτά, δεν αναφέρεται ξεκάθαρα η χορήγηση προεδρικής χάρης.

Ο Κόεν στην διάρκεια της -κεκλεισμένων των θυρών- κατάθεσης που έδωσε στο Κογκρέσο, παρέδωσε τα αναφερόμενα ηλεκτρονικά μηνύματα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του να εδραιώσει τον ισχυρισμό του, ότι ήταν ενδεχόμενο να του χορηγηθεί προεδρική χάρη, πριν ο ίδιος αποφασίσει να συνεργαστεί με τις ομοσπονδιακές αρχές, όπως δηλώνουν πηγές που έχουν λάβει γνώση για το περιεχόμενο της μυστικής κατάθεσής του.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος που έγραψε τα ηλεκτρονικά μηνύματα, Ρόμπερτ Κοστέλο δήλωσε στο CNN ότι η ερμηνεία των γεγονότων από τον Κόεν αποτελεί “καθαρή ανοησία.” Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ο Κόεν του είχε ζητήσει να θέσει το θέμα χορήγησης προεδρικής χάρης στον Τζιουλιάνι.

  • “Ότι ήταν ανοιχτό [ζήτημα], σημαίνει ότι ο ίδιος [ο Κόεν] το είχε θέσει και το ανέφερα αυτό στον Τζιουλιάνι. Ο Τζιουλιάνι είπε ότι ο πρόεδρος δεν θα συζητήσει ζητήματα χορήγησης χάρης με τον οποιονδήποτε. Εάν αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα ήταν ανοιχτό, τέθηκε πράγματι για 15 δευτερόλεπτα,” δήλωσε ο Κοστέλο που είναι φίλος του Τζιουλιάνι για σαράντα χρόνια και προφανώς διερευνούσε το ενδεχόμενο να εκπροσωπήσει (νομικά) τον Κόεν.
  • “Την πρώτη φορά που μου γνωστοποιήθηκε το συγκεκριμένο ζήτημα, ήταν επειδή ο Μάικλ το έθεσε σε εμένα και του είπα ‘Κοίταξε αυτό είναι ουσιαστικά πρώιμο… Αλλά, αν θέλεις να το θέσω, θα το θέσω.’ Και το έπραξα,” είπε ο Κοστέλο.

Από την άλλη μεριά, μία πηγή που έχει λάβει γνώση για τις σκέψεις που είχε ο Κόεν κατά την περίοδο εκείνη, αμφισβήτησε τις εξηγήσεις του Κοστέλο για την εξέλιξη των γεγονότων κι άφησε να εννοηθεί ότι, ήταν ο Κοστέλο που προωθούσε την σχέση του με τον Τζιουλιάνι.

  • Μία άλλη πηγή που έχει λάβει γνώση για τα ηλεκτρονικά μηνύματα, δήλωσε ότι ήταν η νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ που προσπαθούσε να κρατήσει τον Κόεν στην ομάδα των προεδρικών δικηγόρων, προκειμένου ο ίδιος να παραμείνει σιωπηρός. Η ίδια πηγή, άφησε να εννοηθεί ότι είναι ενδεχόμενο μία προεδρική χάρη να βρίσκονταν υπό διαμόρφωση, κατά την συγκεκριμένη περίοδο.

Ωστόσο, η νομική ομάδα του προέδρου Τραμπ υποστηρίζει ότι ήταν ο Κόεν και οι δικηγόροι του, που έθεταν την προοπτική χορήγησης μιας προεδρικής χάρης.

Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες ερμηνείες για την εξέλιξη των γεγονότων, έρχονται στο προσκήνιο της δημοσιότητας, καθώς οι επιτροπές του Κογκρέσου, ασχολούνται ακριβώς, με το ζήτημα της ενδεχόμενης χορήγησης προεδρικής χάρης, αλλά και τον Κόεν. Οι επιτροπές διερευνούν ποιος ακριβώς, έθεσε αρχικά την προοπτική χορήγησης προεδρικής χάρης μέσω συζητήσεων, αλλά και πόσο αυτές οι συζητήσεις εξελίχθηκαν.

Η κατάθεση που έδωσε ο Κόεν έχει προκαλέσει την πλήρη σύγκρουσή του με τους Ρεπουμπλικάνους, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι λέει ψέματα όταν ισχυρίζεται ότι “ποτέ δεν ζήτησε ή ποτέ δεν θα δέχονταν” μία προεδρική χάρη από τον Τραμπ.

Ο Τζιουλιάνι από την πλευρά του, δήλωσε στο CNN ότι τα ηλεκτρονικά μηνύματα που ο Κόεν παρουσίασε στο Κογκρέσο δεν είχαν να κάνουν με την χορήγηση προεδρικής χάρης.

  • “Αυτά είχαν να κάνουν με τις σκέψεις που είχε ο Μάικλ Κόεν ότι ο πρόεδρος ήταν οργισμένος μαζί του,” δήλωσε ο Τζιουλιάνι στο CNN. “Τηλεφώνησα [στον Κοστέλο] για να τον διαβεβαιώσω ότι ο πρόεδρος δεν ήταν οργισμένος [με τον Κόεν]. Δεν είχε περάσει πολύς καιρός από τις αιφνιδιαστικές εφόδους ελέγχου του FBI κι ο πρόεδρος αισθάνονταν άσχημα γι’ αυτό.”

Ο Λάνι Ντέιβις δικηγόρος κι εκπρόσωπος του Κόεν, δήλωσε στο CNN ότι ο ίδιος δεν μπορούσε να σχολιάσει τις εξελίξεις αν σε αυτές υπήρχαν αναφορές για έγγραφα που παραδόθηκαν στις επιτροπές, που είναι αρμόδιες για τις υπηρεσίες πληροφοριών στο Κογκρέσο.

  • “Ωστόσο και σε γενικότερο επίπεδο από την εμπειρία μου, είναι αδύνατο να απαρνηθείς ή να προσπαθήσεις να ξεφύγεις από αυτό που αναφέρεται στα χαρτιά. Για παράδειγμα, ο Μάικλ Κόεν στην δημόσια κατάθεσή του, δεν ζήτησε από κανέναν να εμπιστευτεί μόνο αυτά που έλεγε. Ο ίδιος κατέθεσε έγγραφα τα οποία μιλάνε από μόνα τους προκειμένου να στηρίξει αυτά που έλεγε,” είπε χαρακτηριστικά ο Ντέιβις.

Στα ηλεκτρονικά μηνύματα που έχει στα χέρια του το CNN, ο Κοστέλο λέει στον Κόεν, που είχε εκφράσει την ανησυχία του για τις σχέσεις του με τον Τραμπ, ότι όλα είναι καλά με τον πρόεδρο κι ότι ο Τραμπ είναι ακόμη στην πλευρά του Κόεν.

  • “Μόλις μίλησα με τον Ρούντι Τζιουλιάνι και του είπα ότι είμαι στην ομάδα σου,” έγραψε ο Κοστέλο στο πρώτο από τα δύο ηλεκτρονικά μηνύματα. “Μου ζήτησε να σου πω, πως γνωρίζει πόσο σκληρό είναι όλο αυτό για σένα και για την οικογένειά σου και ότι [σίγουρα] θα ενημερώσει τον πρόεδρο. Ο ίδιος είπε ότι σε ευχαριστεί που χρησιμοποιείς αυτό το ανεπίσημο κανάλι επικοινωνίας και μου ζήτησε να διατηρήσουμε την επαφή μας.”

Σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που ακολούθησε το πρώτο, ο Κοστέλο γράφει στον Κόεν ότι μίλησε στον Τζιουλιάνι και ότι ήταν “πολύ, πολύ θετικό.”

  • “Δεν υπήρξε ποτέ αμφιβολία ότι αυτοί είναι μαζί μας. Ο Ρούντι είπε ότι αυτό το κανάλι επικοινωνίας πρέπει να διατηρηθεί. Το χαρακτήρισε σημαντικό και υπογράμμισε πόσο ήσυχοι είναι, που έχουν κάποιον σαν εμένα, που ο Ρούντι γνωρίζει για τόσα πολλά χρόνια σε αυτόν τον ρόλο.” “Κοιμήσου ήσυχος το βράδυ, έχει φίλους σε υψηλές θέσεις,” έγραψε ολοκληρώνοντας το ηλεκτρονικό του μήνυμα ο Κοστέλο.

Δεν έχει γίνει γνωστό, ποια ήταν κι αν υπήρξε η έγγραφη απάντηση του Κόεν στα ηλεκτρονικά μηνύματα του Κοστέλο.

14/03/2019 09:24
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αθήνα, Ελλάδα

 

Νέο χτύπημα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Αποκλείουμε κάθε επίθεση εναντίον των Κούρδων στη Συρία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: