Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το Κυπριακό αν αναμονή των επόμενων κινήσεων της Γραμματείας του ΟΗΕ μετά την αποστολή της Τζέιν Χολ Λουτ, ο διορισμός του Κωνσταντίνου Ηροδότου στη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, οι πληροφορίες ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έδωσε οδηγίες για έναρξη αστυνομικών ερευνών για υποθέσεις που υποδεικνύονται στο πόρισμα για τον Συνεργατισμό, οι επικρίσεις ΑΚΕΛ για το θέμα των ακινήτων της πρώην Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας, η συζήτηση για τους κανονισμούς των φαρμάκων στο πλαίσιο του ΓεΣΥ και οι πληροφορίες για εμπλοκή του Αλεξάντερ Ντάουνερ σε προσπάθειες αποτροπής νίκης της υποψηφιότητας Τραμπ στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016 είναι τα κύρια θέματα που προβάλλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Η «Αλήθεια» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Περιμένοντας την ταφόπλακα» γράφει στο κύριο της θέμα ότι σε στάση αναμονής για την κήρυξη οριστικού αδιεξόδου στο Κυπριακό βρίσκεται η Λευκωσία, καθώς αυτή την πρόθεση αφήνει να διαφανεί ο τρόπος αντίδρασης της Γραμματείας του ΟΗΕ ύστερα από τα απογοητευτικά αποτελέσματα της αποστολής Λουτ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ξεπερνιούνται ένα ένα τα προβλήματα με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, καθώς πλησιάζει η ημερομηνία – ορόσημο για την εφαρμογή του. Σε άλλη είδηση γράφει ότι επιλέγηκε το φαβορί για τη θέση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου.

Ο «Πολίτης» στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο «Ηροδότου με αποδοχή από ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ» και γράφει ότι για το διορισμό του Κωνσταντίνου Ηροδότου ως Διοικητή της ΚΤΚ μέτρησε η δυνατότητα επαρκούς εκπροσώπησης στην ΕΚΤ, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης διαβουλεύτηκε με τον Υπουργό Οικονομικών, τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ. Αλλού γράφει ότι κάθε τρεις και λίγο οι δημόσιες μεταφορές μπαίνουν σε περιπέτειες, οι οποίες απ’ ότι φαίνεται δεν πρόκειται να τελειώσουν πριν από τη λήξη της σύμβασης τον Ιούλιο του 2020. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Επίτροπος Διοικήσεως ζητά τον Γενικό Ελεγκτή να παγώσει διαδικασία προσλήψεων μέχρι να ολοκληρωθεί έρευνα για τη νομιμότητά της.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Πιάνει δουλειά η Αστυνομία», γράφει στο κύριο του θέμα ότι ο Γενικός Εισαγγελέας παραπέμπει υποθέσεις που υποδεικνύονται στο πόρισμα για τον Συνεργατισμό και προσθέτει ότι σήμερα πραγματοποιείται στη Νομική Υπηρεσία νέα σύσκεψη της δεύτερης ομάδας που αφορά τις αστικές ευθύνες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ένας 42χρονος Τ/κ, ως μέτρο αντίδρασης σε έξωση του από την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας, βγήκε στη στέγη του σπιτιού και απειλούσε να αυτοπυρποληθεί, ενώ η σύζυγός του ταμπουρώθηκε στο σπίτι με τα τέσσερα παιδιά τους. Αλλού γράφει ότι ανακοινώθηκε ο Κωνσταντίνος Ηροδότου στη θέση του Διοικητή της ΚΤΚ και τώρα η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αναζήτησης τριών προσώπων για την συμπλήρωση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΤΚ.

Η «Χαραυγή» τιτλοφορεί το κύριο της θέμα «Παραπλανούν για τα ακίνητα της ΣΚΤ» και γράφει ότι η κυβέρνηση παραπλανά για τα ακίνητα του Συνεργατισμού, κατήγγειλε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, επισημαίνοντας ότι πολλά ακίνητα έχουν πουληθεί ήδη σε τρίτους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η μαζική συμμετοχή του κόσμου στην παλλαϊκή κινητοποίηση για τον Συνεργατισμό ήταν μόνο η αρχή και ότι ήταν ηχηρό μήνυμα για απόδοση ευθυνών. Αλλού αναφέρεται στην δήλωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Κύπρο μετά την ολοκλήρωση του μεταμνημονιακού ελέγχου για τις κύριες πηγές κινδύνου για την κυπριακή οικονομία.

Η αγγλόφωνη «Cyprus Mail» στον κύριο της θέμα με τίτλο «Φάρμακα στα νοσοκομεία μόνο για τους εσωτερικούς ασθενείς» και γράφει ότι οι βουλευτές φαίνεται να συμφωνούν ότι στο ΓεΣΥ θα επιτρέπεται στα νοσοκομεία να λειτουργούν φαρμακεία αλλά αυτά θα μπορούν να πωλούν φάρμακα μόνο σε εσωτερικούς ασθενείς. Αλλού αναφέρεται στην κάθοδο χιλιάδων πεταλούδων που μεταναστεύουν από το Ισραήλ στην Κύπρο με ρυθμό 25.000 την ώρα έχοντας ως προορισμό την Τουρκία και την Ελλάδα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στο διορισμό του Κωνσταντίνου Ηροδότου στη θέση του Διοικητή της ΚΤΚ.

Η εβδομαδιαία «Γνώμη» υπό τον τίτλο «Μποϊκοτάζ κατά της Τζέιν Χολ Λουτ!» γράφει στο κύριο της θέμα ότι η κυβέρνηση στέλνει τον διαπραγματευτή Ανδρέα Μαυρογιάννη σε πρεσβεία και αφήνει κενή τη θέση και ότι πολιτικά μηνύματα «παραπέμπουν σε αποδοχή του διχοτομικού στάτους κβο». Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη συγκέντρωση για τον Συνεργατισμό και γράφει ότι η κοινωνία αντιδρά: λαϊκή επιταγή για αναβίωση της ιδέας του Συνεργατισμού. Αλλού χαρακτηρίζει ως «παραμύθι» τον αγωγό EastMed.

Η επίσης εβδομαδιαία «Το κυπριακό ποντίκι» γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο «Χωμένος ως το λαιμό στη βρώμα και δυσωδία» ότι με βάση βιβλίο του ελληνικής καταγωγής συμβούλου του Ντόναλντ Τραμπ, Γιώργου Παπαδόπουλου, ο πρώην Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ ήταν «χωμένος μέσα στη βρώμα και τη δυσωδία της παγκόσμιας διπλωματικής κατασκοπίας». Αλλού γράφει ότι η θλιβερή εικόνα των κυβερνώντων και η ανυπαρξία έστω και ίχνους ευθιξίας τονίζεται περισσότερο από τον υψηλό βαθμό ευθιξίας και την ενάρετη στάση του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής Γεώργιου Αρέστη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ μιλά για σεβασμό του πορίσματος και σχολιάζει «απόν αντρέπεται…»-.

ΚΥΠΕ – Γρηγόρης Σάββα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 29/03/2019 07:43

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: