Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Πέμπτης: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Τα αποτελέσματα της τετραμερούς Συνόδου στην Ιερουσαλήμ, ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ και οι αλλαγές που ετοιμάζονται με στόχο να περάσει, η υπόθεση Focus, η λειτουργία της Θεραπευτικής Κοινότητας Εφήβων και το «ναι» των φαρμακοποιών στην ένταξη τους στο ΓεΣΥ, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Ένα βήμα πριν την εφαρμογή του ΜΟΕ κινητής τηλεφωνίας» γράφει ότι στην Κύπρο για επαφές βρίσκονται εκπρόσωποι του πρότυπου ευρωπαϊκού κέντρου κινητής τηλεφωνίας GSM, με το οποίο θα γίνουν οι ξεχωριστές συμφωνίες των παρόχων. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε «ικανοποίηση Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα της τετραμερούς στην Ιερουσαλήμ» κι ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν τον τριμερή μηχανισμό που δημιούργησαν το Ισραήλ, η Ελλάδα και η Κύπρος. Αλλού γράφει ότι ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ζητά νέες συνομιλίες στο Κυπριακό με τελικό σταθμό την λύση.

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Με τις ευλογίες ΗΠΑ η ενεργειακή ασφάλεια» γράφει ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει την ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, ενώ δύσκολη είναι η μεσολάβηση ΗΠΑ για Τουρκία στο Κυπριακό. Επίσης γράφει ότι έρχονται νέες εξαγγελίες σε επίπεδο διεύρυνσης τριμερών συνεργασιών. Αλλού γράφει ότι στην ένσταση της υπεράσπισης προσέκρουσε η προσπάθεια της κατηγορούσας αρχής στην υπόθεση Focus να εισαγάγει τη μαρτυρία του πρώην γαμπρού του Χριστόδουλου Χριστοδούλου Ανδρέα Κιζουρίδη, θέτοντας ζήτημα κατάχρησης της διαδικασίας. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε προϋπολογισμό αλλαγών από το ΡΙΚ για να περάσει, ενώ παραμένει το κονδύλι για τις διαφημίσεις.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Ξεκάθαρη προειδοποίηση των ΄4 ΄από την Ιερουσαλήμ για ενέργεια και ασφάλεια» γράφει ότι τοποθετώντας την Τουρκία (έστω και χωρίς ονομαστική αναφορά) σε έναν άξονα κακού, η Τετραμερής Σύνοδος της Ιερουσαλήμ διαμήνυσε την αποφασιστικότητα του Ισραήλ, της Κύπρου, της Ελλάδας και των ΗΠΑ να συνεργαστούν και να αμυνθούν ενάντια σε ΄εξωτερικές κακές επιρροές στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη Μέση Ανατολή». Αλλού γράφει ότι ναι στο ΓεΣΥ είπαν οι ιδιώτες φαρμακοποιοί, ενώ αναμένεται τώρα η υπογραφή μνημονίου συναντίληψης με τον ΟΑΥ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι με εφτά ανήλικους χρήστες ξεκινά τις ερχόμενες ημέρες την λειτουργία της η Θεραπευτική Κοινότητα Εφήβων.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Ναι στο ΓΕΣΥ είπαν οι φαρμακοποιοί» γράφει ότι «ναι» στην ένταξη τους στο ΓεΣΥ αποφάσισαν πλειοψηφικά χθες οι φαρμακοποιοί. Η πρόταση του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας τέθηκε προς ψήφιση ενώπιον των μελών του Παγκύπριου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε έκτακτη γενική συνέλευση. Σε άλλο θέμα ο Joel Bouzoy και ο Didier Drogba μιλούν αποκλειστικά στην «Χαραυγή» και στην Yeni Duzen για τον ποδοσφαιρικό αγώνα Νέας Σαλαμίνας και Magusa. Αλλού γράφει ότι μειωμένος κατά 400 χιλ. ευρώ ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ με περικοπές για τις συμπαραγωγές και την παραγωγή ντοκιμαντέρ.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” υπό τον τίτλο «Ο Πομπέο ενδυναμώνει την Τριμερή Σύνοδο», γράφει ότι οι ηγέτες αποφάσισαν να στηρίξουν την ασφάλεια στο τομέα της ενέργειας και να αμυνθούν ενάντια σε εξωτερικές «κακόβουλες επιρροές». Αλλού γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση λέει ότι θα δεχθεί καθυστέρηση του Brexit. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Κύπρος περιλαμβάνεται στις 50 πιο χαρούμενες χώρες τους κόσμου.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα –
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
21/03/2019

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: