Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Παρασκευής: Οι πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Η συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, η Τετραμερής του Ισραήλ, η παράταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στους Βρετανούς για το Brexit, η 56η έδρα της Βουλής, οι εσωτερικές παραγωγές του ΡΙΚ και τα προβλήματα νεφροπαθών της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς, είναι μερικά από τα κύρια θέματα του σημερινού κυπριακού Τύπου.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Διαφώνησαν σε όλα» γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας διαφώνησαν με το καλημέρα αλλά συμφώνησαν να αρχίσουν να συζητούν το Κυπριακό στις 12 Απριλίου ενώ δεν διαφαίνεται καμία προσέγγιση στο θέμα των εγγυήσεων. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Ευρωπαίοι δίνουν παράταση στους Βρετανούς για το Brexit. Αλλού γράφει ότι «μάλλον πάμε με 55 βουλευτές μέχρι το 2021».

Ο «Πολίτης» υπό τον τίτλο «Υπάλληλοι 3 ταχυτήτων και ο αδύναμος κΡΙΚος» γράφει ότι πληρώνουμε ακριβά τις εσωτερικές παραγωγές λόγω γενναίων απολαβών του μόνιμου προσωπικού ενώ δεν άκουσαν την PwC για τις απολύσεις, και οι μισθοί διευθυντών φτάνουν τις 861 χιλ. τον χρόνο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας «διαφωνούν αλλά όρισαν νέο ραντεβού τον Απρίλιο». Αλλού γράφει ότι πέντε πρόσωπα θα βρεθούν στο εδώλιο του κατηγορουμένου για την υπόθεση απαγωγής της 4χρονης Μαρί Ελένης.

«Ο Φιλελεύθερος» υπό τον τίτλο «Διαπίστωσαν ξανά το χάσμα» γράφει ότι η κυπριακή ατζέντα του ε/κ διαλόγου αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ακανθώδης, κάτι που φάνηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο στην διάρκεια της χθεσινής συνάντησης Γιώργου Κατρούγκαλου και Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Αλλού αναφέρεται στην εκδήλωση που οργάνωσε το Τμήμα Δασών στο Δασικό Φυτώριο Αθαλάσσας χθες το πρωί με αφορμή την Διεθνή Ημέρα Δασών. Σε άλλο θέμα γράφει ότι μέτρα για πυροπροστασία των ψηλών κτηρίων που αποκτά διαρκώς η Κύπρος λαμβάνει η Πυροσβεστική Υπηρεσία, μετά από οδηγίες του αρμόδιου Υπουργού.

Η «Χαραυγή» υπό τον τίτλο «Οδοιπορικό απελπισίας νεφροπαθών» γράφει ότι δραματική έκκληση απηύθυναν χθες ενώπιον της Επιτροπής Υγείας της Βουλής οι νεφροπαθείς της ευρύτερης περιοχής Πιτσιλιάς για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν λόγω έλλειψης μονάδας αιμοκάθαρσης στο Νοσοκομείο Κυπερούντας. Αλλού γράφει ότι απειλούνται τα δάση μας από έλλειψη προσωπικού. Σε άλλο θέμα γράφει ότι περιμένει μαζική εγγραφή παιδιάτρων ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας ενώ αναμένονται αποφάσεις από φαρμακέμπορες και κλινικά εργαστήρια.

Η αγγλόφωνη εφημερίδα “Cyprus Mail” γράφει στο κύριο της θέμα για το Brexit και συγκεκριμένα ότι η ΕΕ θα παραχωρήσει στην Βρετανία παράταση για την διαπραγματευτική περίοδο του Brexit αλλά αυτή θα είναι σύντομη. Σε άλλο θέμα γράφει ότι πρόγραμμα του BBC θα αναλύσει υπόθεση Κυπρίας γυναίκας που απαγχονίστηκε στο ΗΒ για φόνο το 1954. Αλλού αναφέρεται στην συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα «Αντίλογος» υπό τον τίτλο «Ασπίδα των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο» γράφει ότι πρωταγωνίστρια στην προσπάθεια να καταστεί η Ανατολική Μεσόγειος ενεργειακός κόμβος είναι η Κύπρος. Αλλού αναφέρεται σε συνέντευξη του Υπουργού Γεωργίας Κώστα Καδή στο ΚΥΠΕ σχετικά με τον υπολογισμό των σκυβάλων στην βάση του «πληρώνω όσο πετώ». Η εφημερίδα προβάλλει επίσης αξέχαστες φωτογραφίες από την Αμμόχωστο.

Η επίσης, εβδομαδιαία εφημερίδα «Το κυπριακό ποντίκι» υπό τον τίτλο «Η αποχή στο μικροσκόπιο» γράφει ότι μεγάλη συζήτηση γίνεται για τον προβλεπόμενο ύψος της αποχής στις επερχόμενες ευρωεκλογές. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι δύο πιο ακριβές παραγωγές του ΡΙΚ είναι η σειρά εποχής «Καμώματα τζαι αρώματα» και το τηλεπαιχνίδι «Ο πιο αδύναμος κρίκος». Αλλού γράφει ότι η σεβαστή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την βουλευτική έδρα του Κινήματος Αλληλεγγύη στην Εκλογική Περιφέρεια Λεμεσού παραβιάζει την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας.

ΚΥΠΕ – Μαρία Αντούνα
ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία
22/03/2019 07:51

Στην τρίτη θέση της πρωινής ενημερωτικής ζώνης το OPEN TV, με την “Ώρα Ελλάδος 5:30”

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: