Νέο χτύπημα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Αποκλείουμε κάθε επίθεση εναντίον των Κούρδων στη Συρία

File Photo: Syrian Kurdish female fighters of the Women’s Protection Units (YPJ) attend a course at a training center in rural Deir ez-Zor in Syria. Hundreds of Kurdish women, including Yazidis from Syria and Iraq have taken part in the fighting against Islamic state group (IS), and control the borders areas in Syria and neighboring Iraq to protect their community from suspected attacks by IS members. EPA, MURTAJA LATEEF
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συζητούν με την Άγκυρα για καμία τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία και πιστεύουν ότι δεν απαιτείται τέτοια επιχείρηση για να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters, απορρίπτοντας έτσι τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης για το αντίθετο.

Αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας είχε δηλώσει ότι η Άγκυρα συζητά με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία πιθανή επίθεση σε μια περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας που ελέγχεται από Κούρδους μαχητές.

“Οι ΗΠΑ δεν συζητούν με την Τουρκία για καμία τουρκική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία”, δήλωσε ο αξιωματούχος, μιλώντας υπό την προϋπόθεση της ανωνυμίας.

Ως γνωστόν η Τουρκία απαιτεί να δημιουργήσει μια ασφαλή ζώνη στη συνοριακή περιοχή ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, όταν η πλειοψηφία των αμερικανικών στρατευμάτων αποχωρήσουν από τη χώρα.

Ο αμερικανικός στρατός υποστηρίζει τις δυνάμεις υπό την καθοδήγηση των Κούρδων οι οποίες παλεύουν το Ισλαμικό Κράτος. Ωστόσο, η Τουρκία θεωρεί τους Κούρδους μαχητές των YPG που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) ως τρομοκράτες και απείλησε να ξεκινήσει επιχειρήσεις εναντίον τους.

“Είχαμε επαναλαμβανόμενες συζητήσεις σχετικά με έναν μηχανισμό ασφαλείας ή μία “ασφαλή ζώνη” στη βορειοανατολική Συρία που θα αφορούσε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια”, δήλωσε ο αξιωματούχος.

“Οι λεπτομέρειες του μηχανισμού ασφαλείας συζητούνται και αναπτύσσονται, αλλά από την άποψη των ΗΠΑ δεν θα απαιτούσε καμία τουρκική επίθεση”.

Η στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο SDF είναι μόνο ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς στη σχέση με την Τουρκία.

Η ‘Άγκυρα κατευθύνεται προς μια αναμέτρηση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα σχέδιά της να αγοράσει ένα σύστημα προηγμένης αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία. Η Τουρκία έχει αναφέρει ότι τα συστήματα S-400 θα παραδοθούν τον Ιούλιο και θα εγκατασταθούν τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με το Reuters, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει ότι με αυτόν τον τρόπο θα διακινδυνεύσει η προμήθεια στην Τουρκία των μαχητικών αεροσκαφών F-35 της Lockheed Martin Corp και άλλες συμφωνίες αμυντικής βιομηχανίας, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής συμφωνίας για τα αμυντικά συστήματα της Raytheon Co Patriot.

Η Τουρκία θα μπορούσε επίσης να αντιμετωπίσει τις κυρώσεις των ΗΠΑ σύμφωνα με έναν νόμο που είναι γνωστός ως CAATSA, αναφέρει το Reuters.

Νέα «ρουκέτα» των ΗΠΑ εναντίον της Τουρκίας: Θα φύγετε και από το πρόγραμμα των F-35

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal